Anot ekspertų, tamsiuoju paros metu svarbu ne tik geri vairuotojo įgūdžiai ir greita reakcija, bet ir automobilis, galintis užtikrinti saugumą. Žinovai dėmesį atkreipia į automobilių žibintus ir rekomenduoja šiam sezonui pasirinkti ryškesnes lemputes. Pastarosios ne tik ryškiau apšviečia kelią, bet ir padaro automobilį pastebimesniu kitiems eismo dalyviams.

Ką reiškia užrašai ant lempučių

Pasak Violetos Pasionekos, atstovaujančios „Lumileds“ ženklą, rinkdamiesi lemputes vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį į užrašus ant pakuočių: jose nurodyti parametrai, pavyzdžiui, +120 proc., +130 proc. ir pan. Tokie parametrai reiškia, kad lemputės yra tiek procentų ryškesnės nei įstatymuose numatyta minimali riba.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į lempučių skleidžiamos šviesos atspalvį, kuris matuojamas K (kelvinais). Kuo daugiau kelvinų, tuo šviesos spalva šaltesnė. Tamsiuoju metų sezonu rekomenduojama rinktis kuo ryškesnes ir šaltesne spalva šviečiančias lemputes.

Anot ekspertės, halogeninės lemputės, atitinkančios 4200 K šviesos atspalvį, laikytinos idealiausiomis. Vairuotojai tokiu būdu ne tik gauna maksimalų ryškumą ir kelių apšvietimą, tačiau ir pėstieji gali pastebėti artėjantį automobilį iš daug didesnio atstumo nei įprastai.

Mikroautobusų, autobusų, sunkvežimių ir t. t. vairuotojai, pasak žinovės, turėtų rinktis maždaug +130 proc. ryškumą atitinkančias bei vibracijai atsparias lemputes. Tokios lemputės padeda anksčiau pamatyti kliūtį kelyje, lieka laiko jos išvengti.

Svarbus ir padangų slėgis

Dar vienas svarbus aspektas, norint tinkamai pasiruošti šaltajam sezonui, yra sezonui pritaikytos ir nuolat prižiūrimos automobilio padangos. Ko gero, visi vairuotojai žino, kad keičiant vasarines padangas į žiemines, būtina patikrinti padangų protektoriaus gylį. Deja, neretai padangų tikrinimas šiuo parametru ir pasibaigia. Padangų slėgis tikrinamas tik tuomet, kai kažkurioje iš padangų oro slėgis akivaizdžiai žemas, tačiau įpročio, slėgį matuoti prevenciškai, vis dar neturime.

Esant per mažam padangų slėgiui, jos daug greičiau dėvisi ir netgi deformuojasi, didėja degalų sąnaudos. Blogiausiu atveju, kalba žinovai, padangos gali sprogti. Todėl labai svarbu pripūsti padangas tiek, kiek nurodo pats gamintojas (kiekvienas automobilis turi lipduką, kuriame nurodytas reikiamas slėgis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)