Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, vasaros mėnesiais eismo įvykių – gerokai daugiau, tą lemia ne tik atostogų metu pagausėjusios kelionės automobiliais, vairuotojų atsipalaidavimas ir nerūpestingumas, bet ir netinkama automobilių techninė būklė. Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ teigimu, statistika rodo, kad techninę apžiūrą pirmu bandymu įveikia tik pusė visų automobilių, o tarp dažniausiai pasitaikančių gedimų – nesureguliuoti artimųjų šviesų žibintai, netvarkinga pakabos sistema, netvarkinga stabdžių sistema.

Nors ekspertai planuojant ilgesnę išvyką automobiliu rekomenduoja atlikti nedidelį techninį automobilio patikrinimą servise, nemažai vairuotojų to daryti nedrįsta, baimindamiesi galimai didelių kainų. Tačiau specialistai primena, kad į automobilio patikrą jokiu būdu negalima numoti ranka.

Kelionė automobiliu

„Pirmiausia, patikrinkite padangas, nes tai vienas svarbiausių dalykų norint saugiai keliauti, todėl įsitikinkite, kad padangų protektoriaus gylis pakankamas, jei nepakankamas, prieš kelionę pasikeiskite padangas. Patikrinkite visų penkių (taip, penkių!) padangų slėgį, įskaitant ir atsarginę, nes jei slėgis joje bus nepakankamas, tai iš jos nebus daug naudos“, – sako UAB „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas.

Automobilių ekspertas pažymi, kad būtina patikrinti ir automobilio tepalus. Mat tai ne tik padeda išvengti automobilių veiklos sutrikimų, bet ir užtikrina efektyvų variklio darbą.

Specialistas atskleidžia ir kitus svarbius aspektus, kuriuos būtina įvertinti prieš leidžiantis į ilgesnę kelionę – tai variklio aušinimo skystis, stabdžiai. Anot jo, stabdžių patikrą rekomenduojama patikėti profesionalams, kurie turi specialias sąlygas tinkamai įvertinti stabdžių kaladėlių ir diskų nusidėvėjimą, taip pat įvertinti stabdžių skysčio kiekį.

Pasak specialisto, kitas vairuotojų dažnai pamirštamas dalykas – sankabos skystis. Jis svarbus, kad sankaba veiktų sklandžiai: „Sankabos skysčio lygį galite patikrinti ištraukę matuoklę, panašiai, kaip tikrinant tepalų lygį. Jei sankabos skystis pajuodęs ir turi degėsių kvapą, jį reiktų pakeisti nauju“.

Automobilių ekspertas taip pat rekomenduoja atidžiai pažvelgti po automobilio dangčiu, įvertinti visas žarneles ir diržus bei įsitikinti, kad nebūtų įtrūkimų ar kitų akivaizdžių nusidėvėjimo žymių, galinčių kelti nerimą dėl saugumo kelionės metu.

Specialistas atkreipia dėmesį ir į automobilio akumuliatorių bei gnybtus: „Pastebėjus korozijos paveiktas detales, rekomenduojama jas kruopščiai nušveisti specialiu metaliniu šepečiu, tačiau jei pastebite rimtų įtrūkimų ar ištekėjusio skysčio, akumuliatorių geriau pakeisti nauju“.

P. Valiukėnas primena, kad būtina patikrinti ir valytuvus. Šis aspektas svarbus ne vien leidžiantis į tolimas keliones, bet ir trumpiems pasivažinėjimams mieste.

„Net jei neplanuojate keliauti lietingu oru, įsitikinkite valytuvų veikimo kokybe. Niekuomet negalite žinoti, kokios oro ar dangos sąlygos pasitaikys kelyje, o geras matomumas – vienas svarbiausių saugumo aspektų“, – akcentuoja jis.

Kelionė automobiliu

Nors šiais laikais jau mažai kas prisimena popierinius žemėlapius ir dažniausiai prioritetą skirią GPS įrangai, tačiau automobilių ekspertas prieš išvykstant rekomenduoja išnagrinėti planuojamą kelionės maršrutą.

„Tai padės ne tik jaustis ramiau, bet ir kelionės netemdys barniai netyčia pasukus ne ten, ar nepastebėjus reikiamo objekto“, – su šypsena sako P. Valiukėnas ir priduria, jog geriau rinktis magistralinius, asfaltuotus, aiškiai kelio ženklais pažymėtus kelius, taip kelionės tikslas bus pasiektas ir greičiau, ir saugiau.

Siekiant užtikrinti, kad kelionė automobiliu būtų sklandi ir atneštų malonius įspūdžius, P. Valiukėnas dėmesį atkreipia ir į patį vairuotoją.

„Jei įmanoma, venkite vairuoti prieblandoje, pasistenkite gerai pailsėti naktį ir nevairuoti ilgiau nei 8 val. per parą, tad, turint galimybę, rekomenduojama pasikeisti su kitu vairuojančiu asmeniu. Tačiau persistengti nevertėtų, nes automobiliui taip pat reikia leisti pailsėti ir atvėsti, ypač jei keliaujate per kaitrą“, – dėsto jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją