Kasdien po daugiau nei 20 pranešimų

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybos viršininkas Gediminas Markauskas patvirtino, kad kiekvieną rudenį ir pavasarį tokiu metu pranešimų apie susidūrimus su gyvūnais kelyje užfiksuojama daugiau. Tarnybos viršininkas aiškino, kad šiuo metu, rudeniui įpusėjus, kasdien gaunama virš 20 pranešimų apie nutrenktus laukinius žvėris.

Specialistas aiškino, kad galima išskirti ir laiko intervalus, kad pranešimų apie sužeistus ar nugaišusius gyvūnus keliuose gaunama daugiausia.

„Dažniausiai pranešimai gaunami nuo 5 val. iki 8 val. ryto bei vakare nuo 17 val. iki 19 val. Žinoma, tokių susidūrimų vairuotojai neišvengia ir naktį, tačiau didžiausias aktyvumas fiksuojamas būtent šiomis valandomis“, – aiškino G. Markauskas.

Aplinkos apsaugos departamento specialistas teigė, kad dažniausiai nelaimės keliuose fiksuojamos transporto priemonėms atsitrenkus į kanopinius gyvūnus, dažniausiai – stirnas.

„Ruduo ir pavasaris yra būtent tas laikas, kada migruoja kanopiniai gyvūnai, o tai atsispindi ir gaunamuose pranešimuose. Dažniausiai žmonės praneša, kad nutrenkė stirną. Smulkesni gyvūnai, kaip lapės ar kiškiai didelės žalos nepadaro“, – aiškino specialistas.

Laukiniai gyvūnai

Daugiau dėmesio saugumui

Saugaus eismo ekspertai atkreipia dėmesį, kad į aplinkosaugininkų pranešimus apie vykstančią gyvūnų migraciją nereikėtų numoti ranka, o priešingai – keliaujant imtis visų įmanomų veiksmų, kad susidūrimo pavyktų išvengti.

Pirmiausia, specialistai pataria kiekvienam vairuotojui važiuojančiam vakare, naktį ar anksti ryte, pasirinkti ne maksimalų leistiną, o jo įgūdžius ir patirtį atitinkantį saugų greitį, kuris visais atvejais būna mažesnis nei leistinas. Ne ką mažiau svarbu, kad net ir važiuodami lėčiau, vairuotojai neužsiimtų pašaline veikla, ar jų neblaškytų kartu važiuojantys keleiviai, mat kai kuriais atvejais net akimirkai atitraukus žvilgsnį nuo kelio nelaimės išvengti nebepavyks.

Reikėtų didesnį dėmesį skirti ir kelio ženklams, mat ruožuose, prieš kuriuos yra įrengti kelio ženklai įspėjantys apie laukinius gyvūnus, susidūrimo tikimybė būna didesnė. Vietose, kur šalikelėje galima pamatyti apsauginę tvorą, vairuotojai taip pat turėtų būti atidesni, mat tokiose vietose taip pat būna įrengtos ir gyvūnų migravimo vietos, todėl vairuotojai turėtų būti itin atidūs.

Šią tvorą kelyje Vilnius - Panevėžys nuolat suniokoja ne žvėrys

Nepamirškite kitų

Jei susidūrimo išvengti nepavyko, vairuotojas turėtų kuo skubiau imtis visų įmanomų priemonių, kad būtų užtikrintas kitų saugumas. Nepaisant to, kuriuo paros metu įvyko susidūrimas su laukiniu žvėrimi, į įvykį patekęs vairuotojas pirmiausia turėtų įjungti automobilio avarinę šviesos signalizaciją, apsirengti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais ir tik įsitikinęs, kad yra saugu, išlipti iš transporto priemonės.

Įvykus eismo įvykiui, kaip to reikalauja Kelių eismo taisyklės, vairuotojas apie kliūtį kelyje turėtų įspėti kitus eismo dalyvius ir pastatyti avarinio sustojimo ženklą. Šis ženklas gyvenvietėse turėtų būti statomas ne arčiau, kaip 25 metrai nuo sustojusio automobilio, o ne gyvenvietėse – ne arčiau nei 50 metrų.

Pasirūpinęs savo ir kitų saugumu, vairuotojas apie įvykį turėtų pranešti ir atsakingoms tarnyboms. Jei įvykio metu žmonės nenukentėjo ir nebuvo sugadintas valstybės turtas, specialiųjų tarnybų kviesti nereikia, tačiau apie susidūrimą su laukiniu žvėrimi, nesvarbu, jis gyvas ar ne, bet kuriuo paros metu reikia pranešti paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai susisiekus su Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriumi (telefonu 8 52 732 995). Susisiekęs su tarnybomis vairuotojas turės nurodyti tikslią ar kaip įmanoma tikslesnę įvykio vietą, taip pat pateikti duomenis apie partrenkto gyvūno būklę bei suteikti informaciją, ar eismo įvykio metu nenukentėjo žmonės.

Atminkite:

  1. Pastebėję įspėjamuosius ženklus apie laukinius žvėris sumažinkite važiavimo greitį;
  2. Neužsiimkite pašaline veika ir įspėkite, kad jus netrukdytų keleiviai;
  3. Visą dėmesį sutelkite tik į vairavimą, stebėkite kelkraščius;
  4. Važiuodami tamsiu paros metu įvertinkite savo įgūdžius ir patirtį bei pasirinkite saugų greitį;
  5. Ant kelio pastebėję laukinį žvėrį sustokite kiek toliau nuo jo, įjunkite avarinę šviesos signalizaciją, kad apie pavojų įspėtumėte kitus ir laukite, kol gyvūnas pasitrauks;
  6. Pastebėję laukinį žvėrį nenaudokite garso signalo, taip pat nejunginėkite žibintų šviesų;
  7. Susidūrę su laukiniu žvėrimi pirmiausia įsitikinkite ar įvykio metu nenukentėjo žmonės;
  8. Po susidūrimo, jei smūgis nebuvo didelis ir rimtesnių sužalojimų bei automobilio apgadinimų pavyko išvengti, neskubėkite išlipti iš automobilio, pirmiausia pasirūpinkite savo saugumu ir apsivilkite ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais;
  9. Išlipę iš automobilio apie kliūtį kelyje įspėkite kitus vairuotojus ir pastatykite avarinio sustojimo ženklą;
  10. Apie nutrenktą gyvūną kelyje praneškite bendruoju pagalbos numeriu 112 arba Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriui (telefonu 8 52 732 995).


Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)