Padidėjęs intensyvumas keliuose ir infrastruktūrinė plėtra per daugelį metų lėmė tai, kad vis daugiau kelių šiandien veda per miškus ir kerta laukinių gyvūnų migracijos takus. Rezultatas? Padidėjusi rizika susidurti su per kelią bėgančiais žvėrimis.

„Važiuodami miškingose vietovėse vairuotojai turi išlaikyti maksimalų budrumą. Laukiniai gyvūnai pasirodo staiga ir netikėtai, – įspėja „Renault vairavimo mokyklos“ direktorius Zbigniewas Weselis. – Dažniausiai tokie atsitikimai įvyksta tamsiu paros metu“.

Vairuotojų dėmesį į laukinius žvėris atkreipia specialus kelio ženklas – trikampis su raudonu apvadu ir elniu centre. Jo negalima ignoruoti, nes tai aiškus perspėjimas, jog šiame kelio ruože dažnos avarijos, kurias sukelia staiga į važiuojamąją dalį išbėgę gyvūnai. Pamatęs šį ženklą vairuotojas turėtų sulėtinti ir išlaikyti pastovų važiavimo greitį tam, kad galėtų tinkamai sureaguoti pavojaus atveju.

Į kelią iššokusių gyvūnų elgesys yra nenuspėjamas – jie gali staiga sustoti vidury kelio ar įsibėgėti ir visu greičiu rėžtis į atvažiuojantį automobilį. Jei tenka važiuoti naktį, turėtume išjungti ilgąsias šviesas, nes jos gali paskatinti išsigandusį žvėrį suakmenėti, o ne bėgti šalin. Kai kurių mokslininkų nuomone, artėjančio automobilio šviesas išvydę gyvūnai įvertina tai kaip didžiulį platų objektą ir vedini natūralaus instinkto stengiasi jį peršokti. Tokiu atveju vairuotojui kyla didžiausia grėsmė, nes gyvūnas gali trenktis tiesiai į priekinį langą.

Nereikėtų pamiršti, kad žvėrys migruoja grupėmis ir jei pastebime vieną elnią ar šerną, galime tikėtis, jog kažkur šalia jų yra daugiau. Važiuojant miškingose ar kaimo vietovėse grėsmę kelia ir paukščiai – jei automobilio langas yra atviras, jie gali įskristi į vidų ir sukelti sumaištį automobilio salone.

„Susidūrus su pavojumi geriausia yra stengtis apvažiuoti gyvūną įsitikinus, jog priešpriešinėje eismo juostoje nėra atvažiuojančių automobilių, kurie galėtų kelti susidūrimo grėsmę, – teigia „Renault vairavimo mokyklos“ instruktoriai. – Taip pat turėtume būti pasiruošę atlikti staigaus stabdymo manevrą. Vis dėlto, jei kontaktas yra neišvengiamas, reikėtų prieš pat susidūrimą atleisti stabdžio pedalą – tokiu būdu automobilio priekis šiek tiek pakiltų ir tai pakeistų susidūrimo kampą. Šis manevras sumažintų riziką, nes mažesnė grėsmė kiltų automobilio vairuotojui ir šalia sėdinčiam keleiviui“.

Jei laukiniai žvėrys sukelia eismo įvykį, neturėtumėte perkelti ar transportuoti sužeisto ar užmušto gyvūno, nes atsiranda rizika užsikrėsti pasiutlige. Tokiu atveju rekomenduotina susisiekti su gyvūnų priežiūros tarnybomis. Taip pat svarbu apie nelaimę pranešti policijai ir iki tol, kol atvyks pareigūnai, nieko įvykio vietoje nekeisti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją