Ga­li­nė­se sto­te­lė­se – Mik­lu­sė­nuo­se, AB „Izo­me­ga“, „Ne­mu­no“ so­duo­se, Sū­ku­rio gat­vė­je – bū­de­lių su šir­de­le nė­ra. O ir ten, kur jos įreng­tos, jau­ku­mu ne­kve­pia“, – dėl už­sa­ko­vų ne­vyk­do­mų įsi­pa­rei­go­ji­mų pyks­ta Alytaus vai­ruo­to­jai.

Dar 2012 me­tais Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja, pa­si­ra­šy­da­ma Ke­lei­vių ve­ži­mo re­gu­lia­raus ke­lių trans­por­to su­si­sie­ki­mo marš­ru­tais vie­šų­jų pa­slau­gų tei­ki­mo su­tar­tis, įsi­pa­rei­go­jo ne tik už­tik­rin­ti, kad trans­por­to in­fra­struk­tū­ros ob­jek­tai (gat­vės, til­tai, vie­šo­jo trans­por­to sto­te­lės, va­žiuo­ja­mo­ji ir pės­čių­jų zo­na) bū­tų tin­ka­mai pri­žiū­ri­mi vi­sais me­tų lai­kais, bet ir įreng­ti bei pri­žiū­rė­ti tu­a­le­tus ga­li­nė­se marš­ru­ti­nių mik­ro­au­to­bu­sų su­sto­ji­mo ir ap­si­su­ki­mo aikš­te­lė­se. De­ja, šį įsi­pa­rei­go­ji­mą įvyk­dė tik iš da­lies.

Prie ga­li­nės sto­te­lės „Aly­taus pie­ni­nė“ pa­sta­ty­tos kuk­lios bū­de­lės dar rei­kia ge­rai pa­ieš­ko­ti. Į krū­my­nus įspraus­tas na­me­liu­kas at­ro­do ap­gai­lė­ti­nai, bet ne­se­niai va­ly­tas, jun­ta­mi ir ma­ty­ti chlor­kal­kių mil­te­liai. Prie „Izo­me­gos“ tu­a­le­tą at­sto­ja sto­te­lės pa­sta­tas ir krū­mai.

Čia sto­vi­niuo­jan­čio marš­ru­ti­nio mik­ro­au­to­bu­so vai­ruo­to­jo klau­sia­me, kur ei­na pa­šauk­tas gam­tos.

„Jūs gal­vo­ja­te, kad tik vai­ruo­to­jams tu­a­le­to rei­kia? Mies­te vie­šo­jo tu­a­le­to kaip ir nė­ra, par­ve­žu žmo­nes, po ap­si­pir­ki­mų iš­troš­ku­sius, pri­tūp­ti, tai tik pa­sklin­da pa­krū­mė­mis. O kar­tais, kai jau ne­iš­ken­čia, ten­ka su­sto­ti ir prie „Sta­te­tos“ de­ga­li­nės“, – vaiz­džiai pa­dė­tį nu­sa­ko vy­riš­kis.

Kad ga­li­nė­se sto­te­lė­se bū­ti­ni tu­a­le­tai, ro­do ir esan­tis prie siu­vi­mo fab­ri­ko „Dai­na­va“.

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ja Pal­mi­ra Raš­kaus­kie­nė, nors ir atos­to­gau­ja, trum­pai pa­ko­men­ta­vo pa­dė­tį dėl tu­a­le­tų trū­ku­mo. Ir ne­nu­džiu­gi­no.

Spe­cia­lis­tės pa­ste­bė­ji­mu, nau­jai pa­sta­ty­tų tu­a­le­tų ga­li­nė­se mik­ro­au­to­bu­sų sto­vė­ji­mo ir ap­si­su­ki­mo aikš­te­lė­se nė­ra, pri­žiū­ri­mi se­niai įreng­tie­ji. Prie „Izo­me­gos“ pla­nuo­ja­ma pa­sta­ty­ti tu­a­le­tą, bet taip grei­tai jo dar ne­bus.

„Ne­mu­no“ so­dai ir Mik­lu­sė­nai – jau Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės val­dos, ten šei­mi­nin­kau­ti mies­to spe­cia­lis­tams ne­va­lia. Sū­ku­rio gat­vė­je, pri­va­čių na­mų kvar­ta­le, pa­sak pa­va­duo­to­jos, vie­šo­jo tu­a­le­to pa­sta­ty­ti ne­įma­no­ma.

Me­di­kų ti­ki­ni­mu, svei­kam žmo­gui pa­si­nau­do­ti tu­a­le­tu pri­rei­kia vi­du­ti­niš­kai sep­ty­nis kar­tus per die­ną. Kad ir ko­kio il­gu­mo bū­tų vai­ruo­to­jo dar­bo die­na, nors kar­tą ki­tą į bū­de­lę už­suk­ti pri­rei­kia. O ir ke­lei­viai daž­nai jų žval­go­si.

Ki­to­se Eu­ro­pos ša­ly­se įpras­ta bū­tent pa­gal to­kias vie­te­les su­si­da­ry­ti nuo­mo­nę apie mies­to šei­mi­nin­kus. Ką min­ty­ti, kai mies­to val­do­se ap­skri­tai stin­ga vie­šų­jų tu­a­le­tų?