Valstybės ekonominės bei finansinės kontrolės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui koordinuoti skirta komisija, kuriai pirmininkauja Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, aptarė skolininkus valstybei drausminančias priemones.

Tai turėtų būti geranorišką skolos grąžinimą skatinančios ir papildomos poveikio priemonės, kurios būtų taikomos įvairiems skolininkams per valstybės teikiamas paslaugas. Konstatuota, jog nemaža dalis valstybės skolininkų, ypač turintys nedidelių skolų, turi realias finansines galimybes jas apmokėti, tačiau to nepadaro dėl aplaidumo ar nerūpestingumo.

Pažymėta, jog 2009–2011 metais asmenims buvo paskirta 1 402 353 baudų ar kitų ekonominių sankcijų ir valstybės biudžetas turėjo pasipildyti per 391 mln. litų, tačiau gera valia skolininkai apmokėjo tik 41,45 procento prievolių – už daugiau kaip 162 mln. litų.

Nutarta, jog bus analizuojamos galimybės uždrausti skolų turintiems asmenims atlikti transporto priemonių registraciją ir technines apžiūras.

Komisijos nariai taip pat akcentavo, jog skolininkams derėtų apriboti teisę įsigyti ar pratęsti leidimus ginklui. Kaip efektyvi bei gerokai drausminanti priemonė įvardintas skolininkų duomenų viešinimas, aptartos kitos svarbios priemonės, kurios padėtų valstybei skatinti piliečius laiku susimokėti jiems skirtas baudas.

Konstatuota, kad derėtų steigti Skolininkų registrą. Darbo grupė turės parengti konkrečias išvadas, ar bus kuriamas atskiras skolininkų registras, ar bus modernizuotos jau veikiančios informacinės sistemos. Finansų, Vidaus reikalų, Teisingumo, Socialinės apsaugos ir darbo, Susiekimo ministerijų, Policijos departamento, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos, VĮ Registrų centro, Lietuvos antstolių rūmų teisininkai ir informacinių technologijų specialistai iki gegužės 9 dienos pateiks išvadas dėl visų drausminančių skolininkus priemonių taikymo. Pabrėžta, kad visos priemonės bus išanalizuotos atsižvelgiant į pagrindines piliečių teises ir laisves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)