Taupė tėvo alimentus

20-metis Modestas Leketas, kaip ir daugybė vaikinų, svajojo apie nuosavą automobilį.

Vaikino mama Zita Leketienė pasakojo, kad po skyrybų su sūnaus tėvu vaiko išlaikymui skirtus alimentus taupė. Sukaupta suma leido įgyvendinti seną Modesto svajonę – įsigyti mašiną.

Internetiniame tinklalapyje vaikinas rado viliojamą pasiūlymą – 2000-aisiais pagamintą „Volkswagen Golf“ Telšiuose gyvenantis žmogus pardavinėjo už 5,8 tūkst. litų.

Vieną dieną M.Leketas su draugais nuvažiavo į Telšius, apžiūrėjo automobilį ir nutarė jį pirkti.

Klaipėdietis sumokėjo pinigus, o vieną lapą sudarantį dokumentą vyrai pasirašė šalia aikštelės esančiame pardavėjo biure.

Tiesa, pirkimo-pardavimo sutartis formaliai buvo sudaryta ne su telšiškiu pardavėju Donatu Gusčiu, o su prancūzu, šios mašinos savininku, kurio pirkėjas nė nematė.

Klaipėdietis patikrino, ar automobilio kėbulo numeris sutampa su įrašytuoju dokumentuose, įsitikino, kad skaičiai sutampa, ir išsvajotuoju pirkiniu grįžo į Klaipėdą.

Iš „Regitros“ grįžo tuščiomis

Kitą dieną, tai yra praėjusių metų rugsėjo 19-ąją, Z.Leketienė nuvairavo šį „Volkswagen Golf“ į „Regitrą“, tikėdamasi jį įregistruoti.

Tačiau namo moteris grįžo be mašinos. Vos pradėjęs apžiūrinėti automobilį, specialistas pamatė, kad dokumentuose nurodyta automobilio pagaminimo data nesutampa su atskirų detalių pagaminimo datomis.

Mašina atsidūrė aikštelėje Gargžduose, šalia policijos komisariato. Moteriai buvo paaiškinta, kad bus atliekama ekspertizė.

Dar būdama „Regitroje“, Z.Leketienė skambino mašinos pardavėjui į Telšius. Šis iškart pradėjo mokyti, ką moteris turi sakyti.

„Mes žinojome, kad mašinas iš Prancūzijos veža vienas brolis, o kitas Telšiuose jas pardavinėja. Dar tada, kai sūnus pirko automobilį, tikino grąžinsiąs pinigus, jei kas bus ne taip. Tada tie žodžiai neužkliuvo, o dabar galvojame, kad jis žinojo, jog panašių nemalonumų galima tikėtis, – prisiminė Z.Leketienė. – Tas Donatas telefonu pradėjo mane mokyti, ką meluoti. Iškart pasakiau, kad sakysiu tik tiesą. Jis visą laiką tikino, jog po ekspertizės mašina bus grąžinta, tada jis galėsiąs atiduoti pinigus.“

Pavogė Italijoje iš F.Dotti

Ekspertizės rezultatų teko laukti tris mėnesius. Ekspertų išvada pribloškė.

Pasirodo, Leketai įsigijo keistos biografijos mašiną. Paaiškėjo, kad automobilis pagamintas ne 2000-aisiais, o 2001 metais, gamykloje buvo nudažytas mėlyna spalva ir tik vėliau perdažytas juodai.

Iki 2006 metų jis priklausė italui Fabio Dotti, o tų metų rugsėjo 20 dieną buvo pavogtas iš gatvės kartu su dėtuvėje šeimininko laikytais mašinos nuosavybės, registracijos bei draudimo dokumentais.

Vėliau juo važinėta Prancūzijoje.

Į Lietuvą mašina atkeliavo perdažyta, iš jos kėbulo išpjauta plokštė su tikruoju numeriu ir įvirinta kito, metais senesnio automobilio plokštė kitu numeriu.

Variklio numeris ir pavarų dėžės tipas bei jos numeris panaikinti nušlifuojant.

Sekė pasaką apie Arnoldą?

Mama ir sūnus laukė dar kelis mėnesius, kol uostamiesčio policininkai atliko ikiteisminį tyrimą, kuriuo tikėtasi išsiaiškinti, kas suklastojo mašinos identifikavimo numerius.

Leketai buvo apklausti ir nieko neslėpdami papasakojo automobilio įsigijimo aplinkybes.

Apklaustas ir telšiškis pardavėjas. Šis tikino tyrėjus, kad automobilį parduoti jį paprašė vasarą viešėjęs draugas iš Prancūzijos.

Dėl sunkiai ištariamo vardo bei pavardės telšiškis jį vadinęs tiesiog Arnoldu, tačiau tikrų jo asmens duomenų nurodyti negalįs. Šis užsienietis neva išskridęs namo lėktuvu, o automobilį paprašęs parduoti.

Leketai įtaria, kad tai tėra pasaka, o iš tiesų broliai nuolat parduoda iš užsienio pargabentus automobilius. Jų telefono numeriu galima klausti apie daugybę parduodamų mašinų.

Pinigus grąžinti atsisakė

Galiausiai šių metų balandžio pradžioje, tai yra po septynių mėnesių nuo nelemto „VW Golf“ įsigijimo, motinai ir sūnui Leketams pareigūnai pranešė nusprendę nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Pranešta, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro tarptautinių ryšių valdyba ne kartą bandė išsiaiškinti automobilio savininko pageidavimus bei ketinimus mašinos atžvilgiu, tačiau italo atsakymo nesulaukė.

Todėl nutraukusi ikiteisminį tyrimą prokurorė Rūta Girgždutaitienė nutarė Z.Leketienei leisti naudotis automobiliu. Atrodė, kad pagaliau vargai dėl ilgai laukto pirkinio baigėsi.

Moteris paskambino telšiškiui ir, kaip anksčiau buvo susitarę, pasiūlė atvažiuoti jos pasiimti. Tačiau šįkart šis jau nebesaldžialiežuvavo, o pasiuntė ją tolėliau.

Balandžio 23 dieną įsiteisėjus nutarčiai, moteris pagaliau atgavo mašiną ir vėl nuskubėjo į „Regitrą“ jos registruoti. Tačiau įmonės darbuotojai kategoriškai atsisakė tai daryti, nes ji neturi originalių automobilio dokumentų.

Gali naudotis, bet ne važinėti

„Situacija tokia, kad daiktą ir turiu, ir neturiu. Į metalo laužą parduoti ją už tūkstantį litų sumokėjus beveik 6 tūkstančius būtų kvaila. Kol stovėjo aikštelėje, jos vertė krito. Jeigu bent kas pasakytų, ką daryti, būtų ramiau. Septynis mėnesius sąžiningai lankiausi pas tyrėją, viską pasakiau, kaip buvo, o kai paskambinau paklausti, ką man dabar daryti, sulaukiau patarimo skambinti telšiškiui pardavėjui“, – piktinosi Z.Leketienė.

Moteris nusiteikusi samdytis advokatą ir siekti, kad pardavėjas būtų baudžiamas už sukčiavimą, nes yra įsitikinusi, kad jis žinojo, jog automobilis vogtas.

Valstybės įmonės „Regitra“ Klaipėdos filialo viršininkas Saulius Budinas teigė, kad remdamiesi Transporto priemonių registravimo taisyklėmis tokio automobilio, kokį įsigijo klaipėdiečiai Leketai, registruoti negalima.

„Prokurorai pripažino tik nuosavybę, o teisę dalyvauti viešajame eisme suteikia “Regitra„. Dabar savininkai gali automobiliu disponuoti: gali ardyti, gali žiūrėti į jį, gali dulkes valyti, bet važinėti negali, – tikino S.Budinas. – Žinau šią situaciją, panašių atvejų nėra daug. Jeigu tikrasis savininkas nenori, kad jam būtų grąžinta transporto priemonė, nes jis jau yra gavęs draudimo išmoką ar dėl kitų priežasčių, ji paliekama disponuoti paskutiniam ją įsigijusiam asmeniui.“

Pagalbos ieškoti – į teismą

S.Budinas teigė, kad įstatymas įpareigoja žmogaus problemą išspręsti. Jis patarė kreiptis į teismą ir prašyti leidimo įteisinti tokį automobilį.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Arlandas Lavrentjevas prisiminė, jog jam yra tekę matyti dokumentą, kuriame užfiksuota, kad mašinos originalus kėbulo numeris yra vienoks, o realiai pakeistas kitu.

Pasak S.Budino, teismai yra suformavę praktiką, kaip elgtis panašiose situacijose. Kiek laiko paprastai užtrunka panašūs teismo procesai, jis negalėjo pasakyti.

Tačiau ir nuėjęs visus kryžiaus kelius tokio automobilio savininkas negali būti tikras, kad išvažiavęs juo į užsienį neturės problemų. Jeigu kitoje šalyje policininkas pamatys, kad kažkas mašinos identifikavimo sistemoje buvo pakeista, automobilis vėl gali būti sulaikytas.

Registruoti – kartu su pardavėju

Tiek pareigūnai, tiek „Regitros“ darbuotojai sutartinai tikino, kad vienintelis būdas apsidrausti nuo galimybės įsigyti vogtą automobilį yra drauge su pardavėju atvykti registruoti transporto priemonę.

Čia specialistai nustatys, ar ji nėra ieškoma ir ar nėra areštuota antstolių. Jeigu apie areštą „Regitroje“ klaustų vien tik pirkėjas, jam tokia informacija teikiama nebūtų. Taip saugomi asmens duomenys.

„Aš įtarčiau, jog pardavėjas, kuris nenori, kad jo pavardė būtų fiksuota pardavimo sutartyje, slepia savo pajamas arba visai nemoka mokesčių. Mes visada skatiname perkant automobilį, kuris kainuoja ne vieną šimtą litų, pasirūpinti, jog viskas būtų padaryta tvarkingai, kad vėliau nekiltų problemų“, – aiškino S.Budinas.

Bando sukčiauti ir užsieniečiai

Šiemet įtarus identifikavimo duomenų suklastojimą „Regitros“ Klaipėdos padalinyje buvo sulaikytos 9 transporto priemonės.

Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas A.Lavrentjevas iš patirties daro išvadą, kad nesąžiningi yra ne tik Lietuvos pardavėjai.

Klastos galima tikėtis ir iš užsieniečių. Būta ne vieno atvejo, kai pardavę savo automobilį naudotų mašinų prekeiviams lietuviams italai bando gauti draudimo išmokas savo šalyje.

„Toks italas sužino, kada prekeivis pardavė jo mašiną mūsų šalyje, ir savo tėvynėje praneša, jog mašina buvo pavogta. Kai teisėtai čia įgijęs automobilį žmogus sumano jį parduoti, gali būti priverstas įrodinėti, kad pirkimo momentu mašina nebuvo ieškoma“, – pasakojo pareigūnas.