Taigi tikimybė, kad vagystės iš automobilio aukai bus suteikta pagalba, surastas bei baudžiamojon atsakomybėn patrauktas kaltininkas ir atlyginta žala, yra minimali. Todėl patys savininkai turi pasirūpinti savo turto apsauga.

Pasirūpinti turime patys

Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centras pateikia šią informaciją bei rekomendacijas, padėsiančias apsaugoti savo automobilį.

Auksinė taisyklė – niekada nepalikinėkite automobilinės magnetolos automobilyje. Manydami, kad ji nepatraukli, mažai vertinga ir t. t., galite klysti, kadangi tik ją išplėšę vagys įvertina jos būklę ir supirkimo kainą. Būta atvejų, kada išplėšta magnetola randama artimiausiuose krūmuose, kadangi pamatoma, jog nėra pakankamai vertinga. Paskaičiuokime, kiek nuostolių turi kiekviena auka: spynų taisymas ar pakeitimas, naujas stiklas, autoservisų paslaugos, atsitraukimas nuo darbinės veiklos, nuvykimas į policijos įstaigas ir kt.

Signalizacija. Padeda apsaugoti jūsų turtą, tačiau nėra apsisaugojimo garantas. Kaip teigia teisėsaugos pareigūnai, signalizacija neatbaido vagių. Magnetolos išplėšimas trunka keliolika sekundžių, nepavykus išplėšti, dažniausiai neatsisakoma ketinimo „pabaigti savo darbus“ vėliau, o automobilių signalizacijos kaukimas tapo įprastu kasdieniu miesto atributu.

Nepalikti bet kur

Pagal galimybes automobilį palikite gerai apšviestose vietose. Jeigu šviestuvai neveikia, nedelsdami skambinkite aptarnaujančioms tarnyboms ir reikalaukite, kad apšvietimas būtų pataisytas. Kaip rodo praktika, labai veiksmingi šviestuvai su judesio detektoriais: jų kaina nėra didelė.

Įrenginėkite savo automobilinės magnetolos laikiklius („stalčiuką“), kad būtų galima ją išsiimti kiekvieną kartą paliekant automobilį. Jei magnetola įstatyta gamykliniu būdu, laikiklius įrengti sunkiau, tačiau taip pat rekomenduotina. Pasitaiko atvejų, kad vagims nepasiseka išlupti magnetolos, todėl atsuktuvu, kitu įrankiu subraižo panelį, išdaužia prietaisų skydelio stiklą, bėgdami prabraukia per automobilio šoną ir pan.

Nepirkite naudotų magnetolų turgavietėse. Reikia suvokti, kad mes patys palaikome ar net sukuriame vogtų automobilinių magnetolų paklausą. Sutaupydami 100 litų, padarome didelę žalą sau ir aplinkiniams, palaikome nusikalstamą verslą, magnetolų vagystes, jų supirkimą ir sėkmingą realizavimą. Pirkite magnetolą tik įsitikinę, kad ji nėra vogta, t. y. su įsigijimo dokumentais, pagal identifikavimo numerius patikrinkite policijoje, ar magnetola nebuvo pavogta, ar nėra žymėta ir kt. Mes rekomenduojame įsigyti magnetolas parduotuvėse su atitinkamais jų autentiškumą patvirtinančiais dokumentais.

Nepalikite kitų vertingų daiktų automobilyje. Akivaizdu, kad dažniausiai automobiliai plėšiami dėl magnetolų, tačiau neretai vagis sudomina vaiko apsauginės kėdutės, televizoriai, dulkių siurbliai, palikti laikrodžiai, mobilieji telefonai ar net paprasčiausi maišeliai, rankinės ir pan. Kuo daugiau vertingų daiktų jūsų automobilyje, tuo didesnė tikimybė, kad patirsite nusikalstamą poveikį.
Esant galimybei, pažymėkite savo automagnetolą, jos dalis (vadinamąjį „veidelį“), kad vėliau galėtumėte jį atpažinti. Tais atvejais, kai sulaikomi nusikaltėliai, kurie turi keliolika magnetolų ar jų dalių, galėsite įrodyti, kad daiktai priklauso būtent jums.

Be to, šiuo metu Lietuvoje teikiamos vienos iš progresyviausių apsaugos priemonių – tai AUTO DNR. „Australijos kompanija Datadot Technology Limited sukūrė ir užpatentavo naują technologiją pavadinimu DataDot (Lietuvoje DNR). Jos esmę sudaro 1.000–20.000 mikrodalelių paskleidimas (priklijavimas) ant automobilio dalių ar kito norimo pažymėti turto. DNR mikrodalelė – tai 1 mm dydžio poliesterinė dalelė, kurioje lazeriniu būdu įrašytas unikalus atpažinimo kodas (iki 17 ženklų). Žymėjimai yra atsparūs visiems žinomiems ir lengvai prieinamiems cheminiams tirpikliams, kurie gali būti panaudoti bandant juos pašalinti“.

Vagiama ne tik naktį

Klaidinga manyti, kad vagystės padaromos tik užkampiuose, nakties metu ir pan. Vagystės iš automobilių gali būti padaromos tiek miesto centre, tiek miegamuosiuose rajonuose, tiek dienos, tiek nakties metu. Būtina žinoti, kad šie nusikaltimai dažnai padaromi nepilnamečių, asmenų, vartojančių narkotines medžiagas, taip pat asmenų, kurie negalvoja apie sulaikymo riziką, veikia spontaniškai, brutaliai ir greitai.

Kiekvienu atveju kreipkitės į policiją, praneškite apie padarytą nusikaltimą. Reikalaukite, kad būtų imtasi atitinkamų priemonių, siekiant nustatyti nusikaltimą padariusį asmenį. Tai yra jūsų teisė, o teisėsaugos institucijų pareiga. Priešingu atveju kuriama nebaudžiamumo atmosfera, kuri dar labiau skatina šių vagysčių plitimą.

Parengta pagal autodiena.lt