Gruodžio mėnesį žmonės labiau skuba, lankytojų srautai prekybos centruose ieškant dovanų išauga, todėl ir rizika patekti į nemalonų įvykį didėja.

„Prieš šventes žmonės labiau išsiblaškę, mažiau atkreipia dėmesį į atstumus tarp automobilių, nors dėl srauto rizika savaime išauga. Avarijos prekybos centrų aikštelėse dažniausiai nutinka parkuojant automobilį, neatsargiai manevruojant apgadinamos greta stovinčios transporto priemonės. Šiais metais tokių nuostolių suma didesnė nei 115 tūkst. eurų“, – pasakoja Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas.

Nuostoliai – ne visada smulkūs

Per susidūrimus stovėjimo aikštelėse dažniausiai yra pažeidžiamas automobilio dažų sluoksnis, apgadinama, įlenkiamas sparnas arba durelės.

„Svarbu nepamiršti, kad net jei abi transporto priemonės nejuda ir variklis neužvestas, bet atidarant dureles subraižomas, įlenkiamas kitas automobilis – toks incidentas yra laikomas eismo įvykiu. Tokiu atveju būtina pildyti įvykio deklaraciją bei kitus dokumentus. Padaryta žala yra atlyginama pagal privalomąjį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimą“, – teigia Artūras Juodeikis.

Anot eksperto, gali pasirodyti, jog tokių nutikimų sumos yra itin smulkios, tačiau vis dėlto jos nėra pačios mažiausios.

„Šiemet tokių avarijų stovėjimo aikštelėse vidutinė nuostolio suma siekia 385 eurus, o didžiausia nuostolio suma beveik siekė 4 tūkst. Pavyzdžiui praėjusiais metais fiksavome įvykį stovėjimo aikštelėje, kuri kainavo net 8,5 tūkst. eurų“, – pasakoja „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas.

Pasišalinus iš įvykio vietos – rimtos pasekmės

Apgadinus svetimą automobilį ir turtą, niekada negalima pasišalinti iš įvykio vietos, nes tai užtraukia labai rimtas pasekmes. Visgi pasitaiko atvejų, kai stovėjimo aikštelėje žala padaryta, o kaltininkas dingęs.

„Tokiais atvejais pasitarnauja Kasko draudimas, kuris atlygina kliento patirtą žalą. Visada svarbu užfiksuoti įvykio faktą, mobiliuoju telefonu nufotografuoti nuostolius ir iškart kreiptis į draudimo bendrovę.

Dauguma aikštelių prie parduotuvių yra filmuojamos, taip pat visada būna liudininkų, todėl atsakomybės išvengti nepavyksta. Nukentėjusiam asmeniui paliktas raštelis – taip pat ne išeitis, nes nesušvelnina pažeidimo ir nepadeda išvengti administracinės atsakomybės“, – teigia ekspertas Artūras Juodeikis.

Būtina įvertinti vietą, orą bei nepamiršti vaikų

Artūras Juodeikis pastebi, kad per apsipirkimo įkarštį gana dažnos situacijos, kai atidaryti ir prilaikyti dureles yra sudėtinga, nes rankose – krepšiai su pirkiniais. Taigi atidarant dureles užtenka neatsargaus judesio ar stipresnio vėjo gūsio, kad nukentėtų svetimas turtas.

„Todėl labai svarbu pasirinkti vietą automobiliui, jei yra galimybė, įvertinti oro sąlygas ir stebėti vaikus. Įspėkite juos, kad būtų atsargūs lipdami iš automobilio ir tvirtai laikytų dureles. Atsižvelgdami į konkrečią situaciją, padėkite vaikams išlipti iš automobilio. Jei įsigijote daugiau prekių nei planavote, nepamirškite, kad galite pasinaudoti parduotuvių vežimėliais. Tai nesuvaržys jūsų laisvės – visada turėsite laisvą ranką, kuria galėsite patogiai atsidaryti dureles.

Jei matote, kad išlipti bus sudėtinga, pirma išlaipinkite keleivius ir tik tuomet pastatykite transporto priemonę į tarpą tarp kitų automobilių. Taip pat mūsų klientų patirtis rodo, kad dalis brangiai kainuojančių nuostolių sukeliama, kai dureles iš rankų išplėšia stiprus vėjo gūsis“, – sako Artūras Juodeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)