Svarbiausias darbas – išregistravimas

Regitra“ sako, kad transporto priemonę pirkėjui reikėtų perduoti tik tada, kai ji perregistruojama pirkėjo vardu. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad jei pirkimo-pardavimo sandoris neįforminamas oficialia sutartimi, automobilio savininkas ir toliau atsako už reikalavimų, susijusių su jo naudojimu, vykdymą.

Tačiau tai toli gražu ne viskas, ką reikia atlikti parduodant automobilį. Draudikai primena, kad nepatartina pamiršti nutraukti privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo galiojimą.
Vis dėlto problemų gali kilti žymiai daugiau, jei savininkas, parduodantis savo mašiną, jos nei perregistruoja, nei nutraukia galiojantį draudimą.

„Jei mašina neperregistruojama ir lieka galioti buvusio savininko draudimas, naujojo savininko sukelti eismo įvykiai kristų apsidraudusio savininko sąskaiton ir jis turėtų nemalonumų. Todėl būtina atlikti visus formalumus iki galo“, – kas laukia neapdairių pardavėjų, atskleidė draudimo kompanijos „PZU Lietuva“ Žalų departamento direktorius Gytis Matiukas.

Gjensidige BalticLietuvos filialo vyriausiasis TPVCAP draudimo produkto vadovas Vytautas Petronis taip pat teigė, kad bet kokiu atveju reikia oficialiai užregistruoti automobilio pardavimą.

„Jei po pardavimo perduodami naujajam transporto priemonės savininkui draudimo dokumentai, „Regitra“ neinformuojama apie pardavimą ir jei draudžiamasis įvykis įvyksta iki draudimo sutarties performinimo (t.y. performinimo naujojo savininko vardu), draudžiamasis įvykis bus fiksuotas senojo savininko vardu, nes apie pardavimą draudikas nieko nežino nei iš „Regitros“, nei iš senojo savininko. Draudikai rekomenduoja pardavus automobilį nedelsiant apie tai informuoti „Regitrą”. Tada dėl įvykusių draudžiamųjų įvykių neiškils neaiškumų ir problemų“, – patarė pašnekovas.

Perregistravus už viską atsako pirkėjas

Teiginys, kad „Regitroje“ perregistravus automobilį, bet senajam savininkui nenutraukus draudimo sutarties jam vis tiek reikės atsakyti už pirkėjo sukeltus eismo įvykius, yra mitas, sako specialistai.

Draudikai teigia, kad tokiu atveju atsakomybė krenta ant naujojo savininko pečių. „Vairuotojas, įsigijęs automobilį, jį įregistruoti gali tik apdraudęs, todėl buvusio savininko draudimas neturėtų galios“, - sakė „PZU Lietuva“ atstovas G. Matiukas.

V.Petronis taip pat teigė, kad jei senasis automobilio savininkas „Regitroje“ bus deklaravęs transporto priemonės pardavimą, naujojo savininko sukeltas eismo įvyks bus fiksuojamas jo vardu. Ir senajam savininkui tai jokių rūpesčių nesukels.

Nors įstatymas įpareigoja naują automobilio savininką per 15 dienų pakeisti draudimo sutartį, tačiau Europos draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvos filialo Transporto priemonių draudimo skyriaus vadovas Rimvydas Pocius rekomendavo taip ilgai nelaukti.

„Įstatymo numatyta tvarka nutraukti draudimo sutartį gali tiek senasis transporto priemonės savininkas, tiek naujasis, jei pateikiami reikalingi dokumentai. Kadangi įstatymas įpareigoja naują savininką per 15 dienų laikotarpį pakeisti draudimo sutartį, patariame parduodant transporto priemonę „su draudimu“ tą pačią dieną, kai pasirašoma pirkimo-pardavimo sutartis, kartu su naujuoju savininku nuvykti į draudimo įmonę ir perrašyti sutartį“, - dėstė pašnekovas.

G. Matiukas savo ruožtu pridėjo, kad mašinos pardavėjas, norėdamas nutraukti galiojantį draudimą, turėtų kreiptis į savo draudiką. Anot jo, draudikas pinigų likutį grąžina arba klientui pageidaujant perkelia kitoms jo sutartims apmokėti.

„Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialo atstovas V. Petronis teigė, kad labai retai susiduriama su tokiais atvejais, kai už parduoto neperregsitruoto automobilio pirkėjo sukeltus eismo įvykius atsako senasis savininkas. Tačiau tokiais atvejais nusimesti kaltę nėra paprasta.

„Tokie atvejai būna labai reti. Šis procesas reikalauja daug laiko sąnaudų. Tai užtrunka ir, be abejonių, sukelia nepatogumų draudėjui bei draudikui“, - aiškino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)