Automobilio akumuliatorius yra jo širdis: jeigu jis išsikrovė ir neteko energijos, veikiausiai negalėsite paleisti transporto priemonės ir turėsite išsikviesti meistrą, kad atrakintų dureles.

Ne visada jis kaltas

Naujuose automobiliuose akumuliatorius nebenaudojamas tik kaip judėti reikalinga detalė.

Daugelis vairuotojų turbūt sunkiai galėtų įvardyti su akumuliatoriumi susijusių problemų priežastis ir pasekmes. Kitaip nei padangų, akumuliatoriaus dėvėjimosi požymių negalime pamatyti, todėl negalintis važiuoti automobilis beveik visuomet būna nemaloni staigmena. Pagrindiniu įtariamuoju iškart tampa akumuliatorius, taigi skubama jį keisti. Kadangi šią procedūrą galima nesunkiai atlikti be specialistų pagalbos, tik turint keletą įrankių, jau po pirmų akumuliatoriaus sutrikimų keliaujama į artimiausią parduotuvę.

Nežinant tikrosios priežasties, naujas akumuliatorius problemas gali išspręsti tik neilgam – po kurio laiko teks susidurti su tokiomis pat bėdomis. Todėl vos pastebėję, kad automobilio variklį sunku paleisti, kreipkitės į specialistus. Kartais akumuliatorių labai greitai iškrauna gausi elektros įranga – galinga garso aparatūra, papildomi žibintai, šildomos sėdynės, dažnai montuojamos net kelios apsaugos sistemos ir ypač grandinėje atsiradęs srovės nuotėkis.

Pabandykite įkrauti

Beveik visiems vairuotojams žinoma problema, kai akumuliatorius išsikrauna, tačiau, kaip jau minėta, nebūtina skubėti pirkti naujo – senąjį dažnai pavyksta įkrauti ir taip pailginti jo tarnavimo laiką.

Įkrauti akumuliatorių užtrunka ne mažiau kaip 20 valandų (jei visiškai išsikrovęs), kai ši procedūra atliekama šildomoje patalpoje. Svarbu ir tai, kad iškrautą akumuliatorių būtina kiek įmanoma greičiau įkrauti. Priešingu atveju jis bus sugadintas – cheminės reakcijos (sulfatizacija) taip paveikia plokštes, kad jos nebegali nei priimti, nei atiduoti energijos.

Niekada nekraukite neišimto iš transporto priemonės akumuliatoriaus. Pirmas darbas – išimti akumuliatorių ir nuvalyti polius. Paskui suraskite vietą, kur įkrausite. Tačiau tai negali būti gyvenamosios patalpos ar tos, kuriose gali kilti gaisras. Atsiminkite, kad kraunant akumuliatorių į orą patenka vandenilio ir deguonies dujų: jos ne tik pavojingos sveikatai, bet ir gali sprogti.
Be to, pasirūpinkite, kad patalpoje būtų ne mažiau kaip 10 laipsnių šilumos, atidžiai perskaitykite gamintojo nurodymus ir jų laikykitės.

Visada stebėkite įkraunamo akumuliatoriaus elektrolito tankį. Pastebėję, kad elektrolito tankis nebekito per pastarąsias dvi valandas, akumuliatorių baikite krauti.

Ir patarimas: jeigu kroviklis neturi automatinio įkrovimo srovės nustatymo, siūloma nustatyti 1/10 akumuliatoriaus talpumo (Ah). Pavyzdžiui, jeigu akumuliatorius 72 Ah, įkrovimo srovę pasirinkite 7,2 V.

Matmenys ir talpa

Aišku, anksčiau ar vėliau baigiasi akumuliatoriaus tarnavimo laikas, o išsirinkti naują tikrai nelengva – toks didelis pasirinkimas. Tačiau galima paminėti kelis kriterijus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis naują akumuliatorių.

Jei nepasitariama su specialistu ar bent pardavėju, itin dažnai išsirenkamas ne tokių matmenų akumuliatorių.

Kiekvieno automobilio kėbule numatyta akumuliatoriaus vieta, ir kiekvienas gamintojas pateikia savo produktui tinkamus matmenis. Jeigu įsigysite netinkamo dydžio bateriją, negalėsite kokybiškai jos pritvirtinti. Todėl prieš pirkdami naują akumuliatorių būtinai išsiaiškinkite, ar jo matmenys (ilgis, plotis, aukštis) yra tinkami jūsų automobiliui.

Yra ir dar vienas labai svarbus kriterijus: kiekvienas akumuliatorius turi savo talpą (matuojamą amperais) ir galingumą (vatais). Jeigu nusipirksite akumuliatorių, kuris reikalaus mažiau amperų, negu jūsų automobilio generatorius pagamina energijos, švaistysite pagamintą energiją. Jeigu akumuliatoriaus energijos talpa didesnė nei generatorius pajėgus pagaminti energijos, irgi blogai: generatorius dirbs visu pajėgumu, o akumuliatorius bus pustuštis.

Bet kuriuo atveju, jei pasirinksite netinkamą akumuliatorių, leisite pinigus vėjais ir gerokai sutrumpinsite akumuliatoriaus tarnavimo laiką.

Beje, liovusis veikti generatoriui jūsų automobilis ar motociklas bus pajėgus važiuoti naudojant likusią akumuliatoriuje energiją. Tad rinkdamiesi akumuliatorių užsitikrinkite, kad generatorius jį visiškai pakraus.

Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama pirkti panaudoto akumuliatoriaus – nežinote, kokiomis sąlygomis jis buvo eksploatuojamas, ir kaip ilgai dabar jums tarnaus.