1. Mažinkite greitį

Vienas lengviausių ir paprasčiausių būdų taupyti degalus – nukelti koją nuo akceleratoriaus pedalo. Kuo didesnis greitis – tuo didesnės ir degalų sąnaudos. Pavyzdžiui, pagreitėjus nuo 40 iki 80 km/val., degalų sąnaudos išauga dvigubai. Vis dėlto ir važiuodami labai lėtai nepagerinsite ekonomiškumo. Optimalus automobilio greitis siekiant važiuoti ekonomišku režimu yra 50-70 km/val.

2. Keiskite vairavimo stilių

Sutaupyti degalų galima ir pakeitus vairavimo stilių. Visų pirma, pagreitėti reikia palengva, švelniai. Važiuojant reikia stebėti eismą priekyje ir stengtis išvengti staigių stabdymų. Tyrimai rodo, kad agresyviai važiuojant, staigiai stabdant ir greitai manevruojant degalų sąnaudos gali išaugti iki 20 proc.

3. Laiku perjunkite aukštesnę pavarą

Stebėkite informaciją prietaisų skyde. Variklio apsūkų rodyklė turėtų būti 1500-2000 diapazone, laiku perjunkite aukštesnę pavarą, tuomet važiuosite tinkamu greičiu bei ekonomišku režimu.

4. Naudokitės pastovaus greičio palaikymo sistema

Jeigu jūsų automobilis turi pastovaus greičio palaikymo sistemą – nepamirškite ja naudotis kaskart, kai tik yra galimybė. Dėl šios sistemos automobilis važiuoja tokiu pat tempu, o tai padeda pagerinti ekonomiškumą.

5. Išjunkite oro kondicionierių, kai jo nereikia

Oro kondicionavimo sistema yra dar vienas „peilis“ degalų sąnaudoms. Išjungus kondicionierių galima sutaupyti iki 3 proc. degalų. Nesinaudokite oro kondicionieriumi, kai tai leidžia temperatūra. Kai važiuojate mažu greičiu, pavyzdžiui sukiodamiesi automobilių stovėjimo aikštelėje, atsidarykite langą ir mėgaukitės vėjeliu.

6. Venkite bergždžio stovėjimo įjungtu varikliu

Kai automobilis stovi, o variklis dirba laisva eiga, degalai taip pat sparčiai senka. Ilgai „šildyti“ variklio nebūtina, reikiama temperatūra greičiau pasiekiama automobiliui važiuojant. O matydami, kad reikės stovėti ilgiau nei keliasdešimt sekundžių – variklį išjunkite.

7. Nesivežiokite nereikalingų daiktų

Kuo sunkesnis automobilis, tuo daugiau jis naudoja degalų. Pusšimtis kilogramų degalų sąnaudas padidina iki 2 proc. Pagalvokite, kurie daiktai išties reikalingi vežiotis automobilyje, o kurie nežinia ką veikia bagažinėje.

8. Pagalvokite apie aerodinamiką

Pritaisoma bagažinė ant stogo turi neigiamos įtakos automobilio aerodinamikai. Atsižvelgiant į tai, kad toks sprendimas 5 proc. padidina degalų sąnaudas, bagažinę ar dviračius ant stogo montuokite tik tada, kai to labai reikia.

9. Uždarykite automobilio langus

Neretai kelyje galima pamatyti automobilį atidarytais langais, važiuojantį daugiau nei 100 km/val. Manantys, kad taip sutaupys išjungto oro kondicionieriaus sąskaita – labai klysta. Atidaryti langai ar stoglangis blogina aerodinaminį pasipriešinimą, todėl norint taupyti degalus, patariama uždaryti visas automobilio ertmes, ypač važiuojant dideliu greičiu.

10. Prižiūrėkite automobilį

Būtina rūpintis automobilio technine būkle. Laiku pakeisti filtrus, alyvą, žvakes būtina ne tik dėl visų sistemų tinkamo darbo, bet ir dėl ekonomiškumo. Techniškai netvarkingas automobilis vidutiniškai naudoja iki 4 proc. degalų daugiau.

11. Tikrinkite padangų slėgį

Netinkamas slėgis padangose taip pat turi įtakos ekonomiškumui. Kiekviename automobilyje net keliose vietose būna pažymėta, koks slėgis turėtų būti padangose. Gamintojo rekomendacijų nesilaikantys vairuotojai degalams išleidžia 5 proc. daugiau. Be to, tinkamai pripūstos padangos tarnauja ilgiau bei geriau užtikrina saugią kelionę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)