„Su kolegomis, važiuojant po pietų, visada kyla ginčas dėl taip vadinamos „Muravos“ sankryžos. Važiuojant iš Savanorių pr. ir sukant į Pramonės pr. yra šviesoforas, kuris turi dvi sekcijas. Viena iš jų be rodyklių, kita su rodyklėmis į dešinę. KET, atrodo, aiškiai nurodo, jog degantis pilnaviduris žalios spalvos signalas leidžia eismą visomis kryptimis, praleidžiant pirmumo teisę turinčius eismo dalyvius.

Tad, padėkite suprasti kaip elgtis šioje sankryžoje, kuomet vienas signalas leidžia eismą visomis kryptimis, o raudona rodyklė į dešinę eismą draudžia?“ – klausė kaunietis Ervinas.

Pagal galiojančias Kelių eismo taisykles (KET), „žalias skritulio formos signalas leidžia eismą“, tačiau „žalias rodyklių formos signalas tamsiame fone leidžia eismą tik rodyklių nurodytomis kryptimis“. Kaip matyti nuotraukoje, keblumų kauniečiams kilo dėl dešinėje pusėje pritvirtintų šviesoforų, mat vienas yra su rodyklėmis, o kitas be.

Pagal LR Susisiekimo ministro įsakymą „Dėl kelių šviesoforų įrengimo taisyklių patvirtinimo“, IX skirsnio, 90 punktą: „Šviesoforų skaičius sankryžoje priklauso nuo atskirai reguliuojamų važiavimo krypčių ir nuo važiuojamųjų dalių skersinių profilių. Pagrindinis šviesoforas statomas dešinėje kelio pusėje. Papildomi šviesoforai statomi virš važiuojamosios dalies ir kairėje kelio pusėje ar salelėje“.

Muravos sankryža

Galima suprasti, jog kelyje, kuriame yra daugiau nei viena eismo juosta su skirtingomis kryptimis, šviesoforai reguliuoja atskiras juostas. Kadangi pagrindinis šviesoforas statomas dešinėje kelio pusėje, o šiuo atveju jie yra du, tai vienas nurodo pirmos juostos judėjimo kryptį, o kitas reguliuoja antrosios juostos eismą.

Taip pat, Bendrosios eismo dalyvių pareigos nustato kelio ženklų, ženklinimo ir šviesoforų hierarchiją, kuria reiktų vadovautis, jeigu skirtingi ženklinimai prieštarauja vienas kitam, tai 8 punktas taisyklėse išdėstytas taip: „jeigu kelio ženklo ir kelių ženklinimo reikalavimai skiriasi, reikia vadovautis kelio ženklu“. Minėtoje situacijoje, kelio ženklas yra virš važiuojamosios dalies, šalia kurio yra ir šviesoforas, kuris nurodo važiavimo kryptį.

Atsakant į skaitytojo klausimą – važiuoti į dešinę galima tik užsidegus žaliam šviesoforo signalui, kuris nurodo važiavimo kryptį.

Visą „Kas vyksta Kaune“ publikaciją rasite čia.