Saugaus eismo kultūrą Lietuvoje propaguojantis projektas „Nebūk briedis“ skuba priminti, kad šviesą atspindinčias priemones pėstieji turi dėvėti visuomet. Reikėtų prisiminti, jog šiltas ir retkarčiais saulėtas pavasario dienas keičia vakarai su lietumi ar net sniegu. Matomumas tokiu permainingu oru yra prastas, tad nederėtų atsainiai palikti šviesą atspindinčių priemonių namie.

Reikia paminėti, jog pėstiesiems ir dviratininkams tamsiuoju paros metu būtina dėvėti atšvaitą, neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę. Žinoma, patogiausia ir ko gero efektyviausia rinktis atšvaitą.

Net vyraujant pavasarinėms nuotaikoms, būtina žinoti, jog atšvaitas savaime šviesos neskleidžia, o ją tik atspindi. Dėl šios priežasties šviesą atspindinčias priemones ant kūno reikėtų segėti maždaug automobilio žibintų aukštyje – šiek tiek aukščiau riešo bei ties kojos blauzda. Taip pat kadangi kelkraščiu pėstiesiems reikia eiti priešinga  automobilių eismo judėjimo kryptimi, atšvaitą reikia segėti dešinėje kūno pusėje.

Be to, patartina rinktis kokybišką atšvaitą, kuris yra paženklintas specialiu Europos Sąjungos standartą atitinkančiu kodu EN13356. Negana to, perkant atšvaitą, rekomenduojama atkreipti dėmesį į nurodytą pavadinimą etiketėje. Dažnai gamintojai ir prekybininkai norėdami suklaidinti vartotoją, naudoja tokius sinonimus, kaip „šviesą atspindintis aksesuaras“ ar „ryški juostelė“.

Ypač atėjus pavasariui parduotuvių lentynas dažnai papildo stilingi ir ryškūs dizainerių aksesuarai. Vis dėlto reikėtų prisiminti, jog dauguma tokių priemonių yra tik stiliui ir negarantuoja puikaus matomumo tamsiuoju paros metu.

Atšvaitų kultūrą Lietuvoje propaguojantis projektas „Nebūk briedis“ skatina nežiūrėti į saugumo keliuose svarbą atsainiai. Juk vienas vienintelis atšvaitas žmogui gali išgelbėti gyvybę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)