Pažeidėjų skaičius didėja

„Rinkliava galioja 4,5 metų, o skaičiai rodo, kad vairuotojai niekaip neįpranta jos mokėti ar nenori laikyti nustatytos tvarkos. Pažeidimų skaičius didėja“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Nuo šių metų kovo, kada rinkliavos už automobilių stovėjimą kontrolė buvo perduota savivaldybei, užfiksuota 12 tūkst. pažeidimų. Šie pažeidėjai turėtų pervesti 500 tūkst. baudų.

Mokesčio nesusimokėjusius vairuotojus fiksuoja viešoji įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“.

Iki tol protokolus už šį pažeidimą rašydavo policija. Pernai jų buvo 5 tūkst.

„Kontrolieriai dirba labai aktyviai. Kiekvieną dieną apvažiuojami visi kampučiai. Per dieną rinkliavos nemokantis vairuotojas gali būti užfiksuotas net du kartus. Per savaitę užfiksuojama apie 500 tokių pažeidimų“, – pasakojo K.Vintilaitė.

Moka mažesnę baudą

Manoma, kad išaugusiam pažeidėjų skaičiui įtakos turi paprastesnė jų fiksavimo tvarka. Nebereikia blokuoti transporto priemonių ratų. Automobilį, kurio vairuotojas nesusimokėjo rinkliavos, užtenka nufotografuoti. Ant transporto priemonės prikabinamas ir lapelis su informacija apie pažeidimą.

Viešosios tvarkos skyrius, gavęs informaciją, surašo protokolą ir išsiunčia mašinos savininkui.

Už rinkliavos nesumokėjimą vairuotojui gresia bauda nuo 80 iki 140 litų. Pirmiausia pažeidėjams skiriama minimali bauda. Per 10 dienų vairuotojas gali sumokėti pusę pastarosios ir jiems nėra tęsiama administracinė byla.

Pasak K.Vintilaitės, šia teise pasinaudoja 80 proc. pažeidėjų.

Atsilikimą bando sumažinti

Nuo gegužės 1 dienos iki lapkričio 1 dienos yra surinkta 97 tūkst. litų baudų.

Prognozuojama, kad jei nemažės pažeidėjų skaičius, kitąmet bus surašyta 15 tūkst. protokolų. Pažeidėjai turės sumokėti 1 mln. litų baudų.

„Ar verta nesumokėti kelis litus, o vėliau gauti nuobaudą? Tikimės, kad kai skyrius turės daugiau pajėgų, vykdys prevenciją, vairuotojai aktyviau mokės rinkliavą“, – vylėsi vedėja.

Pastaruoju metu sulaukiama nusiskundimo, kad protokolo reikia 4-5 mėnesius nuo pažeidimo užfiksavimo. K.Vintilaitė pabrėžė, kad atsilikimas nebėra toks didelis. Tikimasi, kad iki naujųjų metų jo iš vis nebeliks. Dabar yra surašę 4 tūkst. protokolų dėl nesumokėtos rinkliavos.

„Atsilikimą sumažinome, nes pradėjo dirbti daugiau darbuotojų. Taip pat kai kuriems iš jų leidžiama dirbti papildomai“, – komentavo K.Vintilaitė.

Skyrių ketina plėsti

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, atsilikimas susidarė, nes rinkliavos kontrolė savivaldybei buvo perduota nuo kovo, o tuomet naujų darbuotojų nebuvo priimta.

Trys žmonės įdarbinti buvo nuo liepos, dar trys nuo rugsėjo.

Neatmetama, jog ateityje rinkliavos nesusimokėjusius pažeidėjus fiksuos ne tik įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ kontrolieriai, bet ir savivaldybės skyriaus darbuotojai. Laukiama, kol jis bus išplėstas, jei tam pritars politikai. Šiuo metu skyriuje yra devyni etatai. Dirba septyni žmonės.

Šio metu jo darbuotojai vykdo dešimties miesto taisyklių kontrolę.

Tikimasi, jog per kelerius metus Viešosios tvarkos skyrius taps dar didesniu padaliniu. Numatoma į jį priimti dar 16 žmonių. Tačiau numatoma perduoti ir kontroliuoti daugiau miesto taisyklių.

Dabar tai yra pavesta atlikti kitiems savivaldybės skyriams. Iš viso yra 80 administracinės teisės pažeidimų straipsnių, kurios kontroliuoja savivaldybė.

„Plėsimės tiek, kad galėtume aprėpti visas taisykles. Devynių žmonių tam neužtenka. Protokolo surašymas nėra paprasto rašinėlio parašymas. Žinoma, tai nebus tokia didelė tarnyba kaip Vilniuje. Sostinės viešosios tvarkos skyriuje dirba virš 60 žmonių“, – teigė K.Vintilaitė.

J.Simonavičiūtė pabrėžė, kad skyriui reikia ne tik daugiau darbuotojų. Reikias išspręsti ir technikos, įvairių priemonių klausimą. Numatoma, kad darbuotojai turės ir uniformą. Anot K.Vintilaitės, taip bus lengviau atlikti pažeidimų kontrolę, bendrauti su pažeidėjais.

Viešosios tvarkos skyrius jau dirba rotušės pastate. Anksčiau jis buvo įsikūręs Liepų gatvėje.