Naujienų portalas LRT.lt sulaukė skaitytojos Karolinos laiško, kuriame ji teiraujasi, ar gali savo automobilį, kuris varomas dyzeliniu kuru, statyti elektromobiliams skirtose vietose.

Vilniuje, prie vieno iš didžiųjų prekybos centrų įėjimo, yra specialios vietos elektromobiliams. Ar būsiu nubausta administracine tvarka, jei pastatysiu ten ne elektromobilį?“, – teiraujasi vilnietė Karolina.

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Serapinas sako, kad Kelių eismo taisyklėse (KET) numatyta, jog yra baudžiama už horizontalaus ženklinimo nesilaikymą. „Taigi gresia tokia pati bauda, kaip ir statant automobilį neįgaliųjų statymo vietose, jei automobilis nepažymėtas neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele“, – portalui LRT.lt komentavo A. Serapinas.

Šias vietas užėmusiems vairuotojams, kurie neturi teisės jose statyti savo automobilių, gresia bauda nuo 100 iki 300 Lt. Vyr. specialistas negalėjo pasakyti, kiek vairuotojų yra nubausti už automobilio statymą elektromobiliams skirtose vietose, tam esą reikėtų atverti bylas, žiūrėti, dėl kokio konkretaus pažeidimo vairuotojas buvo nubaustas.

Dažnas vairuotojas prie prekybos centro yra matęs ir vietų, kurios yra skirtos šeimų automobiliams. Pasak pareigūno, tai yra prekybos centrų sumanymas, bet asmenų, kurie nesilaiko šio ženklo, patraukti atsakomybėn policija negali. „Tai priklauso nuo žmonių geranoriškumo, ar atvykęs vienas asmuo paliks tą vietą šeimai“, – kalbėjo A. Serapinas.

„Regitros“ duomenimis, šiuo metu Lietuvos eisme dalyvauja 42 lengvieji elektromobiliai, 4 krovininiai elektromobiliai, 102 elektriniai mopedai ir 8 elektriniai keturračiai.

Pirmasis elektrinis automobilis sukonstruotas daugiau nei prieš 100 metų, o šiandien pasaulyje elektra varomų automobilių skaičius siekia šimtus tūkstančių.