Vardiniai numeriai Lietuvoje suteikiami nuo 2001 m. „Regitros“ duomenimis, šiais metais jau išduota 10 vardinių valstybinio numerio ženklų. Pernai jų išduota 66, 2011 m. – 45.

Šiuos numerius kur kas dažniau renkasi bendrovės, kurios tokiu būdu bando garsinti savo vardą.
Didžiausia išskirtinių ženklų paklausa buvo 2006 – 2007 metais: išdavimas tuomet viršijo 100 numerių per metus. 2008 m. jų išdavimas pastebimai sumažėjo.

Automobilių vardiniuose ženkluose naudojamų simbolių (skaitmenų arba raidžių ir skaitmenų) skaičius turi būti nuo vieno iki šešių, o motociklų numeriuose naudojamų simbolių skaičius negali viršyti penkių.

Populiarėja angliškos žodžių kombinacijos

Užraše negali būti naudojami nepadorūs žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimų atstovus. Maža to, jis negali sutapti su valstybių, tarptautinių organizacijų pavadinimais ar jų santrumpomis. Be to, teikiant prašymą „Regitrai“ būtina nurodyti ir pasirinkimo motyvus.

Vardiniai, kaip ir įprastiniai numeriai, gali būti perkelti ant kitos užsakovo vardu registruotos transporto priemonės. Jeigu vairuotojas laikinai neturi kito automobilio, kurį jis norėtų registruoti turimu numeriu, „Regitra“ jo vardinį ženklą gali saugoti pusmetį.

Praradusiems vardinius numerius „Regitra“ gerų žinių neturi – tapatūs gaminami ir išduodami nebus. Keičiami tik mechaniškai, chemiškai ar kitaip sugadinti ženklai.

2010 m. vardinių numerių komplektas atpigo iki 5 tūkst. Lt. Iki tol jo kaina buvo dukart didesnė – 10 tūkst. Lt. Įprastinių numerių kaina šiuo metu siekia 52 Lt.

Psichologė Genovaitė Petronienė
Aš manau, kad Uspaskicho numeris reiškia, kad jis nori būti visagaliu tėveliu – numeris 1. Kad jis to nori, tai niekam nekeista.
Vairuotojų pasirinktose ženklų kombinacijose dažnai būna įamžintos jų gimimo, vestuvių datos. Be to, neretai numeriuose jie linkę nurodyti savo vardą ar automobilio markę. Paskutiniu metu vis dažniau užsakomi numeriai su angliškų žodžių kombinacijomis, pavyzdžiui, END (pabaiga), DOG (šuo) ir pan.

Norintys išsiskirti gali užsisakyti pasirinktos kombinacijos numerius iš numatomų gaminti ženklų serijų. Kiekvienoje serijoje rezervavimui skirtos skaičių sekos – nuo 001 iki 010. Išimtis – 006 seka. Maža to, galima pasirinkti visų vienodų skaičių kombinacijas: 555, 777 ir pan. Numerių rezervavimo paslaugos kaina – 500 Lt už komplektą.

N. Pareigytė apie buvusio mylimojo dovanotus numerius: pati tokių nepirkčiau

Vardinius numerius naudoja ir Lietuvoje gerai žinomi žmonės. Dainininkė Nijolė Pareigytė iš buvusio mylimojo Eugenijaus Ivanenkos dovanų buvo gavusi visureigį „Audi Q7“, kurį puošė ir vardiniai numeriai NELI69. Kai poros keliai išsiskyrė, jie buvo perkelti ant prekes vežiojančio furgono.

N. Pareigytė DELFI kalbėjo, kad jai buvusio mylimojo dovanoti numeriai didelės reikšmės neturėjo. Ji tikino, kad jų neprašė ir turbūt pati sau tokių nepirktų.

„Aš ne pati sugalvojau tokius numerius nusipirkti. Jei būčiau sugalvojusi pati, galbūt tai kažką ir reikštų. Bet kadangi tai buvo dovana, tai aš nelabai sureikšminu, kas parašyta – kas neparašyta. Tai nebuvo mano noras ir mano pageidavimas. Aš pati tokių numerių tikriausiai nesirinkčiau. Su kiekvienais metais jie darosi vis mažiau reikalingi“, - aiškino dainininkė.


Psichologas: V. Uspaskichas demonstruoja, kad yra aukščiau už visus

Darbo partijos vedlio V. Uspaskicho limuzino „Mercedes-Benz S 500“ ABA 001 numerio reikšmė suprantama ne visiems. Mokantiems hebrajų kalbą ženklas – iškalbingas. Išvertus į lietuvių kalbą kombinacija ABA reiškia „tėtušis“.

V. Uspaskichas paklaustas, ar žino, ką hebrajiškai reiškia jo automobilio numerių raidžių konfigūracija ABA, atsakė vienu žodžiu – nežinau.

„Ne aš - vairuotojas pasirūpino“, - pasidomėjus, kas rinko „darbiečių“ lyderio automobilio numerius, DELFI teigė parlamentaras. Jis pridūrė, kad nurodymo vairuotojui parinkti būtent tokius numerius nedavė.

Ką apie kombinaciją „tėtušis numeris 1“ gali pasakyti psichologai? Psichoanalitikas Raimundas Milašiūnas teigė, kad neįprasti numeriai visada yra išskirtinumo ženklas. Anot jo, tokie numeriai gali atspindėti ir narciziškus charakterio bruožus. Esą šiuos numerius naudojantiems žmonėms gali „kažko trūkti“.

„Jis (V. Uspaskichas – DELFI) demonstruoja tėvišką rolę: aš galiu, aš jus valdau. Tėvas yra tas, nuo kurio daug kas priklauso. Jis kontroliuoja situaciją, nusprendžia, apgina. Bandoma parodyti kažkiek visuomeniškumo. Jis kažkuria prasme daug kam yra tėvas“, - apie politiko numerius kalbėjo psichologas.

Negana to, žurnalistai pastebėjo, kad V. Uspaskicho limuzinas su ypatingą reikšmę turinčiais numeriais prieš Vilniaus apygardos teismo posėdžius, kuriuose dėl vadinamosios juodosios buhalterijos bylos teisiamas politikas priverstas lankytis, Gedimino prospekte sustoja pažeidžiant Kelių eismo taisykles.

Tai, kad V. Uspaskichas leidžia savo vairuotojui automobilį statyti neleistinoje vietoje, R. Milašiūnas vadina netinkamu elgesiu. „Manau, kad netinka. Tai yra demonstravimas, kad aš esu aukščiau už visus kitus, ir darau ką noriu. Tiems, kurie renka, reikia pamatyti“, - tęsė jis.

Išskirtinių numerių nori turintys psichologinių problemų

„Aš manau, kad Uspaskicho numeris reiškia, kad jis nori būti visagaliu tėveliu – numeris 1. Kad jis to nori, tai niekam nekeista. Visi, kurie nori išskirtinių numerių, formuoja įvaizdį... Taip yra dėl psichologinių priežasčių“, - dėstė psichologė Genovaitė Petronienė.

Taip pat ji pridėjo, kad išskirtinius numerius vairuotojai dažniausiai renkasi dėl nepilnavertiškumo jausmo. Anot jos, pripažinimą turintys žmonės labai retai renkasi išskirtinės spalvos ir numerių mašiną. „Tai, kad norima pabrėžti (pažiūrėkite, koks mano numeris, kokia mašina), rodo, kad žmogui labai svarbi aplinkinių nuomonė. Jis pats savo verte nėra garantuotas. Aišku, reikėtų atmesti tuos žmones, kurie yra iš šou pasaulio, kuriems stilius yra labai svarbus. Jie tai gali daryti sąmoningai. Jie įvaizdį kuria kiekvieną dieną“, - sakė psichologė.

Svarbių datų įamžinimą automobilio registracijos numeriuose ji vadina nebrandžiu poelgiu. Psichologė linkusi manyti, kad žmonės tai laiko ritualu ar užkeikimu – ilgaamžiškumo simboliu. Anot jos, tokiu būdu pasireiškia maginis mąstymas.