Šiomis dienomis Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos biuro pareigūnai mieste surengė specialius reidus, skirtus patikrinti, kaip automobilių ir kitų transporto priemonių vairuotojai laikosi horizontalaus kelio ženklinimo "A" raide pažymėtos eismo juostos reikalavimų.

"A" juostomis turtingame Taikos prospekte porą valandų trukusio reido metu nustatyti 28 KET pažeidėjai. Nors skelbta, kad reidas buvo prevencinio pobūdžio, geresniam poveikiui užtikrinti pasitelktos ir baudos - nedrausmingi vairuotojams skirtos nuobaudos nuo 28 iki 86 eurų arba taikytas administracinis nurodymas.

"Tiems, kas už tokį nusižengimą baudžiami pirmą kartą, skyrėme perpus mažesnes - 14 eurų baudas. Buvo tokių, kurie pripažino nusižengę eismo taisyklėms, tačiau pasitaikė ir bandžiusių aiškinti, neva jiems kiti automobiliai neleido persirikiuoti į gretimą eismo juostą. Tai - akivaizdus melas, mat reidą vykdėme ne per piko valandas, o tuomet, kai gatvėse automobilių jau mažiau. Vairuotojai "A" juosta važiuodavo net ir matydami priekyje stovinčius policininkus", - "Vakarų ekspresui" pasakojo Kelių policijos biuro Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininkas Mindaugas Džermeika.

Anot jo, būta ir dar įžūlesnių vairuotojų. Vienas 22 metų pažeidėjas iškeikė policininkus, pareiškė, kad kreipsis į teismą, o pareigūnai neva būsią atleisti iš darbo.

Trečiadienį "derlius" buvo kiek mažesnis - 7 pažeidėjai. Beje, du iš jų važiavo be saugos diržų, o vienas neturėjo leidimo tamsinti priekinių automobilio stiklų.

Pasak M. Džermeikos, Kelių policijos pareigūnai skatina vairuotojus laikytis KET ir gerbti kitus eismo dalyvius, keliaujančius viešuoju transportu, todėl panašios prevencijos priemonės Klaipėdos gatvėse bus rengiamos ir toliau.

KET galioja ne visiems

Priminsime, kad šių metų pradžioje vieną darbo dienos rytą "Vakarų ekspreso" žurnalistai vos per 10 minučių suskaičiavo 45 lengvuosius automobilius, nuo pietinės miesto pusės važiavusius pirmąja Taikos prospekto eismo juosta, skirta maršrutiniam transportui. Ir tik 18 iš jų vairuotojai nepažeidė KET, t. y. važiavo iki artimiausios sankryžos - su Debreceno gatve - ir joje suko dešinėn.

Remiantis KET, kelyje, pažymėtame kelio ženklu "Eismo juosta maršrutiniam transportui" ir (arba) raide "A", kitoms transporto priemonėms važiuoti šia eismo juosta draudžiama, išskyrus dviračius ir mopedus, išskyrus lengvuosius automobilius taksi - jeigu eismo juosta pažymėta raide "A" ir užrašu "TAKSI", išskyrus automobilius, kuriuose važiuoja 4 ir daugiau eismo dalyvių - jeigu eismo juosta pažymėta raide "A" ir simboliu 4+, taip pat išskyrus elektromobilius - jeigu eismo juosta pažymėta raide "A" ir elektromobilių simboliu.

"A" raidėmis paženklintomis juostomis važiuojančius pažeidėjus Klaipėdos policijos pareigūnai žada gaudyti ir toliau.