Vieną taisyklę, akcentuoja psichologai ir saugaus eismo žinovai, privalo įsiminti suaugusieji. Pabrėžiama, kad jų elgesys turėtų būti nepriekaištingas, jei tokio pat tikimasi ir iš vaikų. Kitaip tariant, aiškinimas, jog degant raudonam šviesoforo signalui negalima eiti per gatvę neturės naudos, jei ryte į darbą skubantis tėtis ar mama vaiką į darželį ves bėgdamas per kelią degant raudonai.

Be to, norint paaiškinti, kodėl kelyje reikia elgtis atidžiai ir laikytis tam tikrų taisyklių, svarbu viską paaiškinti kuo paprasčiau, aiškiau ir nebijoti pasakyti, kokia grėsmė kyla, jei taisyklės pamirštamos. Svarbu taisykles pakartoti kelissyk, pritaikant aiškinamą dalyką skirtingoms situacijoms. Pavyzdžiui, pabrėžti, kad negalima per kelią bėgti ir einant per šviesoforu reguliuojamą pėsčiųjų perėją, ir per nereguliuojamą.

Pradėti jau dabar

Kasmet rugsėjį į darželius ir mokyklas iškeliauja būriai pradinukų, mokyklas keičia ir vyresni vaikai. Tokiu atveju, sako saugaus eismo žinovai, verta su tuo, kas laukia, atžalas supažindinti gerokai anksčiau nei ateis nauji mokslo metai.

Anot specialistų, likus porai savaičių iki Rugsėjo 1-osios verta su vaikais nukeliauti iki naujos ugdymo įstaigos, išsiaiškinti, kuriomis pėsčiųjų perėjomis patogiausia naudotis išlipus iš autobuso, kuria gatvės puse eiti. Tais atvejais, jei nėra pėsčiųjų perėjos, reikėtų padėti vaikui susirasti vietą, kur į abi puses gatvė gerai matyti, ir kelią galima kirsti stačiu kampu.

Akcentuojama, kad apsiriboti vien mokykla nereikėtų. Vaikai per pertraukas norės nukeliauti iki netoliese esančių parduotuvių, kioskų, galbūt kavinių, bibliotekos. Svarbu atžalą supažindinti su aplink esančiais objektais ir paaiškinti, kaip juos patogiai bei saugiai pasiekti.

Tėvams vertėtų naujos ugdymo įstaigos aplinką parodyti ne kartą, o kelis, kad vaikai įsimintų kelius ir vėliau žinotų, kaip elgtis iškilus vienai ar kitai situacijai.

Klaipėdos kelių policijos reidas

Tarp automobilių – nevalia

Kas kartą rugsėjį miestuose automobilių skaičius išauga, drauge su tuo – išauga ir pavojų skaičius. Saugaus eismo žinovai akcentuoja, kad mažiausiems eismo dalyviams vertėtų priminti kelias svarbias taisykles, kurių jie privalo laikytis.

Pirmiausia svarbu pabrėžti, kad per kelią, netgi perėjoje, bėgti nevalia. Nedidelio ūgio pėstieji iš automobilių nėra itin gerai matomi, ypač ten, kur kirsti tenka dvi eismo juostas. Nors vienam automobiliui sustojus prie pėsčiųjų perėjos privalo sustoti ir kitas, visgi pasitaiko atvejų, kai antroje eismo juostoje esantis vairuotojas „nusprendžia“ prašokti perėją, mat pėsčiojo nemato. Nedidelio ūgio vaikas lieka nematomas ir, nusprendęs bėgti per pėsčiųjų perėją, gali pakliūti po ratais.

Čia specialistai akcentuoja tėvų vaidmenį, mat būtent jie privalo ne tik paaiškinti, kaip elgtis gatvėje, bet ir parodyti, kaip reikia kirsti kelią.

Didele problema miegamuosiuose didesnių miestų rajonuose tampa automobiliai, išrikiuoti tarp šaligatvių. Reikėtų atžalai akcentuoti, kad kirsti kelią jis gali tik ten, kur tą daryti saugu – tai yra pėsčiųjų perėjoje, o bėgti tarp automobilių – nevalia. Pasitaiko atvejų, kai vairuotojai partrenkia netikėtai iš už automobilių išbėgusius vaikus ir, deja, ne visi tokie susidūrimai baigiasi sėkmingai.

Priminkite pagrindus

Nepaisant to, kad vaikai, atrodytų, žino, jog negalima eiti per gatvę degant raudonam šviesoforo signalui, kirsti kelio bet kurioje vietoje ir panašius dalykus, psichologai pataria pasikartoti saugaus eismo pagrindus ne tik prieš mokslo metus, bet ir periodiškai.

Verta priminti vaikams, ką reiškia raudonas, geltonas ir žalias šviesoforo signalai, taip pat, kad žengiant į nereguliuojamą pėsčiųjų perėją reikia pasižiūrėti į kairę, po to į dešinę, ir gatvę kirsti tik tada, kai tą daryti saugu – nėra važiuojančių automobilių. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad einantys pėsčiomis kelkraščiu turi eiti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį.

Galiausiai, nepaisant to, kad vakarai ir rytai dar šviesūs, būtina mažiausiems eismo dalyviams prisegti atšvaitus ir paaiškinti, kodėl juos būtina segėti.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)