Egzaminų grįžta laikyti į tėviškes

Vairavimo mokymo ekspertas Artūras Pakėnas teigia girdėjęs apie atvejus, kai laikyti praktinių vairavimo egzaminų iš Vilniaus vykstama į Kauną ar Uteną. „Gal draugų ten kokių nors turi, gal dėl kitų priežasčių. Žodžiu, jų tikslas yra bet kokia kaina gauti kažką lengviau, kad tik nereikėtų mokytis“, – tinklalapiui LRT.lt sako A. Pakėnas.

Pašnekovo įsitikinimu, visa tai kyla iš nuostatos, kad žmogui reikia ne išmokti vairuoti, o gauti teises. „Pas mus net į mokyklą ateina ir klausia, kiek kainuoja teisės. Tokiems visada atsakau, kad mes jomis neprekiaujame“, – tęsia vairavimo ekspertas.

„Kartais žmonės nusprendžia laikyti egzaminus ten, iš kur jie yra kilę, – pokalbį su LRT.lt pradeda Kaune įsikūrusios vairavimo mokyklos vadovė Laimutė Rudaitienė. – Būna, kad studentai mokosi Kaune, bet grįžta laikyti egzaminų į gimtus miestus, kurių aplinką jau žino, galbūt jiems atrodo, kad ten bus ir saugiau.“

Visgi L. Rudaitienė skaičiuoja, kad jos vairavimo mokykloje tokie atvejai nėra dažni, mat didžioji dalis mokosi ir laiko egzaminus tuose miestuose, kurių maršrutus išmoko.

„Yra susidariusi tokia nuostata, kad mažesnis miestelis turi mažiau maršrutų. Bet juk Marijampolė turi daugiau pervažų. Galbūt patrauklesnė Tauragė, nes ten yra mažos gatvelės, bet kiekvienas miestelis turi savo deimantinių situacijų“, – įsitikinusi vairavimo mokyklos vadovė.

Savo ruožtu Vilniuje įsikūrusios vairavimo mokyklos vadovas Jonas Jasutis teigia, kad žmonės nusprendžia laikyti vairavimo egzaminus kitame mieste nei baigė kursus dar ir tuomet, kai egzaminą laikyti didmiestyje yra susidariusios eilės.

„Bet, kaip vairavimo mokyklos vadovas, savo mokiniams aš nerekomenduočiau ieškoti lengvų egzaminų provincijoje. Nežinant miesto specifikos, egzaminų maršrutų, kuriais važinėjasi, tai išlaikyti egzaminą iš pirmo karto beveik neįmanoma“, – neabejoja J. Jasutis.

„Regitra“: tai savęs apgaudinėjimas

Saulius Šuminas, vairuotojus egzaminuojančios įmonės „Regitra“ gen. direktoriaus pavaduotojas, teigia, jog laikyti vairavimo egzaminus kitame mieste nei lankai vairavimo pamokas yra iliuzija ir savęs apgaudinėjimas.

„Kur geriau važiuoti: ten, kur nepažįsti ar kur pažįsti gatves ir vietas? Transporto srautas yra nenuspėjamas, net ir važiuodami tuo pačiu maršrutu kasdien jūs susiduriate su skirtingais sunkumais“, – LRT.lt sako S. Šuminas.

Įmonės „Regitra“ atstovas sutinka, kad dalis vairuotojų laiko egzaminus kitame mieste todėl, kad didžiuosiuose miestuose pavasarį ir vasarą būna susidariusios eilės. „Padarėme galimybę laikyti egzaminus ir kituose miestuose, kad būtų lankstumas, galėtų rinktis kaip nori“, – aiškina S. Šuminas.

Tuo metu Utenos filialo viršininkas Stasys Dieninis sako pastebintis atvažiuojančius laikyti egzaminų iš kitų miestų, tačiau nemanantis, kad mažesniame mieste juos išlaikyti lengviau.

„Kiek man žinoma,atvažiuoja iš Vilniaus, nes ten yra didesnės eilės, o pas mus – mažesnės. Galiu pasakyti, kad Utenoje yra sudėtingesni maršrutai nei Vilniuje. Mažesnis miestelis, siauresnės gatvės, todėl išlaikyti egzaminą yra net sudėtingiau“, – neabejoja S. Dieninis.