Danijos teisingumo ministerija pasiūlė be jokių išlygų iškart konfiskuoti automobilį, jei jo savininko kraujyje alkoholio kiekis siektų daugiau kaip dvi promiles. Toks girtumas keturis-penkis kartus viršija pačias liberaliausias alkoholio normas vairuotojams.

„Vyriausybė nusprendė stiprinti kovą su girtais vairuotojais, nes avarijų, kurių priežastis alkoholis, yra per daug. Nepaisant, kad žuvusiųjų per avarijas skaičius mažėja, alkoholis vis vien daro savo, todėl griežtinsime priemones. Ypač tiems, kurie nuolat pažeidžia taisykles ir, matyt, nesugeba suprasti, kad norėdami sėsti prie vairo turi padėti butelį“, – aiškino Danijos teisingumo ministras Mortenas Boedskovas.

Iki šiol danų policija neturėjo teisės konfiskuoti pažeidėjo automobilio, bet jei naujas įstatymas bus priimtas, apgirtęs vairuotojas, kuris pripūs daugiau kaip dvi promiles, mašinos neatgaus.

„Niekada. Policija jį konfiskuos, parduos, o pinigai nukeliaus į iždą“, – sakė Danijos teisingumo ministras Mortenas Boedskovas.

Danai gana palankiai įvertino tokius vyriausybės planus.

„Tai, kad atims automobilį, gal kiek ir per drastiška, bet vairuotojo pažymėjimą tai turėtų. Apskritai, manau, reikėtų bausti griežčiau“, – įsitikinęs Danijos gyventojas Martinas Riskletas.

Danijos teisėsaugininkai prognozuoja, kad radikaliai sugriežtinus bausmes už vairavimą išgėrus ar kitaip apsvaigus per 15 metų pavyktų perpus sumažinti avarijose žūstančių žmonių skaičių.