Matyti ir būti matomam – šis principas aktualus ne tik šou versle, bet yra gyvybiškai svarbus ir visiems eismo dalyviams. Žurnalas „Auto Bild“ paaiškins pagrindines šio principo įgyvendinimo taisykles.

Kada privaloma važiuoti su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis?

Su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis vairuotojai privalo važiuoti ne tik tamsiu paros metu, bet ir švintant, taip pat esant rūkui ir prastam matomumui, pavyzdžiui, kai lyja arba sninga. Jei pamiršite nuspausti šių šviesų jungiklį, rizikuojate būti nepastebėti kelyje.

Kada galima jungti tolimąsias šviesas?

Dėmesio, tolimosioms šviesos galioja tokia taisyklė: jas galima jungti tik tuomet, jeigu jomis neakinami kiti vairuotojai.

Ar dieniniai žibintai privalomi?

Nuo 2011 m. dieniniai žibintai privalo būti visuose naujuose rinkoje parduodamuose lengvuosiuose automobiliuose. Senesni modeliai gali jų neturėti, bet šiuos žibintus į juos galima įmontuoti. Dėmesio: švintant dieninių žibintų šviesomis jokiu būdu negali pakeisti artimųjų žibintų šviesų! Tiesiog jeigu priekyje jau šviesu, tai gale dažnai dar yra tamsu...

Kada privaloma įjungti posūkio žibintą?

Suprantama, posūkio žibintas turi būti įjungiamas, kai atliekamas posūkis ar persirikiuojama į kitą eismo juostą. Neįjungus posūkio signalo galima sulaukti ne tik baudos, bet ir sukelti avarinę situaciją.

Ar galima važiuoti įjungus stovėjimo šviesas?

Ne. Pats šių šviesų pavadinimas aiškiai sako, kad stovėjimo šviesos skirtos tamsiu paros metu neapšviestame kelio ruože stovinčiam automobiliui apšviesti. Važiuoti įjungus stovėjimo šviesas draudžiama.

Kada įjungti rūko žibintus – priekinius ir galinius?

Šiuo atveju galioja taisyklė: rūko žibintai jungiami ne tik esant rūkui, bet ir, kaip pasakyta KET, kai yra blogas matomumas dėl lietaus ar sningant. Dėmesio: galinį rūko žibintą galima įjungti tik esant rūkui, kai matomumas mažesnis nei 50 metrų. Tuomet leidžiamas greitis – tik 50 km/h!

„AUTO BILD“ PATARIMAS

Automobilyje privaloma turėti pirmosios pagalbos rinkinį, įspėjamąjį trikampį ženklą, šviesą atspindinčią liemenę, o štai atsarginių žibintų lempučių turėti neprivalu. Vis dėlto mes patartume į priekinę daiktadėžę įsimesti atsarginių lempučių komplektą. Daug vietos jis neužims, o štai perdegus kuriai nors žibinto lemputei, ją iškart galėsite pakeisti. Tiesa, patartume iš anksto pasidomėti, kaip tai reikia padaryti. Kai kuriuose automobiliuose – ir tai visai ne juokai – reikia net nuimti buferį, kad būtų galima pasiekti žibinto lemputes.