Saugaus eismo specialistai nesupranta, kodėl žmonės nepagaili daugiau nei tūkstančio litų išmaniajam telefonui, o surasti pinigų nelaimės atveju gyvybę išgelbėti galintiems automobilio elementams, nepavyksta. Vienas tokių elementų – žieminės padangos, kurių kokybė pasirodžius pirmajam sniegui ir plikledžiui yra labai svarbi.

Kad saugaus eismo specialistų pastebėjimas teisingas, sutiko ir situaciją paprašyti pakomentuoti psichologai. Anot jų, lietuviai dažniausiai pinigų nepagaili toms prekėms, kurios lengvai pastebimos aplinkinių.

Psichoterapeuto Olego Lapino teigimu, padangas praeiviai pastebi gerokai rečiau nei, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną. Todėl kaip tik jie sulaukia nemažai nepasiturinčių žmonių investicijų.

Genovaitė Petronienė
Šiaip lietuviai yra baikštūs – visko bijo. Bet jie daug ko nežino, todėl ir taupo. Galima sakyti, kad taupo dėl neišmanymo ar netgi kvailumo
„Automobilių detalėmis ar padangomis nelabai gali pelnyti aplinkinių dėmesio ir pagarbos. Visa tai yra daug mažiau pastebima nei prabangos daiktai. Jie skirti kitų žmonių akims. Žmogus, nusipirkęs labai gerą „smartfoną“, labai dažnai juo žaidžia viešose vietose. O naujas kuro siurblys tam visai netinka“, - DELFI kalbėjo pašnekovas.

Moterys – atsakingesnės

Faktą, kad pirkiniams, netinkamiems kasdieniam viešam demonstravimui taupoma žymiai labiau, psichoterapeutas vadina „saugumo nusileidimą poreikiui pasipuikuoti“. Anot jo, tų žmonių, kurie taupo automobilio saugos priemonėms, taupiais pavadinti dažniausiai negalima. Jie tokiu būdu sutaupytus pinigus išleidžia kitiems dalykams.

„Pagal pajamas žemesnės klasės žmonės paprastai turi kažkokį akcentą, kuriuo didžiuojasi. Pavyzdžiui, striukė labai purvina, bet odinės pirštinės – blizgančios. Tai ženklas, kad nesilaikoma bendro stiliaus. Bet toks žmogus turi poreikį išsiskirti, nori, kad jį girtų draugai. Taip žmogus kelia savo vertę. Jam tas akcentas svarbiau už saugumą“, - teigė O. Lapinas.

Kita vertus, yra žmonių grupė, kuri automobilio saugumu nesirūpina vien tik dėl nerūpestingumo. Pašnekovo manymu, šiai klasei priskiriami vairuotojai tiesiog nepagalvoja apie tai, kad kelyje visuomet yra rizika patekti į eismo įvykį, kurio pasekmės gali būti labai skaudžios. „Toks žmogus negalvodamas gali nuplaukti kur nors, o tik paskui susimąstys, kaip grįžti į krantą. Yra tokia žmonių kategorija“, - sakė psichoterapeutas.

Be to, jis pridėjo, kad moterys ne tik saugiau vairuoja nei vyrai, bet ir kur kas labiau rūpinasi automobilio saugumu. O. Lapino teigimu, tam jos pinigų gaili gerokai mažiau nei vyrai.

Psichologė: taupoma dėl nežinojimo

Moteris atsargesnėmis vadino ir psichologė Genovaitė Petronienė. Jos teigimu, moteriškosios lyties atstovėms greičiausiai nepasirodys priimtina važiuoti nudilusiomis padangomis, o vietoje to nusipirkti brangų telefoną.

Olegas Lapinas
Automobilių detalėmis ar padangomis nelabai gali pelnyti aplinkinių dėmesio ir pagarbos. Visa tai yra daug mažiau pastebima nei prabangos daiktai. Jie skirti kitų žmonių akims
„Leidžiant pinigus moterys yra racionalesnės. Vyrai geriau moka pinigus uždirbti ir jų neišleisti smulkmenoms. Kita vertus, jie linkę dideles pinigų sumas išmesti rizikingiems ir neprotingiems dalykams. O moterys, nors ir yra išlaidžios, bet pinigus moka paskirstyti proporcingai. Jos pinigus leidžia harmoningiau“, - atskleidė pašnekovė.

Paklausta, dėl kokių priežasčių taupoma automobilio saugumui, ji aiškino, kad didžiausia priežastis – informacijos trūkumas apie tai, kas gali nutikti avarijos atveju. G. Petronienės teigimu, jei vairuotojai būtų susipažinę su mokslinių tyrimų išvadomis, aiškinančiomis, kad važiuojant senomis padangomis žymiai sumažėja saugumo lygis, jie greičiausiai jas išmestų.

„Šiaip lietuviai yra baikštūs – visko bijo. Bet jie daug ko nežino, todėl ir taupo. Galima sakyti, kad taupo dėl neišmanymo ar netgi kvailumo“, - dėstė psichologė.

Taip pat ji atkreipė dėmesį į tai, kad mažiau uždirbantys žmonės rinkdamiesi mašiną pirmiausia ieško gražios. O automobilio saugumas, patvarumas, ekonomiškumas tokiems pirkėjams rūpi mažai.

G. Petronienės teigimu tokiu būdu pasireiškia žmogaus menkavertiškumo jausmas, kuris dangstomas brangių stilingų, bet techniškai netvarkingų automobilių pirkimu. „Menkavertiškumas uždengia netgi saugumo jausmą. Grožiui išleidžiami visi pinigai, o saugumui nelieka nieko. Tai yra liguistų neigiamų jausmų nesuvaldymas. Didžiausia problema pasireiškia tuo, kad žmogus moka pinigus už psichologines problemas, bet ne už tai, už ką iš tikrųjų reikėtų mokėti“, - tvirtino psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)