Nuo kovo mėnesio įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimams, pažeidėjus, kurie mokomose aikštelėse savo automobilius palieka nesusimokėję už vietą, kontroliuos ir baus savivaldybė. Pažeidėjus, kurie savo automobilį palieka neleistinoje vietoje arba nepaiso kelio ženklų, ir toliau baus policija. Tačiau tiek vieni, tiek kiti žada automobilių ratų nuo šiol nebeblokuoti.

„Mes norime tapti labiau civilizuota valstybe ir su pažeidėjais elgtis taip, kaip elgiamasi jose. Nuo šiol pažeidėjas ras informacinį lapelį, kuriame bus nurodyta, kad žmogus pažeidė tvarką. Taip pat bus nurodyti visi adresai ir telefonai, kuriais jis gali kreiptis dėl tikslesnės informacijos. Jei žmogus pažeidimą padarė pirmą kartą ir jis suskubs baudą susimokėti greitai, jam bus suteikta galimybė mokėti tik pusę sumos – 40 litų. Pagal teisės aktus už tokius pažeidimus numatoma bauda – nuo 80 iki 150 litų“, - pasakojo vicemeras.

Anot policijos pareigūnų, blokavimo įtaisus dar galima naudoti iki metų vidurio, tačiau bus stengiamasi jų atsisakyti. Kita vertus, daugiau pažeidimų bus galima fiksuoti ir nedalyvaujant pažeidėjui, užteks tik nuotraukos, todėl procesas pagreitės. Pirmą kartą nusižengusiam asmeniui už bet kokius pažeidimus taip pat bus taikoma pusės baudos dydžio taisyklė. Pažeidimo senaties terminas – metai. Taigi jei šiemet žmogus nėra padaręs pažeidimų, jis bus laikomas kaip nusižengęs pirmą kartą.

Informaciniame lapelyje, kuris bus užkištas už valytuvo, pažeidėjas bus informuotas, kad jo deklaruotos gyvenamosios vietos adresu bus išsiųstas administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo protokolas su jam skirtos baudos dydžiu. Jei deklaruota ir faktinė gyvenamoji vieta skiriasi, žmogus turėtų pasirūpinti kuo greičiau gauti informaciją. Mat nuo protokolo išsiuntimo jam duodama 10 dienų, per kurias jis baudą apmokėti gali lengvatinėmis sąlygomis. Vėliau teks mokėti visą baudos sumą. Asmuo gali ir nelaukti protokolo, o atvykti jo pats bei tuoj pat susimokėti baudą.

Jei užkištą lapelį kas nors ištraukia arba jį nupučia vėjas, tai pažeidėjo nuo atsakomybės neatleidžia. „Įstatyme toks informacinis lapelis nenumatytas, mes tai darome geranoriškai, norėdami įspėti, kadangi žinome, kad daugybė žmonių gyvena kitur nei yra deklaravę“, - sakė R. Adomavičius.

Anot jo, pagreitėjus pažeidimų fiksavimui, išvengti baudos sostinėje taps praktiškai neįmanoma – visi pažeidėjai turėtų tikėtis sulaukti jiems nemalonaus laiško. Tai parodė ir pirmosios kovo dienos. Per jas jau fiksuota 400 pažeidimų už stovėjimą nesusimokėjus. Pernai per visus metus buvo nubausta tik 1000 pažeidėjų.

Protokolas bus siunčiamas automobilio savininkui, tačiau bauda skiriama ne automobiliui, o žmogui. Todėl jei pažeidimą padarė ne savininkas, o kitas žmogus, būtina apie tai pranešti. Susimokėjus baudą, įrodymų savivaldybės pareigūnams pristatyti nereikės – jie patys žada vesti apskaitą.

Panaši tvarka įsigalioja ir kituose didžiuosiuose miestuose, tik ne visos savivaldybės kol kas turi pajėgumų vykdyti jiems priskirtas paslaugas – mat iki įstatymo įsigaliojimo jos nebuvo tam ruošiamos, nebuvo pereinamojo laikotarpio. Pavyzdžiui, Klaipėdos mieste šią funkciją kol kas atlieka vos vienas žmogus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)