Remiantis apklausa, džiugu tai, kad vos daugiau nei pusė – 50,3 proc. – vairuotojų patikino, kad telefonų prie vairo nesinaudoja. Visgi net 36,1 proc. atvirai prisipažino, kad nevengia pasiimti išmaniojo į rankas tada, kai vairuoja, o kiek daugiau nei kas dešimtas išdavė, kad telefoną į rankas pasiima kiekvieną dieną.

Remiantis tyrėjų duomenimis, naudojantis telefonu vairuojant tikimybė patekti į eismo įvykį išauga 8 kartus. Nepaisant to, sako policijos pareigūnai, jeigu toks vairuotojas pakliūna į eismo įvykį, paklaustas, kaip jis nutiko, tik gūžčioja pečiais ir sako „nežinau“.

Skambučiai ir navigacija

Absoliuti dauguma apklausos respondentų akcentavo, kad telefoną čiumpa tada, kai reikia skambinti. Telefoną prie vairo skambučiams naudoja 56 proc. apklausos dalyvių.

Kadangi buvo leista pasirinkti ne vieną, o kelis tinkamus atsakymus, ne ką mažiau vairuotojų – beveik kas antras – aiškino, kad telefoną vairuodami jungiasi tada, kai prireikia navigacijos.

Gerokai mažiau žmonių atviravo, kad prie vairo rašo SMS žinutes – kiek daugiau nei kas dešimtas. Tačiau tai ne itin džiugina, mat iš visų veiksmų su išmaniuoju telefonu vairuojant, žinutės rašymas prilyginamas pavojingiausiam. Be to, teigiama, kad jeigu vairuotojas vairuodamas rašo tekstą telefonu, jis apie dešimtadalį savo važiavimo laiko praleidžia ne savo eismo juostoje.

Beveik 8 proc. sakė, kad vairuodami dar ir naršo internete. Šis įprotis gąsdina Lietuvos policijos pareigūnus ir saugaus eismo ekspertus, mat teigiama, kad naršymas prie vairo yra 6 kartus pavojingesnis nei vairavimas išgėrus.

DELFI inicijuota socialinė akcija „NežVairuok“ vairuotojus ragina grįžti prie to, kas kelyje svarbiausia – padėti telefonus į šalį ir vairuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)