Liepos mėnesį atliktos šalies automobilių savininkų apklausos rezultatai atskleidė, kad kas penktam vairuotojui (19 proc.) bent kartą gyvenime ir beveik dviems trečdaliams (61 proc.) respondentų kelis kartus teko susidurti su į kelią išbėgusiu laukiniu gyvūnu, sakoma pranešime žiniasklaidai.

Įspėja ženklai

Vairavimo mokyklos „Draiveris“ instruktorius Sigitas Pudžemys akcentavo, kad dažniausia vairuotojų padaroma klaida – neatidumas kelio ženklams. Pasak jo, ženklai dažniausiai iš anksto įspėja vairuotojus, jog kelyje gali pasirodyti laukinis žvėris.

„Kelio ženklų nepaisymą seka vairuotojų neatidumas, greičio nesulėtinimas. Pamatęs ženklą vairuotojas turėtų sulėtinti greitį, atkreipti dėmesį į įvairius rodiklius: metų, dienos laiką – ar tai prietema, sutema, saulėta. Taip pat vertėtų atminti, jog laukiniai gyvūnai bėga ne po vieną, o bandomis. Jeigu prabėga vienas gyvūnas, galime laukti ir antro, trečio ir netgi to paties, grįžtančio atgal“, – įsitikinęs instruktorius.

Trečdalis avarijos neišvengė

Remiantis apklausos duomenimis, net 74 proc. asmenų, sutikę gyvūną kelyje, teigia išvengę susidūrimo.

Sąlyginai nedidelė dalis apklaustųjų tvirtino patyrę stresą ar nespėję laiku sureaguoti. Pasak jų, susidūrimas su laukiniu gyvūnu kelyje ir per lėta reakcija tapo avarijos priežastimi, kai buvo apgadinta jų vairuojama transporto priemonė.

S. Pudžemys pabrėžė, jog svarbiausia – įvertinti savo profesionalumo lygį ir pasirinkti sau saugų greitį.
„Kelyje atsitikus netikėtai situacijai vairuotojai dažnai daro klaidą atlikdami staigius, grubius ir neapgalvotus veiksmus. Vairuotojas visuomet turi būti pasiruošęs iš anksto, nedaryti greitų veiksmų, svarbu pasirinkti saugų greitį“, – teigė profesionalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)