Vieni iš tų, kurie susiduria su šiltojo sezono iššūkiais – automobilių vairuotojai. Ypač kaitri saulė, įsėdus į transporto priemonę, kartais gali priversti jaustis lyg būtume orkaitėje. Taip kyla ne tik diskomfortas, bet ir pavojus tam tikrai, karščiui jautriai, grupei žmonių. Juolab – ypač didelis karštis gali pakenkti ir automobilio salono detalėms. Būtent todėl šiandien Autoplius.lt ieško gudrybių, kaip karštuoju metų laiku išlaikyti automobilį kuo vėsesnį.

Statykite į pavėsį

Ko gero pats paprasčiausias ir pats efektyviausias būdas išlaikyti priimtiną temperatūrą transporto priemonėje – tiesiog pastatyti ją į pavėsį. Atvažiavę į galutinį tašką tiesiog apsidairykite ar aplink yra pavėsis, krentantis nuo namo ar medžio. Jei nerandate tokios vietos, arba prie jūsų namų jos paprasčiausiai nėra – apsvarstykite, galbūt verta įsigyti specialų automobilio uždangalą nuo saulės.

Uždenkite langus

Vis dažniau kiemuose priparkuotuose automobiliuose pastebimas sprendimas – saulę atspindintis uždangalas nuo saulės. Tai paprastas ir ne itin brangus, tačiau efektyvus būdas apsaugoti transporto priemonės saloną nuo kaitros. Jis sukurtas specialiai tam, kad atspindėtų saulės spindulius ir neleistų šilumai kauptis salone. Galima rasti įvairaus dydžio ir dizaino uždangalų, kurie bus pritaikyti skirtingiems automobilio stiklams.

Palikite pravertus langus

Praverkite visus 4 automobilio langus. Kuo daugiau langai bus praverti, tuo labiau oras, esantis automobilyje, cirkuliuos ir salone neužsistovės karštis. Žinoma, šis būdas dažniausiai tinka tik tuomet, kai automobilis stovi saugioje, privačioje teritorijoje. Jei paliekate automobilį viešoje vietoje, langus praverkite po centimetrą. Taip bus gerokai mažesnė vagystės tikimybė, o pradėjus lyti salonas nesudrėks.

Naudokite oro kondicionierių

Važiuodami naudokite oro kondicionierių. Šis pasiūlymas gal ir skamba itin akivaizdžiai, tačiau svarbu jį naudoti atsakingai. Ypač, jei automobilis jau pagyvenęs. Kitu atveju galite pakenkti ne tik transporto priemonei, bet ir sau. Stenkitės nejungti pačios šalčiausios oro kondicionieriaus temperatūros. Visų pirma – dideli temperatūrų skirtumai gali pakenkti žmogui. Jei lauko ir vidaus temperatūrų skirtumas skiriasi stipriai – tai gali sukelti peršalimą ar nosies takų ligas. Visų antra – milžiniškas temperatūrų skirtumas kelia stresą kondicionavimo sistemai ir ji gali tiesiog sugesti. Vietoje to, geriau nustatykite temperatūrą į tą, kuri jums bus komfortiška ir luktelėkite, kol vėsus oras salone pakeis karštą.

Prižiūrėkite automobilio aušinimo sistemą

Jei norite, kad transporto priemonė jus vėsintų nepertraukiamai – peržiūrėkite ir savo automobilio aušinimo sistemą. Autoplius.lt rekomenduoja prieš prasidedant vasaros karščiams nuvaryti automobilį patikrai pas mechaniką, kad įsitikintumėte ar nėra susidėvėjusių diržų, žarnų bei kitų elementų. Tuo tarpu aušinimo skysčio likutį, kaip ir tepalų, reikėtų tikrinti periodiškai.

Naudokite vėsinantį sėdynės uždangalą

Viena labiausiai kaistančių transporto priemonės vietų, prie kurių neišvengiamai tenka liestis vairuotojui – sėdynės. Dažniausiai jos būna tamsios spalvos ir stipriai įkaista. Ypač, jei jos odinės. Naujose, prabangiose transporto priemonėse kartais galima rasti sėdynių vėdinimo funkciją. Tuo tarpu senesniuose, ekonominės klasės automobiliuose šios funkcijos nėra. Tačiau yra kitoks sprendimas – vėsinantis sėdynės uždangalas. Tai ne itin brangiai kainuojantis priedas, kurį galima tiesiog įsigyti internetu. Dažniausiai tokie uždangalai jungiasi į automobilio 12 V tinklą ir daugiau nieko daryti nereikia, o sėdynė tampa vėsi.

Uždenkite vairą

Po sėdynių, sekanti vieta, kurią paliečia į transporto priemonę įlipęs vairuotojas – vairas. Ko gero dauguma skaitančiųjų žino tą jausmą, kai delnai prisiliečia prie juodo, karšto vairo, o vairuotojas kaip galėdamas greičiau tas rankas nuo vairo patraukia. Kad to nenutiktų – uždenkite vairą rankšluosčiu ar kitu šviesios spalvos audeklu. Žinoma, jei langai uždengti saulę atspindinčiu uždangalu – to daryti nereikia.

Užtamsinkite automobilio langus

Dar vienas sprendimas, norint išlaikyti automobilio saloną kuo vėsesnį, galėtų būti langų tamsinimas. Tamsinti transporto priemonės langai praleidžia mažiau šilumos nei skaidrūs ir tai leidžia salonui išlikti šiek tiek gaivesniam. Tačiau šį sprendimą reikėtų gerai apsvarstyti. Mat langų tamsinimas kainuoja ne taip jau ir mažai, o tokio efekto, kaip su saulę atspindinčiais uždangalais vistiek neturėsite.

Planuokite savo keliones

Jei karštis automobilyje kaskart apkartina jūsų vasaros keliones – galbūt verta jas perplanuoti? Jeigu planuojate šeimos išvyką į sodybą, nevažiuokite dienos viduryje. Kelionei verčiau pasirinkti ankstyvą rytą, kol saulė dar nėra pilnai pakilusi, arba vakarą, kai saulė jau leidžiasi. Atsikelti gal ir teks anksčiau, tačiau kelionės metu išliesite gerokai mažiau prakaito.

Vėsus automobilio salonas svarbus ne tik dėl detalių nusidėvėjimo ar kelionės komforto, bet ir dėl saugumo. Esant aukštai temperatūrai galime ir patys nejausti, kaip mūsų organizmas gauna šilumos smūgį. O kai suprasime – gali būti per vėlu. Naudojant Autoplius.lt aukščiau pateiktus patarimus ne tik įveiksite karštį, bet ir galėsite komfortiškai mėgautis vairavimo teikiamais malonumais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)