Pagal „Kelio ženklų ir šviesoforų naudojimo“ taisykles, transporto ir pėsčiųjų šviesoforai turi būti įrengti ir saugumo salelėje, o šios perėjos salelėje šviesoforų nėra.

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras teigė, kad šis reikalavimas taikomas tik naujai įrengiamoms perėjoms.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad ši perėja nėra nauja ir šviesoforai čia įrengti jau ne vienerius metus. Tiesiog dabar šviesoforai valdomi mygtuko paspaudimu. Be to, minėtas reikalavimas taikomas tik nuo 2010 metų įrengiamoms perėjoms. Norint šios perėjos salelėje įrengti šviesoforą reiktų ardyti kelio dangą, tiesti kabelius. Tam lėšų miestas neturi“, - DELFI teigė P. Keras.

Tačiau P. Keras pripažino, kad perėjos ženklinimas dar nėra baigtas.

„Perėja dar nėra „priduota“. Kai tik leis oro sąlygos pagal reikalavimus sankryža bus pažymėta“, - tikino P. Keras.

Šiuo metu ties perėja nėra nubrėžta STOP linija. Taip pat šviesoforu reguliuojama perėja turi būti ženklinama ne vadinamuoju „zebru“, bet dviem lygiagrečiom linijom.

Tačiau P. Keras atkreipė dėmesį, kad ženklinimas „zebru“ nesumažina perėjos matomumo.

Be to, Kauno savivaldybės atstovas stebėjosi, kaip galima nepamatyti šviesoforo, o susidariusią situaciją vadina „išpūsta“.

„Net jei nebūtų šviesoforo, o būtų pėsčiųjų perėjos ženklas reikėtų sustoti ir juos (pėsčiuosius – DELFI) praleisti. Perėja visuomet ten buvo, ji iš niekur neatsirado. Visuomet reikėjo praleisti pėsčiuosius. Tai bandymas išpūsti šią situaciją. Aš nežinau, kur yra tolerancijos riba, kad mes turime toleruoti, policija nereaguoti jei važiuojama per raudoną šviesoforo signalą. Mes prieisime prie to, kad vieną dieną sakys: vakar pėsčiojo gatvėje juk nebuvo, o šiandien niekas nepranešė, kad jis yra. Prieinama prie absurdų. Vairuotojas turi matyti, turi matyti kelio ženklus. Suprantu, kad kartais naujo ženklo iš įpročio galima nepastebėti, bet kaip galima nepastebėti šviesoforo?“, - stebėjosi P. Keras.

Šiuo metu toks pat pėsčiųjų reguliuojamas šviesoforas įrenginėjamas Veiverių gatvėje netoli Aleksoto turgaus. Dar iki Kalėdų toks šviesoforas pradės veikti ir T. Masiulio gatvėje prie Petrašiūnų pradinės humanitarinės mokyklos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją