Žiemą, kai eismo sąlygos sudėtingiausios, su iššūkiais susiduria ir pėstieji, ir vairuotojai, ir kelius prižiūrinčios tarnybos. Kaip skelbia savivaldybė, 25 Kauno rajono seniūnijose kelius valo skirtingi rangovai: Akademijos seniūnijoje už kelių valymą atsakinga bendrovė „Aplinkos darbai“. Minėtos seniūnijos seniūnas Skirmantas Nominaitis pasakojo, kad intensyviai sningant papildomai perkamos įmonės „Eunesa“ paslaugos. Garliavos seniūnijoje gatves prižiūri bendrovės „Radė“ ir Komunalinis paslaugų centras, Domeikavoje – Kauno r. ŽŪB „Lapių agroservisas“ bei ūkininkas Olegas Naturjevas, Ringauduose dalį kelių prižiūri pati seniūnija su savo turima technika, taip pat paslaugos perkamos iš AB „Kelių priežiūra“.

Kalbinti seniūnai pridūrė, kad, esant ekstremalioms oro sąlygoms, beveik visada atsiranda ūkininkų ir vietos gyventojų, kurie geranoriškai padeda nuvalyti kelius ir gatves.

Pasak savivaldybės administracijos Kelių ir transporto skyriaus vedėjo Tautvydo Tamošiūno, pernai Kauno rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių rekonstrukcijai, remontui, priežiūrai bei saugaus eismo sąlygoms užtikrinti buvo skirta 7,066 mln. eurų. Kasmet žiemos metu seniūnijos prižiūri beveik 2 tūkst. km kelių ir gatvių, įvažiavimų į sodus ir kiemus – čia valomas sniegas, barstoma druska, žvyro mišiniai.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Šukevičius tvirtino, kad seniūnijų vadovai jau ruošia dokumentus viešiesiems pirkimams kelių ir gatvių priežiūros paslaugoms įsigyti.

„Stengiamės nelaukti, kada baigiasi pinigai ir nėra lėšų tinkamai prižiūrėti rajono kelių bei gatvių, todėl minėtas paslaugas įsigyti seniūnus skatiname iš anksto“, – kalbėjo Š. Šukevičius.

AB „Kelių priežiūra“ Komunikacijos projektų vadovės Giedrės Čekavičienės teigimu, šiuo metu bendrovė prižiūri ir tvarko per 21 tūkst. km valstybinės reikšmės magistralinių, krašto ir rajoninių kelių, jungiančių miestelius ir gyvenvietes, iš jų 2682,48 km Kauno rajono kelių.

„Siekiant užtikrinti saugumą, kelyje pirmiausiai kruopščiai renkama ir tikrinama informacija iš Kelių oro sąlygų informacinės sistemos (KOS) stotelių. Jų informacija gaunama bendradarbiaujant su „Lietuvos automobilių kelių direkcija“, – pasakojo G. Čekanavičienė.

Ji dar pridūrė, kad meteorologinių stotelių atsiųsti duomenys leidžia atlikti taškinę eismo sąlygų situacijos analizę. „Kelių priežiūrai“ kas dvi valandas siunčiami meteorologiniai duomenys. Vienai prognozei sudaryti naudojama apie 18 tūkstančių stebėjimų ir matavimų duomenų.

Atsakydama, ar „Kelių priežiūra“ spėja tinkamai prižiūrėti visus bendrovei priklausančius kelius, G. Čekanavičienė sakė, kad po reorganizacijos, kai liepos 1-ąją pasikeitė bendrovės struktūra, buvo suderinti darbo grafikai tarp kelių tarnybų ir optimizuoti maršrutai. Pasirengimo kelių priežiūros darbams žiemos laikotarpiu organizavimas ir vykdymas atliekamas iš anksto, nuosekliai koordinuojant visą įmonės veiklą.

Pasak Savivaldybės pranešimo, AB „Kelių priežiūra“ turi 62 druskos sandėlius visoje Lietuvoje, jų talpa siekia per 80 000 t. Sandėliai pripildomi žiemos sezonui dar neprasidėjus. Žiemos sezono laikotarpiu druska nuolat vežama į sandėlius. Pajėgų prižiūrėti kelius pakanka, šiais metais numatytos ir investicijos į naują techniką.

2018 metų rudenį Lietuvos valstybinių kelių priežiūros įmonė „Kelių priežiūra“ sukūrė interaktyvų valstybinės reikšmės kelių priežiūros žemėlapį, kuris vairuotojams padeda pasirinkti saugesnį maršrutą, esant blogoms oro sąlygoms. Žemėlapyje galima susipažinti su kiekvieno valstybinio kelio ruožo priežiūros reikalavimais. Esant blogoms eismo sąlygoms, rekomenduojama rinktis kelius, kuriems keliami aukščiausios priežiūros reikalavimai, – tai padeda mažinti kelionės riziką.

Žemėlapyje galima sužinoti, kokiu paros metu keliai bus barstomi bei valomi ir iki kelintos valandos šie darbai turi būti atlikti. Jame pavaizduoti tik „Kelių priežiūros“ prižiūrimi keliai, kurių bendras ilgis – 21 tūkst. km.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)