Brangūs nesusipratimai

Navigacijos sistema automobilyje jau tapo neišvengiamai svarbiu atributu ruošiantis į tolimesnę išvyką. Kai kurios turi papildomą funkciją, įspėjančią apie greičio matuoklius, nors daugelyje Europos šalių tai nelegalu. Naudotis greičio matuoklių detektoriais visiškai uždrausta Šveicarijoje, Lichtenšteine, Prancūzijoje ar Vokietijoje. Bauda už šio reikalavimo nesilaikymą – apie 1500 eurų.

„Keliaudami po Europą nepamirškite reguliariai žvilgtelėti į galinio vaizdo veidrodėlį, kad dideliu greičiu atvažiuojanti avarinių tarnybų transporto priemonė nenustebintų ir vėliau netektų patuštinti piniginės. Austrijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Slovėnijoje ir Šveicarijoje numatytos didelės baudos už policijos, ugniagesių ar greitosios pagalbos automobilio nepraleidimą. Nepaklusdami šiai taisyklei rizikuojate gauti iki 2000 eurų baudą“, – sako draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis.

Kokiu greičiu galima važiuoti „autobanu“ Vokietijoje?

Puikiai įrengtoje Vokietijos automagistralėje daugelyje vietų visiškai neribojamas greitis, tačiau rekomenduojama važiuoti 130 km/val. greičiu. Kai kur yra apribojimų, tad atkreipkite dėmesį į kelio ženklus, įspėjančius apie darbus ar blogas oro sąlygas. Esant blogam matomumui leidžiama važiuoti 50 km/val. greičiu. Vairuojant „kemperį“ iki 7500 kg leistinas greitis – 100 km/val. Avarinio sustojimo ženklas statomas 100 m atstumu nuo automobilio.

Pasak D. Trimonio, Vokietijos autobane būtina laikytis saugaus atstumo, o tvarką nuolat prižiūri kelių policija.

„Planuojantiems kelionės maršrutą pravartu žinoti, kad liepą ir rugpjūtį, savaitgaliais vilkikams autobanais važiuoti draudžiama“, – su eismo ypatumais supažindina ekspertas. 

Žaliosios kortelės vertė

Draudikai pataria vykstant į kelionę pasiimti žaliąją kortelę – tarptautinį transporto priemonės draudimo liudijimą, leidžiantį keliauti per daugelį valstybių, atskirai neapdraudžiant savo civilinės atsakomybės pagal šalies, į kurią įvažiuojama, įstatymus.

„Patirtis rodo, kad daugeliu atvejų, įvykus eismo įvykiui, žalioji kortelė padeda išvengti nenumatytų ginčų. Jei Vokietijoje keliaujate prie automobilio prikabinę priekabą arba turistinį namelį, pagal šios šalies įstatymus atskirą žaliąją kortelę reikia turėti ir šioms priemonėms. Ji išduodama nemokamai kartu su transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įprastine sutartimi“, – informuoja ekspertas.

Svečiams – didesnis vagių dėmesys

Palikdami automobilį svečios šalies stovėjimo aikštelėje įsitikinkite, ar salone neliko daiktų, – tai gali būti puikus jaukas vagišiams. Atminkite, kad transporto priemonę su kitos šalies registracijos numeriais visada akyliau stebi ilgapirščiai.

„Praktikoje ne kartą buvo skaudžių atvejų, kai iš automobilio buvo pavogti visi keliautojų daiktai, o nuostoliai siekė kelias dešimtis tūkstančių eurų. Prarasti ne tik drabužiai ar maisto produktai, bet ir telefonai, planšetiniai kompiuteriai. Na, o jei greitkelyje jus stabdys ir prašys pagalbos padėti pakeisti nuleistą padangą, išlikite budrūs, ar tai ne vagišių spąstai“, – perspėja D. Trimonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)