„Galbūt yra kažkokie ritualai, o galbūt kažkas gaminate amuletus, padedančius išlaikyti vairavimo egzaminą „Regitroje“?“ – toks klausimas merginos, besiruošiančios egzaminui, buvo užduotas vienoje, magiškiems ir antgamtiškiems dalykams skirtoje „Facebook“ grupėje.

"Facebook" ieškoma magiško būdo vairavimo egzaminui išlaikyti

Saulius Šuminas, vairuotojų egzaminą vykdančios valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriau pavaduotojas, išgirdęs tokį klausimą, juokėsi. Esą galbūt „Regitrai“ vertėtų greta vairuotojų egzaminavimo paslaugų imtis ir prekybos magiškais amuletais.

Įtakos turi ir batai

Pasak jo, baimė gimsta nežinant, kaip vyksta egzaminas, ir jokie ritualai ar talismanai pasirengti jam nepadės taip gerai, kaip paprasti penki patarimai, kurių vertėtų laikytis.

„Žmonės turi draugų, kuriems laikyti vairavimo egzaminą sekėsi labai įvairiai, prisiklauso visokių gandų, o tada bijo. „Regitra“ turi paruošusi mokomųjų vaizdo įrašų ciklą, kuriais aiškina, kaip atrodo skirtingos užduotys egzamine, kaip jis vyksta. Užtektų juos peržiūrėti ir būtų drąsiau“, – patarė S. Šuminas.

Prie įrašo „išlaikyta“ (arba atvirkščiai) prisidėti gali ir, rodos, toks nekaltas dalykas, kaip apranga. Pašnekovas neslėpė, kad senesniais laikais pasitaikydavo net tokių atvejų, kai vairavimo motociklu egzamino laikyti vairuotojai ateidavo avėdami įsispiriamas šlepetes, o damos dar ir šiandien nevengia prie vairo sėsti avėdamos tikrai tam nepritaikytais ir nepatogiais batais.

„Apranga turi būti laisva, nevaržanti judesių, avalynė – tinkama vairavimui. Nes jeigu pojūčiai vairuojant tik daliniai, vairuoti nepatogu, tai daro įtaką ir blaško būsimą vairuotoją“, – tikino „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Viena galimybe naudojasi retai

Viena galimybe „Regitros“ egzamino metu egzaminuojamieji naudojasi itin retai. Tai šansas vairavimo egzaminą laikyti su ant galinės sėdynės sėdinčiu savo instruktoriumi, kuris ir mokė vairuoti.

„Daliai žmonių tai, kad greta yra instruktorius, kuris ir mokė vairuoti, galėtų padėti. Bet mes tikrai retai matome juos savo egzaminuose“, – pripažino S. Šuminas.

Pasak „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojo, dažnai „Regitra“ netgi norėtų, kad instruktoriai dalyvautų savo mokinių egzaminuose, mat tai – šansas jiems pamatyti savo darbo rezultatą, įsivertinti padarytas klaidas.

Naudą egzamino metu duotų ir vairavimo pamoka, paimta prieš pat egzaminą arba jo išvakarėse. Anot S. Šumino, tai tikrai būsimam vairuotojui suteikia pasitikėjimo.

Galiausiai, anot „Regitros“ atstovo, reikėtų liautis tikėti mitais ir bijoti egzaminuotojų.

„Nereikia išsigąsti, jei egzamino metu ne ten nuvažiavote, kažką padarėte ne taip ar egzaminuotojas žymisi klaidą. Nepamirškite, kad jeigu kažko nesupratote, galite egzaminuotojo perklausti, kur važiuoti, pasitikslinti, kuri kryptis reikiama – dėl to tikrai niekas kritinės klaidos nežymės“, – pabrėžė S. Šuminas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)