Nuo rugsėjo iki gruodžio įvyksta daugiau kaip pusė visų per metus registruotų automobilių susidūrimų su šernais ir 65 proc. susidūrimų su tauriaisiais elniais, kurie vakare bandomis išeina maitintis iš miško į laukus, o ryte vėl grįžta atgal.

Diena trumpėja ir nuo spalio išryškėja rytinis avaringumo pikas. Septintą valandą ryto, dar nepatekėjus saulei, spalio mėnesį labai padidėja tikimybė kelyje susidurti su stirnomis ir briedžiais. Lapkričio mėnesį iki patekant saulei keliuose vis dar daug stirnų, o briedžių ir šernų pavojus išlieka tik po saulės laidos. Gruodžio mėnesį stirnos kelyje dažniausiai sutinkamos 7–9 valandą ryto, nes saulė teka vėliau.

Taigi, rudenį ir žiemą vairavimą apsunkina ne tik prastas apšvietimas, bet ir tai, kad dauguma kanopinių žvėrių į kelius išeina tada, kai tamsu. Sunkiausiai pastebimi briedžiai – jų kailis tamsus, o dėl ilgų kojų akys yra aukščiau tos ribos, kurią apšviečia automobilio žibintai. Stirnos, šernai ir taurieji elniai neretai keliuose pasirodo bandomis, o ne po vieną. Tai pakankamai dideli gyvūnai, tad lengvojo automobilio susidūrimas su kanopiniais kelia didelį pavojų vairuotojui ir keleiviams, o pats automobilis gali būti sudaužytas nepataisomai.

Pastebėję laukinį gyvūną ant kelio arba šalia jo, sumažinkite greitį ir spustelėkite signalą – galbūt jis pasitrauks. Jei tektų stabdyti – stabdykite stipriai, tačiau neleiskite ratams prarasti sukibimo su kelio danga. Kai stabdyti per vėlu, bandykite apvažiuoti ant kelio stovintį gyvūną, tačiau ne iš tos pusės, į kurią nukreipta jo galva. Atminkite, kad nulėkti nuo kelio arba susidurti su kitomis transporto priemonėmis ne mažiau pavojinga, negu kliudyti gyvūną. Todėl stebėkite priešpriešinį eismą, ar galite išvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą ir ar arti už jūsų dideliu greičiu nevažiuoja kitos mašinos. Svarbiausias patarimas, sumažinantis susidūrimų su gyvūnais tikimybę – temstant ir naktį važiuokite lėčiau, vairuokite atidžiai, išlikite budrūs, ypač važiuojant miškingomis vietomis.

Jei vis dėlto kliudėte gyvūną, pirmiausia, po susidūrimo pasirūpinkite savo, keleivių ir automobilio saugumu. Pavažiuokite į kelkraštį, pastatykite avarinio sustojimo ženklą, suteikite sužeistiesiems pirmąją medicininę pagalbą, jei reikia – iškvieskite greitąją pagalbą. Praneškite policijai ir draudimo bendrovei. Nebandykite patraukti nuo kelio sužeisto gyvūno ir nesiartinkite prie jo – tai gali būti pavojinga.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)