Pirmadienį ryte Seimo narys, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis inicijavo kelių ministerijų ir institucijų atstovų pasitarimą, kuriame buvo diskutuojama, kaip išspręsti daug nepasitenkinimo sukėlusią situaciją dėl sausio 19 d. įsigaliojusios naujos A2 kategorijos. Diskusijai į Liberalų sąjūdžio frakciją buvo pakviesti Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Susisiekimo ministerijos, „Regitros“, Policijos departamento (prie VRM) ir motociklininkų atstovai.

DELFI šaltinių žiniomis, VRM ir „Regitra“ dar šią savaitę oficialiai paskelbs apie priimtą šios situacijos išaiškinimą.

„Atsakingų institucijų atstovai šiandien iš tikrųjų patvirtino, kad jau rastas sprendimas. Tiems vairuotojams, kurie yra vyresni nei 24 metų amžiaus ir turi 2 metų vairavimo stažą, nereikės iš naujo laikyti praktinio egzamino, jie gaus naujus pažymėjimus. VRM teisininkų sprendimu, laikyti egzaminą norint gauti A kategoriją reikės tiems motociklininkams, kuriems iki sausio 19 d. nebuvo suėjęs 2 metų vairavimo stažas“, – DELFI sakė E.Masiulis.

E.Masiulio teigimu, „Regitros“ duomenys rodo, kad įgyvendinus pakeitimus, daugiau nei 7 000 motociklininkų nebereikės iš naujo laikyti praktinio egzamino, jiems užteks pasikeisti vairuotojo pažymėjimus. Vis dėlto apie 1200 motociklininkų, neturinčių reikiamo stažo, turės laikyti papildomus egzaminus.

„Motociklininkų atstovai teigiamai vertina šį sprendimą. Mano nuomone, jeigu bus laikomasi to, kas šiandien susitikime buvo nutarta, tai bus civilizuotas sprendimas, padėsiantis priderinti pagal Europos direktyvas pasikeitusius reikalavimus galingesnių motociklų vairuotojams. Jeigu atskiros institucijos iškart būtų taip bendradarbiavusios, motociklininkai būtų sutaupę laiko ir nervų. Ar nebuvo anksčiau visko išsiaiškinti? Taip, bet geriau vėliau nei niekada“, – teigė E.Masiulis.

Nauja tvarka sukėlė pasipiktinimą

DELFI primena, kad nuo sausio 19 d. atsirado nauja kategorija A2. Pagal naują tvarką, didesnį nei dvejų metų motociklų su galios apribojimais vairavimo stažą turintys vairuotojai buvo perkelti iš A su apribojimais į A2 kategoriją. Iki nurodytos datos jie galėjo pasikeisti turimus pažymėjimus nelaikę praktikos egzamino, o to nespėjusiems padaryti buvo nustatyta prievolė pademonstruoti vairavimo įgūdžius egzaminuotojams. Toks sprendimas sukėlė motociklininkų bendruomenės nepasitenkinimą.

Naujajai A2 kategorijai priskiriami motociklai, kurių galia ne didesnė kaip 35 kW, galios ir svorio santykis ne didesnis kaip 0,2 kW/kg ir kurie nėra kilę iš daugiau kaip du kartus galingesnės transporto priemonės. Minimalus amžius, nuo kurio leidžiama įgyti teisę vairuoti šios kategorijos transporto priemones – 18 metų.

Nuo 2013 m. sausio 19 d. asmenims, neturintiems motociklų vairavimo dvejų metų patirties, teisė vairuoti galingus motociklus gali būti suteikiama tik asmeniui sulaukus 24 m., o ne 21 m., kaip buvo iki šiol. Norintys įgyti šią teisę turės išlaikyti teorijos ir praktikos egzaminus.

Asmenims, turintiems motociklų vairavimo dvejų metų patirtį, teisė vairuoti galingus motociklus galės būti suteikiama, jei jie jau yra sulaukę 20 m. ir išlaikę praktikos egzaminą. Reikalavimas išlaikyti praktikos egzaminą nustatytas pagal 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2006/126/EB dėl vairuotojo pažymėjimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)