Kontroliuoti, kaip laikomasi švaros ir tvarkos taisyklių, valdininkai neturi pajėgų, tad pažeidėjus tramdyti belieka viešumu. Tiesa, jei vis dėlto įkliūtumėte kieme plaunantys automobilį, jums gali grėsti nemenki nemalonumai.

Teršiama gamta

Atrodytų, kad plaunant automobilį tik vandeniu, nenaudojant ploviklių, šampūnų ir putų, gamta neteršiama, tačiau taip manantys labai klysta. Nuo automobilių nubėgantis purvas, tepalai, naftos produktai patenka į aplinką ir pasiekia vandens telkinius, taip juos užteršdami.

Draudimas plauti automobilius kur papuolė yra susijęs su aplinkosauga, siekiant rūpintis mus supančia gamta. Žmogus negali plauti automobilio nei automobilių stovėjimo aikštelėje, nei prie garažo, nei daugiabučio namo ar net individualaus namo kieme, jeigu nėra įrengta valytuvų, į kuriuos sutekėtų nuotekos, nuplovus automobilį. Nuotekos turi kauptis į įrengtas talpyklas, kad paskui jas būtų galima išsiurbti, turi būti įrengti šulinėliai su sandariais dangčiais.

Plauti tik tam skirtose vietose

Specialistai sako, kad automobilį galima plauti tik tam skirtose vietose – automobilių plovyklose, kurios turi įsirengusios visą, tam skirtą įrangą. Taip pat draudžiami ir automobilio remonto darbai, jeigu juos atliekant, į aplinką patenka kokių nors teršalų.

Plauti automobilius daugiabučių kiemuose, gatvėse, įvažiavimuose, draudžia Šiaulių miesto savivaldybės patvirtintos švaros ir tvarkos taisyklės, kurios galioja nuo 2003 metų.

Šiaulių miesto Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrius skundų dėl automobilių plovimo neleistinose vietose yra sulaukęs tik prieš trejetą metų. Tai buvo gyventojų skundai dėl transporto priemonių plovimo individualių namų kiemuose.

„Už aplinkos teršimą gyventojai gali sulaukti įspėjimo arba baudos iki 2 tūkst. Lt. Pirmą kartą už taisyklių nesilaikymą skiriama simbolinė – 10 Lt – bauda, tačiau antrą kartą baudžiamas pažeidėjas gali sulaukti tūkstantinės baudos. Privatiems asmenims už tokį pažeidimą gali grėsti ne didesnė nei tūkstančio litų bauda. Tiesa, baudos dydis priklauso ir nuo sunkinančių aplinkybių, kiek skundų būta, kaip elgiasi pažeidėjas – neigia kaltę ar prisiima atsakomybę“, – Etaplius.lt vardija Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

Gali užfiksuoti kaimynai

Kontrolė, kaip miestiečiai laikosi švaros ir tvarkos taisyklių, nėra vykdoma, nes skyriuje tiesiog trūksta darbuotojų. „Mūsų skyrius atlieka daug funkcijų, o dirba tik devyni darbuotojai, tad fiziškai neįmanoma visko aprėpti.

Važiuojame tikrinti tik sulaukę skundų. Tačiau po publikacijų žiniasklaidos priemonėse, žmonės ima fotografuoti pažeidėjus. Užtenka užfiksuoti faktą, kad automobilis plaunamas ne tam skirtoje vietoje, tereikia, kad matytųsi jo valstybinis numeris, po to tą nuotrauką atsiųsti bet kuriam mūsų skyriaus darbuotojui elektroniniu paštu ir mes imsimės priemonių“, – ragina skyriaus vedėja.

Šiauliečiams, regis, dažniau nei ratuotą priemonę kieme sumanęs nusiplauti kaimynas, užkliūva ant žalios vejos ar ant šaligatvio pastatyti automobiliai.