Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas prieš porą metų atliko narkotikų vartojimo paplitimo tarp Lietuvos naktinių klubų lankytojų tyrimą. Ketvirtadalis respondentų (25,0 proc.) tada prisipažino, kad jiems yra tekę vairuoti išgėrus pakeliui iš naktinio klubo. Dar 4,8 proc. apklausos dalyvių prisipažino, kad jiems yra tekę vairuoti apsvaigus nuo narkotikų pakeliui į arba iš naktinio klubo.

Tos pačios apklausos rezultatai rodo, kad daugiau negu trečdalis respondentų (38,3 proc.) bent kartą gyvenime yra vartoję narkotikų, per paskutiniuosius 12 mėnesių – 20,1 proc. Statistiškai akivaizdu, kad daugelis jų yra ir transporto priemonių vairuotojai.

Šiais metais Anglijoje ir Velse įsigaliojo naujos taisyklės, papildžiusios jau anksčiau galiojusį draudimą vairuoti vartojus bet kokių narkotikų. Sukūrus naujus mobiliuosius narkotesterius, policija dabar gali tikrinti vairuotojus, juos sustabdžius tiesiog šalikelėje. Vairuotojai baudžiami 5,000 svarų bauda, iki šešerių mėnesių kalėjimo bei draudimu vairuoti mažiausiai vienerius metus, jei prietaisu aptinkamas bent vienos iš aštuonerių ribojamų narkotinių medžiagų, įskaitant kanapes ir kokainą, bei aštuonerių receptinių vaistų ribojamų kiekių viršijimas.

„Manau, kad esminis mobiliųjų narkotesterių privalumas yra tai, kad šie prietaisai, pavyzdžiui, vokiškas „Dräger DrugTest 5000“, sukuria artimas laboratorijai tiksliam testui atlikti būtinas sąlygas, tiksliai nustato ir užfiksuoja narkotikų vartojimo faktą, net atspausdina kvitą. Anksčiau, tikrinant tik vienkartiniais narkotikų seilėse aptikimo testais, subjektyvų sprendimą turėdavo priimti tikrinantysis asmuo, o privalomi pakartotiniai tyrimai laboratorijoje narkotikų vartojimo fakto kartais nepatvirtindavo“, – sako Marius Anusauskas, bendrovės „Alkotesteris“ vadovas.

Narkotesteriu greitai ir paprastai aptinkami amfetaminai, benzodiazepinai, kanabinoidai, kokaino metabolitai, metamfetaminas ir opiatai. Be to, narkotesterio naudojimas neapsiriboja vien vairuotojų tikrinimu. Pavyzdžiui, šiuo prietaisu kriminalistai aptinka narkotines medžiagas ant paviršių, narkotesterius naudoja darbdaviai, kariuomenė, medicinos įstaigos.

Skandinavijos šalys, į kurias dažnai lygiuojamės, ir šioje srityje pirmauja. Danijoje šiemet 1200 nubaustųjų už vairavimą apsvaigus nuo narkotikų jau pradėjo reabilitacijos kursus. Tai vienas iš privalomų reikalavimų nubaustiems asmenims norint atgauti vairavimo teises. Už 3 – 4 val. trukmės reabilitacijos kursus vairuotojai susimoka patys po 430 eurų. Danijos parlamento sprendimu, neblaivių vairuotojų reabilitacijos programa buvo išplėsta, ji dabar taikoma ir vairavusiems apsvaigus nuo narkotikų.

Vienuolikoje ES valstybių policija atsitiktiniu būdu stabdo transporto priemones ir tikrina, ar vairuotojai nėra apsvaigę nuo narkotinių medžiagų. Kitoje vienuolikos šalių grupėje, kuriai priskiriama ir Lietuva, vairuotojų tikrinimas atliekamas tik tada, kai įtariama, kad vairuotojas gali būti apsvaigęs nuo narkotikų. Pavyzdžiui, vairuotojui gali būti atliktas narkotestas, kai patikrinus vairuotojo blaivumą alkotesteriu, prietaisas rodo, kad asmuo yra blaivus, tačiau jo elgesys yra akivaizdžiai neadekvatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)