Sustojo ir prisiklijavo ženklą

Neįgalieji Lietuvoje gyvena pasiturinčiai. Tokias išvadas galima padaryti pasižvalgius po jiems skirtas mašinų stovėjimo vietas. Čia stovintys prabangūs limuzinai, visureigiai – įprastos neįgaliųjų transporto priemonės. Deja, tai tik iliuzija, kurią sukuria sukčiai, iš likimo nuskriaustų žmonių besigviešiantys atimti netgi šitą menką privilegiją – pasistatyti mašiną patogiai ir kuo arčiau tikslo.

Dienraščio „Klaipėda“ fotografas užfiksavo, kaip prie vieno prekybos centro durų privažiuoja „Honda“ markės apynaujis visureigis. Gal ši transporto priemonė ir nesukeltų įtarimų, tačiau ji atsistoja į neįgaliesiems skirtą vietą, nors ženklų, žyminčių, kad vairuotojas gali čia palikti mašiną, nebuvo.

Tačiau iš automobilio išlipęs vyras dėl to galvos nesuko. Iš bagažinės jis išsitraukė ženklą „Neįgalusis“. Lipnia juosta vieną prikabino prie priekinio, kitą – prie galinio lango.

Sulaukė žmonos su pirkiniais

Po pusvalandžio vyras grįžo prie automobilio, bet važiuoti neskubėjo. Kiek pavaikščiojęs, jis vėl nuėjo į prekybos centrą. Dar po pusvalandžio vyras grįžo su moterimi, kuri nešėsi maišelius su pirkiniais.

Prieš išvažiuodamas vairuotojas nuėmė ant lango priklijuotus ženklus ir padėjo atgal į bagažinę.

Šalia buvusios neįgaliųjų automobiliams skirtos vietos taip pat nebuvo tuščios. Vienoje jų jau stovėjo apynaujis automobilis, čia stabtelėjo ir jauno vaikino vairuojama mašina.

O neišvaizdus neįgaliojo ženklu pažymėtas automobilis buvo pastatytas gerokai atokiau prekybos centro, kitų mašinų eilėje.

Vietos visada užimtos

Neįgaliųjų vietos paklausios ne tik prie prekybos centrų. Prie Klaipėdos savivaldybės neįgaliųjų automobiliams skirtas penkių metrų ruožas.

Kaip naudojamasi šiomis vietomis, kasdien pro savo kabineto langą mato Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

„Šios vietos visą laiką užimtos, tačiau tik porą kartų mačiau, kad jose automobilius paliktų neįgalieji. Mašinas čia stato nesąžiningi vairuotojai, nors aplink pilna laisvų vietų. Tačiau žmonėms būtinai reikia privažiuoti kuo arčiau durų“, – tvirtino pavaduotojas. Pasak V.Karmanovo, kitą savaitę šiam klausimui bus skiriamas ypatingas dėmesys.

Neįgaliesiems skirtose vietose nesąžiningų vairuotojų paliktos mašinos bus fotografuojamos, o nuotraukos perduodamos policijai.

„Gal žmonės pamąstys, kur stato automobilius“, – pabrėžė pavaduotojas.

Nereikia mokėti rinkliavos

Viešosios įstaigos „Likimo laiptai“, vienijančios judėjimo negalią turinčius žmones, vadovas Adolfas Ruškys taip pat žino, kad neįgaliųjų automobiliams skirtas vietas dažnai užima asmenys, kurie to negali daryti.

Pasak jo, tokių vairuotojų padaugėjo, kai Klaipėdoje buvo įvesta rinkliava už automobilių stovėjimą. Neįgaliesiems jos nereikia mokėti.

Klaipėdietis tvirtino, jog prie kai kurių įstaigų neįgaliesiems yra įrengtos tik kelios vietos ir jos nuolat būna užimtos.

Kainuoja kelis litus

A.Ruškio teigimu, ženklą „Neįgalusis“ ant savo automobilių užklijuoja ir sveiki asmenys. Jis kainuoja 1,5–2 litus. Ženklą galima įsigyti prekybos centruose ir degalinėse.

Patys jį turi nusipirkti ir neįgalieji. Tačiau, anot A.Ruškio, jie ant lango užklijuoja pačius ženklus, tam nenaudodami lipnios juostos, ir su priklijuotais ženklais važinėja nuolat.

„Stovi neįgaliųjų automobiliams skirtose vietose brangiausios mašinos su ženklais ir niekam tai nekelia įtarimo. Neįgalusis neišgali nusipirkti mašinos, kuri kainuoja 120 tūkst. litų“, – pabrėžė vadovas.

A.Ruškio nuomone, šiuo klausimu Klaipėdoje reikėtų griežtinti kontrolę ir tvarką.

Vilniuje ir Kaune, kur neįgaliesiems taip pat nereikia mokėti rinkliavos už automobilių stovėjimą, reikalaujama neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės, kuri yra vardinė.

„Tada tikrai aišku, kad žmogus gali statyti automobilį neįgaliojo vietoje. Neįgaliojo pažymėjimas to dar neparodo. Iš tiesų netgi ne kiekvienas neįgalusis turi tokią teisę. Tikrinantis pareigūnas gali ir nesusigaudyti, ar gali neįgalusis statyti automobilį šiems skirtoje vietoje, ar ne“, – pasakojo vadovas.

Anot laikinai Klaipėdos kelių policijos biuro viršininko pareigas einančio Ramūno Šideikio, neįgalieji neprivalo prisiklijuoti ženklo „Neįgalusis“ ir nuolat važinėti su juo.

Pareigūnas akcentavo, kad pagal nuotrauką galima išsiaiškinti, ar vairuotojas tikrai galėjo palikti automobilį neįgaliojo vietoje, ar teisėtai prisiklijavo ženklus. Už klaidinančius ženklus gresia nuobaudos.

Aktyviai fiksuoja pažeidimus

Klaipėdiečiai aktyviai fiksuoja pažeidimus ir perduoda nuotraukas ir filmuotą medžiagą policijos pareigūnams. Per dieną gaunama nuo 15 iki 30 pranešimų.

Dažniausiai užfiksuojami stovėjimo pažeidimai. Tačiau nufilmuojama ir chuliganiško vairavimo atvejų.

„Žmonės aktyvūs. Padeda policijai. Tuo džiaugiamės“, – sakė R.Šideikis.

Anot pareigūno, pagal gautą medžiagą iškviesti pažeidėjai nenustemba. Žmonės žino, kad šiais laikais visi turi mobiliojo ryšio telefonus, fotoaparatus.

Pažeidėja – per kelias minutes

Tačiau kartais žmonės jaučiasi prigauti nepelnytai.

Užsienyje atostogaujanti klaipėdietė nustebo sulaukusi skambučio iš policijos pareigūnų, kurie pranešė, kad jai gresia bauda už Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Moteris tvirtino, jog iš pradžių nesuprato, kas vyksta. Pareigūnas paaiškino, kad jos mašina užfiksuota stovinti neįgaliųjų vietoje prie prekybos centro. Nuotrauką atsiuntė kažkoks žmogus.

„Labai nustebau, kad mane norima nubausti už tai, jog mašiną palikau neįgaliųjų vietoje. Taip niekada nesielgiu, nes gerbiu likimo nuskriaustus žmones“, – tvirtino klaipėdietė.

Pasak moters, tik po ilgo laiko ji prisiminė, kad buvo stabtelėjusi neįgaliojo vietoje prie nurodyto prekybos centro. Klaipėdietė tvirtino, jog tai užtruko tik kelias minutes, kol priėjusiam vyrui perdavė piniginę.

„Net variklio nebuvau išjungusi, bet tiek laiko užteko, kad tapčiau pažeidėja. Suprasčiau, jei ilgesniam laikui automobilį būčiau palikusi ar laisvų vietų neįgaliesiems aplink nebūtų buvę“, – dėstė moteris.

Iš atostogų grįžusi klaipėdietė nuvyko į policiją. Jai buvo skirta minimali nuobauda – 50 litų, nes anksčiau nebuvo pažeidusi Kelių eismo taisyklių.

„Dėl pažeidimo nesiginčijau. Užfiksuota mano mašina. Niekam neįdomu, kad čia tik sustojau, bet nepalikau stovėti mašinos“, – pasakojo moteris.

Pasak R.Šideikio, negalima teisintis, kad neįgaliųjų vietoje buvo stovima trumpai.

„Tai yra nesvarbu. Reikia būti sąmoningiems. Jei toje vietoje negali sustoti, tai taip ir nesielk. Važiuok toliau, nes ši vieta skirta kitiems asmenims“, – pridūrė pareigūnas.

Faktai

Policija skatina fiksuoti pažeidėjus

Kad pareigūnai galėtų surašyti protokolą, nuotraukoje turi matytis pažeidėjo automobilio numeris, ženklai, kurie pažeidžiami. Taip pat turi būti nurodyta vieta, pažeidimo užfiksavimo data, laikas.

Policijos departamentas yra paskelbęs pažeidėjų fiksavimo konkursą. Metų pabaigoje šiurkščiausią pažeidimą užfiksavęs asmuo bus apdovanotas. Konkursui galima pateikti ir nuotrauką, ir filmuotą medžiagą.

Policija žmones skatina ne tik fotografuoti neleistinose vietose pastatytus automobilius, bet ir fiksuoti chuliganiško vairavimo atvejus, kitus pažeidimus.

Ženklą „Neįgalusis“ naudoti ir mašinas neįgaliųjų vietose statyti gali:

Automobilius vairuojantys asmenys, kuriems nustatytas iki 30 proc. darbingumo ar didelių specialių poreikių lygis, arba jie turi neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę.

Žmonės, vežantys asmenis, kuriems nustatytas iki 25 proc. darbingumo arba didelių specialiųjų poreikių, arba sunkus neįgalumo lygis.

Socialinės globos įstaigos, kai joms priklausančiomis priemonėmis vežami neįgalieji.

Techninės pagalbos neįgaliesiems centro ir skyrių darbuotojai, kai įstaigai priklausančiomis mašinomis yra teikiamos paslaugos neįgaliesiems.

Dokumentas, suteikiantis teisę naudoti ženklą, yra neįgaliojo pažymėjimas arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė, pateikiama kartu su neįgaliojo pažymėjimu.