Kiekvieno žmogaus organizmas yra labai individualus ir skirtingai reaguoja į alkoholį. Gali būti taip, kad alkoholio vartojęs asmuo, dar būdamas girtėjimo fazėje atliks blaivumo testą, alkotesteris rodys, kad leistina vairuoti riba neviršyta. Nesuklyskite! Alkoholio koncentracija kraujyje dar gali didėti. Jei alkotesteris parodys nors kiek alkoholio, net jei rodomos promilės neviršys leistinos vairuoti ribos, geriausia palaukti, kol alkotesteris nebeaptiks alkoholio.

Mariaus Anusausko, bendrovės „Alkotesteris“ teigimu, situacijų būna įvairių. „Alkoholio vartojęs žmogus blaivėja lėtai. Vartojote alkoholio, vakarėlis užtruko iki vėlumos, ryte jaučiatės žvalūs, bet ar tikrai galite vairuoti? Alkotesteris tikrai padės apsispręsti ir nevairuoti“, – sako M. Anusauskas.

Nesiruošiantiems vairuoti, bet vartojusiems alkoholinių gėrimų ir norintiems sužinoti, kokia yra organizmo reakcija, vakarėliuose galima drąsiai tikrintis ir eksperimentuoti asmeniniais alkotesteriais. Pastaraisiais metais asmeniniai alkotesteriai tapo populiaria gimtadienio ar kitų švenčių asmenine ar verslo dovana.

Pašalinio alkoholio poveikis

Tikrinantis blaivumą asmeniniais alkotesteriais reikia įvertinti galimą pašalinio alkoholio įtaką tikrinimo rezultatui. Alkotesteriai matuoja iš plaučių gilumos iškvėptų alkoholio garų koncentraciją. Išgėrus alkoholio, suvalgius šokolado su likerio ar brendžio įdaru, pasipurškus alkoholio turinčiu burnos gaivikliu, burnoje kurį laiką lieka alkoholio garų. Alkotesteriu tikrinantis blaivumą iš karto po šių produktų vartojimo, pašaliniai „burnos alkoholio“ garai patenka į alkotesterį ir yra išmatuojami, tačiau gaunami rezultatai neatspindi žmogaus apsvaigimo.

Tyrimais nustatyta, kad burnoje likęs alkoholis pasišalina maždaug per 8-10 minučių. Tikrintis alkotesteriu geriausia praėjus 15 minučių po alkoholio galinčių turėti gėrimų, maisto produktų ar vaistų vartojimo, nes ne visada žinome kurių produktų sudėtyje gali būti alkoholio.

Asmeninių alkotesterių technologijos

Naujausiuose asmeniniuose alkotesteriuose yra naudojami elektrocheminiai jutikliai. Tai ta pati technologija, kuri naudojama ir profesionaliam naudojimui skirtuose, pvz., policijos ar darbdavių naudojamuose alkotesteriuose. Asmeninių alkotesterių konstrukcija, lyginant su profesionaliam naudojimui skirtais alkotesteriais, yra paprastesnė, jie nėra skirti intensyviam naudojimui, neturi kai kurių funkcijų, bet jų šiems prietaisams ir nereikia.

Svarbios detalės

Didesnį elektrocheminį jutiklį turintys alkotesteriai tarnauja ilgiau, o atliekamų testų rezultatai stabilesni. Taip yra todėl, kad į didesnį, pavyzdžiui, PRO klasės elektrocheminį jutiklį, patenka didesnis iškvėpto oro mėginys. Kuo didesnis mėginys, tuo santykinai mažesnį poveikį jam daro įvairūs nukrypimai.

Elektrocheminio alkotesterio tarnavimo laiką taip pat nulemia jutiklyje naudojamas platinos kiekis. Daugiau platinos – ilgesnis tarnavimo laikas, tačiau tokio alkotesterio kaina bus didesnė.

Mėginys blaivumo testui turėtų būti paimamas kuo giliau iš plaučių, kur yra didesnė alkoholio koncentracija. Tokį mėginį paima alkotesteriai, matuojantys išpučiamo oro slėgį, kontroliuojantys pūtimo stiprumą ir laiką.

Naudinga žinoti apie asmeninius alkotesterius:

– Tiksliausia technologija – elektrocheminė;

– Didesnis jutiklis – ilgesnis tarnavimo laikas;

– Daugiau platinos jutiklyje – privalumas;

– Integruotas antgalis – patogesnis naudojimas;

– Perkami toje šalyje, kurioje bus naudojami;

– Kalibravimas ir garantinis aptarnavimas atliekamas laboratorijoje.

Įsigyti reikia ten, kur bus naudojami

Svetur įsigyti alkotesteriai tikrinimo rezultatą gali rodyti ne promilėmis, o kitais matavimo vienetais: JAV rinkai skirti alkotesteriai rodo alkoholio koncentraciją procentais, Skandinavijos šalyse – alkoholio koncentracijos limitas nustatytas alkoholio miligramais iškvėpto oro litre, Lietuvoje – promilėmis. Asmeniniai alkotesteriai įsigyjami toje šalyje, kurioje jie bus naudojami. Alkotesteriams reikalinga priežiūra ir kalibravimas, garantinis aptarnavimas, todėl reikia įsitikinti, kad tai galima bus atlikti Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)