„Važiavau atbulomis ir nesupypsėjo automobilio statymo davikliai. Atsirėmiau į kitą automobilį. Susiradau jo savininką ir ėmėme pildyti eismo įvykio deklaraciją“, – pasakojo DELFI Regina.

Visgi žymėdami atitinkamus laukelius eismo įvykio deklaracijoje, abu vairuotojai suprato, kad netyčiomis privėlė klaidų.

„Pradėjome braukyti, vedžioti rodyklėmis, tačiau supratome, kad viskas darosi tik painiau. Nusprendėme, kad reikia užpildyti naują deklaraciją. Pradėjome ieškoti ir, paaiškėjo, kad nė vienas antro lapo neturime“, – sakė pašnekovė.

Niekur nesuradę antro eismo įvykio deklaracijos blanko, vairuotojai toliau pildė tą, kurį jau spėjo išbraukyti ir pataisyti. Tačiau Regina stebėjosi, kaip reikėtų elgtis, jei deklaracijos blanko neturi nė vienas iš vairuotojų?

„Negi tikrai reikėtų kviesti policijos pareigūnus, laukti jų kelias valandas? Juk jie ir šiaip turi ką veikti, ne tik blankus vežioti. O ypač tais atvejais, kai eismo įvykis nutinka vidury laukų, ne mieste“, – gūžčiojo pečiais moteris.

Kur rasti deklaracijų

Pasirodo, Reginos patirta situacija ganėtinai dažna ne vienam vairuotojui: su civilinės atsakomybės draudimo polisu gavę vieną ar du deklaracijos blankus, žmonės juos pameta, sunaudoja ar bepildydami iš streso ir jaudulio sugadina.

Boris Jonas Kuzmas, draudimo bendrovės BTA marketingo ir viešųjų ryšių skyriaus vadovas, DELFI aiškino, kad visų svarbiausia susidūrus su tokia padėtimi – nesijaudinti ir neskubėti.

„Sprendimų yra ne vienas. Pavyzdžiui, blankų būna degalinėse, be to, galima kreiptis į artimiausią draudimo bendrovės atstovybę, nesvarbu, esate ar ne jos klientas“ – patarė žinovas.

Dažnas atvejis, kai blankų eismo įvykiui įforminti pritrūkę vairuotojai stabdosi kitus automobilius ir prašo jų pagalbos. Anot B. J. Kuzmo, neretai pro šalį važiuojantys vairuotojai parodo solidarumą ir padeda.

Apsidrausti bei pasirūpinti papildomais deklaracijų blankais gali ir patys vairuotojai. Internete dauguma draudimo bendrovių siūlo patiems išsispausdinti deklaracijų blankus. Spausdinti neturės kalkės, leidžiančios pildant vieną lapą drauge užpildyti ir antrąjį, tad rašyti teks daugiau, tačiau, turės visus laukelius, skirtus draudimo bendrovės reikiamai informacijai įrašyti. Blankus išsispausdinti galite čia.

Ką daryti, jei esate vidury „niekur“

Išeitis yra net tuo atveju, jei, kaip minėjo Regina, eismo įvykis įvyksta „vidury laukų“. Anot B. J. Kuzmo, jei netoliese nėra degalinės, pro šalį nevažiuoja kiti vairuotojai ir nėra kaip pasiskolinti reikiamo deklaracijos blanko, užteks balto lapo ir rašiklio.

„Šiame lape turi būti surašyti transporto priemonių duomenys, vairuotojų duomenys, draudimo polių numeriai, nupiešiama eismo įvykio schema bei parašomas paaiškinimas, kaip viskas įvyko. Kitaip tariant, surašoma viskas, kas būtų šiaip ar taip nurodyta įprastame blanke. Abu eismo įvykio dalyviai turi pasirašyti ant šio lapo“, – akcentavo pašnekovas.

Be to, pridūrė jis, jeigu kyla nesutarimų dėl eismo įvykio aplinkybių arba pernelyg sudėtinga surašyti visus duomenis savarankiškai, galima kviesti policijos pareigūnus, kurie, jei prireiks, duos deklaracijos blanką, arba galės užregistruoti eismo įvykį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)