Skubėjimas – priešas saugumui

Neatsargus ir neatsakingas manevravimas tampa eismo įvykių priežastimis, kurių metu neretai nukenčia ir patys vairuotojai ar jų keleiviai. Itin svarbu, kad kiekvienas manevras būtų atliekamas tik gerai viską įvertinus ir įsitikinus, kad jį atlikti bus saugu, o kitiems eismo dalyviams bus nesutrukdyta. Vis dėlto, neretai keliuose galima pastebėti kitokį vairuotojų elgesį.

Tiek manevruodami miestų gatvėse, tiek užmiestyje, ypač, kai eismas yra intensyvesnis, neretai vairuotojai stengiasi gudrauti – dažniau keičia eismo juostas, greičiau greitėja ir staigiau stabdo bei taip sukelia pavojų kitiems.

Saugaus eismo ekspertai tikina, kad būtent dažnas eismo juostos keitimas tampa ir didesnių spūsčių priežastimi, tačiau nepaisant to, neretai toks vairuotojų elgesys sukelia ir eismo įvykius, kurių metu susiduria, du, trys ar daugiau automobilių. Negana to, būtent staigiai atlikdami manevrus, vairuotojai dažnai nespėja įsitikinti, ar atlikti manevrą iš tiesų yra saugu, todėl nepastebi kitų transporto priemonių esančių aklojoje zonoje, o taip pat ir šalia kelio judančių kitų eismo dalyvių.

Manevras

Nepastebi kitų eismo dalyvių

Anot specialistų, dažnas, o kartais net agresyvus, vairuotojų manevravimas sukelia pavojų ne tik kitiems vairuotojams, bet ir važiuojantiems dviračiais, paspirtukais ar einantiems pėsčiomis. Mat skubėdami ir sukdami į dešinę vairuotojai neretai nepažvelgia į galinio vaizdo ar šoninį dešinės pusės veidrodėlį, todėl užkerta kelią šalia važiuojantiems dviratininkams ir paspirtukininkams.

Dar pavojingesnės situacijos yra sukeliamos tada, kai skubantieji užuot pasekę priekyje važiuojančių vairuotojų pavyzdžiu ir prieš pėsčiųjų perėją pradėję stabdyti, nusprendžia persirikiuoti į kitą eismo juostą ir aplenkti lėtėjančius. Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad toks manevravimas gali baigtis tragiškai, mat pamatę, kad automobiliai lėtėja, pėstieji neretai įžengia į važiuojamąją kelio dalį, todėl toks vairuotojo elgesys pažeidžiamiausius eismo dalyvius gali netgi pražudyti.

Ne tik mieste, bet ir už miesto

Dažnas ir nepamatuotas vairuotojų manevravimas pavojų eismo saugumui kelia ne tik mieste, bet ir užmiesčio keliuose. Skubėdami sėdintys prie vairo dažniau ne tik keičia eismo juostas, tačiau nevengia atlikti ir lenkimo manevrų. Saugaus eismo ekspertai atkreipia dėmesį, kad tokiose situacijose vairuotojai neretai ne tik viršija leistiną greitį, tačiau ir atlieka lenkimo manevrus bei išvažiuoja į priešpriešinio eismo juostą ne tik tada, kai matomumas yra geras, bet ir tada, kai įsitikinti saugumu trukdo įkalnė ar posūkis. Negana to, neretai nekantrūs vairuotojai nevengia kirsti ir ištisinės linijos, kuri įspėja, kad lenkimo manevras ne tik yra draudžiamas, bet ir pavojingas.

Specialistai akcentuoja, kad būtent skubėdami vairuotojai neretai neįvertina ir realaus atstumo nuo kitų transporto priemonių, todėl sukelia pavojų kitiems eismo dalyviams netikėtai išsukdami iš šalutinio kelio ir taip nepraleisdami važiuojančių greičiau bei sukeldami avarines situacijas ar net avarijas.

Pareigūnai pabrėžia, kad viena pagrindinių eismo įvykių priežasčių, kurių metu nukenčia žmonės, yra pirmumo taisyklių nepaisymas. Anot saugaus eismo ekspertų, tokios nelaimės nutinka, kai vairuotojai važiuoja išsiblaškę, užsiima pašaline veikla, pernelyg skuba ir neapgalvoja savo manevrų bei kaip saugiai juos reikėtų atlikti.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)