Kelių eismo taisyklių (KET) specialistas, VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro mokytojas Rolandas Balkė primena, kaip reikia elgtis palikus stovėti automobilį prie kelio ženklo Nr. 529

Nors ir kelių eismo taisyklės keičiasi, reikalavimai išlieka tokie patys. Jeigu vairuotojai vartytų KET knygutes, įsigytas iki 2008-09-01 atnaujintos dokumento redakcijos, prie 529 ženklo „Stovėjimo ribotą laiką vieta“ rastų: „Stovėjimo vieta, kurioje motorinėms transporto priemonėms leidžiama stovėti ne ilgiau, negu nurodyta“.

Po 2008-09-01 atnaujintos KET redakcijos Kelių eismo taisyklių 529 ženklas sako: „Stovėjimo vieta, kurioje motorinėms transporto priemonėms leidžiama stovėti ne ilgiau, negu nurodyta, išskyrus skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtas transporto priemones. Motorinės transporto priemonės vairuotojas privalo gerai matomoje transporto priemonės vietoje palikti informaciją apie transporto priemonės atvykimo laiką“.

„Ir pirmu, ir antru atveju yra apribotas stovėjimo laikas ir visiems suprantama, kad jeigu kažkas norėtų patikrinti tą išstovėtą laiką, turi būti pirminė atvykimo informacija. Ją galima pateikti įvairiais būdais, tiesiog ant švaraus popieriaus ranka užrašyti − atvykimo laikas, ir nurodyti esamą atvykimo laiką minučių tikslumu. Arba naudoti automobilio atvykimo laiką nurodantį laikrodį. Toks laikrodis yra populiarus ir mielai naudojamas vakarų Europos ir Skandinavijos šalių vairuotojų. Kartais pasitaiko, kad toks laikrodis įsigyjamas kartu su perkamu naudotu automobiliu atkeliavusiu iš Vakarų šalių. Tikrinantis asmuo, matydamas nurodytą atvykimo laiką ant palikto stovėti automobilio, ženklo leidžiamą stovėti laiką ir esamą realų laiką, gali nuspręsti, ar automobilis dar gali stovėti, ar jo stovėjimo limitas baigėsi“, – teigia KET specialistas R. Balkė.

Vilniaus mieste, tokių ženklų jau galima rasti daugelyje miesto vietų, ypač prie miesto centre esančių prekybos centrų, tik vairuotojai ignoruoja jo reikalavimus. Tokios stovėjimo vietos yra užimamos visai darbo dienai, ir kiti vairuotojai jomis negali pasinaudoti pagal KET, turi sustoti kitur, už kelių dešimčių metrų arba mokėti už stovėjimą šalia esančioje mokamoje stovėjimo aikštelėje.

Lietuvoje tokį atvykimo laiko laikrodį įsigyti sunku, tektų apeiti ne vieną specializuotą automobilių prekių parduotuvę ir vargu ar pavyktų ten jį rasti, paieškose tektų daugiau išleisti kelionei degalams, nei kainuoja toks atvykimo laiko laikrodis.

„Pažeidus kelio ženklo Nr. 529 „Stovėjimo ribotą laiką vieta“ reikalavimus policija gali skirti baudą nuo 100 iki 300 litų, todėl nereikėtų numoti į tai ranka, nes laikas, sugaištas pateikti informaciją apie atvykimo laiką, yra kur kas pigesnis, nei gresianti bauda, todėl ruošdami B, C, CE ar D kategorijos vairuotojus, kartu su dalomąja medžiaga mokiniams daliname ir stovėjimo laiką nurodantį laikrodį, taip skatindami ne tik žinoti, bet ir laikytis kelių eismo taisyklių“, – sako saugaus eismo mokytojas R. Balkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)