Daug automobilių nuvaroma ar apvagiama vien todėl, kad jų savininkai tiesiog nesirūpina savo turtu: nerakina durelių, palieka raktelius salone ir pan. Norint apsisaugoti nuo ilgapirščių, reikia pasirūpinti ne tik saugumo sistemomis, bet ir padaryti viską, kad jūsų automobilis nepatrauktų vagių dėmesio, „High Gear Media“.

Kai vagišiai dairosi naujo grobio, pirmiausia jie atkreipia dėmesį į šiuos dalykus:

1. Lengvi taikiniai.

Tamsoje ar neprižiūrimose vietose palikti automobiliai yra geriausias pasirinkimas vagims. Taip pat jie pastebi ir apie neprižiūrimas mašinas bylojančius ženklus. Už valytuvų užkištų reklaminių lapelių ar policijos skirtų baudos kvitų kolekcija, kėbulą padengęs dulkių ir purvo sluoksnis – tai išduoda, kad automobilis seniai matė savo šeimininką. Jeigu ruošiatės automobilį palikti ilgesniam laikui, pasirūpinkite, kad jis stovėtų prižiūrimoje teritorijoje. O jeigu jau rizikuojate ir jūsų automobilis neturi signalizacijos – galite išimti akumuliatorių, taip vagims automobilį nuvaryti prireiks daugiau laiko.

2. Populiarūs modeliai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis 2011 metais šalyje pavogtas 1 521 automobilis, tai 213 automobilių arba 12,3 proc. mažiau, nei 2010 metais (1 734). Daugiausiai Lietuvoje pavogtų automobilių, kaip ir anksčiau, sudaro „didysis penketas“: „Volkswagen“ (beje, jų šalyje ir yra užregistruota daugiausia), „Audi“, „Mercedes-Benz“, BMW ir „Ford“. Į šį dešimtuką dar patenka „Honda“, „Peugeot“, „Renault“, „Mazda“, „Toyota“.

Vagys populiarius automobilius renkasi dėl kelių priežasčių: dėl detalių paklausos juodojoje rinkoje, dėl lengvo įsilaužimo, dėl galimybės pranykti minioje ir būti sunkiau pastebėtam po automobilio nuvarymo. Jeigu vairuojate vieną iš ilgapirščių mėgstamų modelių, papildoma investicija į apsaugą ne tik yra gera idėja, bet ir gali sumažinti draudimo įmokas.

3. Automobiliai be įjungtos signalizacijos ar visai be apsaugos.

Brangių automobilių savininkai įprastai pasirūpina sumontuoti aukščiausią saugos lygį atitinkančias apsaugos sistemas, tačiau dauguma masinės gamybos mašinų turi paprastą gamyklinę apsaugą. Maža to, kai kurie vairuotojai pamiršta įjungti signalizaciją, tad tai nesudaro jokių kliūčių vagims. Jeigu jūsų automobilis turi signalizaciją, būkite tikri, kad ji įjungta, kai paliekate savo „ratus“.

4. Elektronika ir įvairių prietaisų laidai.

Muzikos grotuvai, nešiojami kompiuteriai, navigacijos sistemos – šie prietaisai išties lengvai pavagiami iš automobilio salono. Jų populiarumą didina ir tai, kad juos nesunku greitai realizuoti. Net ir matomi elektronikos prietaisų laidai vagišiams gali tapti rimtu pagrindu įsibrauti į jūsų automobilį ir patikrinti, ar daiktadėžėje nepalikote ko nors vertingo. Todėl verčiau pasirūpinkite, kad laidai nekyšotų iš dėtuvių, o visą turtą, kurio nenorėtumėte prarasti, laikykite taip, kad jo nenužiūrėtų pikta akis, arba dar geriau – pasiimkite su savimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)