Susisiekimo ministerija rengia tokią tvarką, kurios prireiks, jei Seimas nespės iki sausio pakeisti nuostatų, numatančių pradedančių vairuotojų perauklėjimą.

Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio vertinimu, papildomas visų vairuotojų mokymas po dvejų metų yra ne visiškais teisingas dalykas. Tuo metu Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla sako, kad papildomi pradedančių vairuotojų mokymai yra reikalingi.

"Jeigu kartais Seimas nepriimtų įstatymo, yra ruošiama susisiekimo ministro įsakymu tvarka, pagal kurią jaunasis vairuotojas po sausio pirmos dienos, norėdamas išsikeisti laikinąjį vairuotojo pažymėjimą į nuolatinį, turėtų praeiti maždaug dviejų valandų kursus - valandos teorinės dalies ir valandos praktinio vairavimo. Jokio egzaminavimo nebūtų, tiesiog jis gautų pažymą, kad jis tokius kursus praėjo ir tada pateiktų tą pažymą "Regitrai", kuri išduotų jam nuolatinį vairuotojo pažymėjimą", - penktadienį žurnalistams po Valstybinės eismo saugumo komisijos posėdžio sakė ministras.

Už kursus tektų susimokėti patiems vairuotojams, o jų kainą, pasak ministro, "nustatytų rinka".

"Man tai atrodo ne visiškai teisingas dalykas, kadangi jeigu žmogus dvejus metus aktyviai vairavo ir nepadarė nusižengimų, tai versti jį dar po dvejų metų eiti į kažkokius papildomus kursus nėra didelės prasmės. Mes tikimės, kad sveikas protas laimės ir Seime bus priimtos įstatymų pataisos, atšaukiančios šitą tvarką", - dėstė E.Masiulis.

Generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla savo ruožtu sakė, kad pareigūnai norėtų, kad visi vairuotojai po dvejų metų stažo išklausytų kursus.

"Reikalingas labai aiškus jų papildomas mokymas, ir turbūt nepriklausomai, ar jie padarė pažeidimus per tuos dvejus metus, ar ne, nes tikrai tai tik į naudą būtų visiems", - po posėdžio žurnalistams sakė R.Požėla.

Jo teigimu, tai prilygtų kvalifikacijos kėlimui.

"Kiekvienas specialistas per savo gyvenimą kelia įvairiais būdais savo kvalifikaciją, tai tam tikras ir būtų kvalifikacijos kėlimas", - svarstė jis.

Generalinio komisaro pavaduotojo teigimu, nedidelį stažą turintys vairuotojai kelia "ypatingą grėsmę" keliuose, todėl mokymų "per daug nebus". Pasak jo, pernai 35 tragiškos avarijos įvyko dėl asmenų, vairuojančių iki dvejų metų, kaltės.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, nuo sausio dvejus metus galiojantys vairuotojų pažymėjimai, išduodami naujiems vairuotojams, galės būti keičiami į ilgalaikius tik išklausius papildomus kursus. Vyriausybė Seimui yra pateikusi pataisas, kad, kaip ir šiuo metu, nuo sausio pakartotinai po dvejų metų mokytis turėtų tik nedrausmingi vairuotojai, bet parlamentas jas kol kas tebesvarsto.

SM duomenimis, ateinantį sausį baigia galioti apie 4 tūkst. pradedančių vairuotojų pažymėjimų. Per visus 2012 metus dviejų metų stažą įgis 43,7 tūkst. vairuotojų, kuriems, nepakeitus esamos tvarkos, tektų prieš gaunant ilgalaikį pažymėjimą išklausyti papildomus kursus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)