„Jei lyjant ar esant kitoms nepalankioms oro sąlygoms vairuotojai paprastai yra linkę sumažinti greitį ir stengiasi vairuoti atsargiau, tai apie intensyvios saulės šviesos keliamą pavojų jie dažnai net nesusimąsto, – sakė „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbignievas Veselis. – Esant tokioms sąlygoms patartina laikytis didesnio atstumo nuo priešais važiuojančio automobilio.“

Kai saulė yra netoli horizonto linijos, skydelių nuo saulės gali nepakakti apsisaugoti nuo akinančios šviesos, kadangi saulės spinduliai krenta žemiau jų. Dėl šios priežasties, pravartu visada po ranka turėti akinius nuo saulės, pageidautina, su poliarizuotais lęšiais, kurie padeda sumažinti akinantį saulės šviesos efektą. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad priekinis stiklas visada būtų švarus, nes purvas išskaido šviesą ir padidina akinantį spindesį. Priekinį automobilio stiklą reikėtų nuplauti iš abiejų pusių, o po to sausai nušluostyti, kad neliktų dėmių ar dryžių.

Akinantį spindesį nebūtinai sukelia tiesiogiai krentantys saulės spinduliai. Šviesa gali atsispindėti nuo kitų transporto priemonių, stiklinių pastatų ar vandens paviršiaus. „Jei po lietaus ant kelio yra vandens klanai ir intensyviai šviečia saulė, reikėtų būti atsargesniais. Šis patarimas galioja ir važiuojant greta vandens telkinių“, – sakė „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Jei negalite prideramai matyti, nors ir naudojate skydelius arba akinius nuo saulės, turėtumėte sulėtinti automobilio greitį ir atidžiau apsidairyti, nes dėl akinančios šviesos galite nepastebėti kitų automobilių arba pėsčiųjų.

„Reikėtų prisiminti, kad kiti vairuotojai taip pat gali būti apakinti, todėl turėtumėme susikoncentruoti ir ypač atidžiai rikiuotis į kitą eismo juostą ar įvažiuoti į sankryžas, – sakė „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai. – Jei vis tik saulė apakina, nereikėtų staigiai stabdyti, nes vairuotojas, esantis už jūsų, neturės pakankamai laiko sureaguoti, o tai gali sukelti avariją.“

Tikimybė būti apakintam saulės spindulių yra labai individualus dalykas. „National Highway Traffic Safety Administration“ duomenimis, jautresni akinančiai šviesai yra vyresni nei 45 metų vyrai ir vyresnės nei 35 metų amžiaus moterys. Žmonės, kurių akys yra ypač jautrios ar tie, kuriems buvo atlikti invaziniai akių tyrimai ar akių operacija, turėtų būti ypatingai atsargūs.

Keli naudingi patarimai:

- Naudokitės skydeliais nuo saulės;
- Stenkitės nenaudoti tokių produktų, kurie padarytų automobilio kėbulą itin žvilgantį;
- Palaikykite priekinio automobilio stiklo švarą iš abiejų pusių ir pasirūpinkite, kad automobilyje visada būtų langų plovimo skysčio;
- Jei saulė labai intensyvi, pasistenkite suplanuoti savo kelią taip, kad galėtumėte išvengti važiavimo prieš saulę;
- Dėvėkite akinius nuo saulės – pageidautina su poliarizuotais lęšiais;
Jei įtariate, kad saulė gali apakinti, būkite atidesni ir padidinkite atstumą tarp automobilių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją