Laukiniai gyvūnai aktyviausi auštant ir saulei leidžiantis – žvėrys dažniausiai keliauja prieblandoje ar net tamsoje, kai prastas matomumas. Jeigu vairuojate šiuo paros metus, patariama būti itin budriais ir sumažinti greitį miškingose vietovėse.

Ekspertai visuomet pataria, kad iškilus susidūrimo pavojui su gyvūnu, nebandyti jo apvažiuoti. Daug vairuotojų žūsta ar patiria rimtus sužalojimus bandydami išvengti kaktomušos su kelyje netikėtai pasirodžiusiu žvėrimi. Kad ir koks mielas padaras tai bebūtų, neverta rizikuoti savo gyvybe ir sukti į griovį, nebent esate patyręs vairuotojas ir pasitikite savo įgūdžiais, kurie padės išvengti nelaimės.

Esant neišvengiamo susidūrimo pavojui, visada geriau numušti gyvūną ir taip padidinti savo šansus išgyventi nei rizikuoti nulėkti nuo kelio ar nesuvaldžius automobilio susidurti su priešais važiuojančiu transportu.

Viena svarbiausių taisyklių yra sumažinti greitį. Nors kai kam ir atrodo, kad 90 ar 80 km/val. greitis mažai kuo skiriasi, tačiau kai reikia stabdyti arba jeigu įvyksta susidūrimas, šis skirtumas yra itin svarbus.

Keletas patarimų, kaip išvengti skaudžių pasekmių važiuojant tamsiu paros metu:

Nepamirškite naudoti šviesas, ypač pradėjus temti ar auštant.

Sutelkite dėmesį į kelią, ypač miškingose vietovėse.

Nesiblaškykite vairuodami. Kalbėjimas telefonu, radijo stočių junginėjimas, valgymas ar gurkšnojimas atitraukia dėmesį nuo kelio.

Žvilgsnis turėtų būti nukreiptas tik į kelią sekant eismo sąlygas.

Jeigu pamatėte priešais kelią kirtusį laukinį gyvūną, būtinai sulėtinkite ir įsitikinkite, kad jų nėra daugiau – žvėrys mėgsta migruoti ne vieni.

Jeigu numušėte žvėrį, pasistenkite nenulėkti nuo kelio. Kur kas blogiau bus, jeigu bandydami išvengti susidūrimo su gyvūnu atsitrenksite į kitą automobilį.

Svarbiausia – neskubėkite. Jeigu važiuosite per greitai, neturėsite laiko sureaguoti, jeigu gyvūnas pasirodys kelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)