Išgirdus pasiūlymą suėmė juokas

Vyras pasakojo, kad viskas prasidėjo tuomet, kai jis nusprendė nuvykti apsipirkti į vieną didžiųjų prekybos centrų. Kaip visiems įprasta, vyras pastatė automobilį didžiulėje stovėjimo aikštelėje ir nužingsniavo savais keliais. Vis dėlto, prie automobilio sugrįžęs po beveik valandos vyras rado nemalonų siurprizą – buvo sulaužytos automobilio priekiniame buferyje esančios grotelės. Vyras teigė, kad veikiausiai kitas vairuotojas išvažinėdamas iš stovėjimo vietos užkliudė jo automobilį, tačiau iš įvykio vietos pasišalino.

Supratęs, kad žalos kaltininko surasti nepavyks, vyras pasidžiaugė, kad jo automobilis draustas ne įprastu, o kasko draudimu, todėl kreipėsi į „Ergo“ bendrovė, kurioje buvo apdraudęs savo automobilį, dėl žalos atlyginimo.

„Nuo pat automobilio įsigijimo jį draudžiu tik kasko draudimu. Taip jaučiuosi ramiau, nors įmokos gerokai didesnės nei įprasto draudimo atveju. Tačiau ši situacija privertė susimąstyti, kad galbūt kitą kartą pirkti kasko draudimo paprasčiausiai neapsimoka.

Kai gavau atsakymą iš draudimo bendrovės net suėmė juokas. Draudimo bendrovė paskaičiavo, kad naujų grotelių kaina – 266 Eur be PVM, tačiau išmokos suma toli gražu nė nepanaši į tokią, kuri padengtų bent pusę grotelių kainos. Draudikai taip pat paskaičiavo, kad mano 2012 metų automobilio nusidėvėjimas dalims siekia 55 proc., todėl atlygintina detalės kaina būtų 120 eurų. Tačiau ir čia ne pabaiga, nes nuo žalos dydžio sumos atskaičius franšizę draudimo bendrovė man pasiūlė išmokėti 13 eurų“, – situaciją nupasakojo vilnietis.

Vairuotojas teigė, kad tokia situacija jam atrodo absurdiška, tačiau apie tai prakalbus garsiai draudimo bendrovė jam pasiūlė tris galimus veiksmų variantus.

„Paklausus, ką su tais 13 eurų turėčiau daryti, draudikai teigė, kad gali šią sumą išmokėti į mano bando sąskaitą, galiu atsisakyti žalos ir jie uždarys bylą, taip pat galiu pasirinkti automobilį remontuoti jų partnerių servise ir franšizę bei nusidėvėjimą galiu sumokėti būtent tam servisui“, – aiškino skaitytojas.

Asociatyvi nuotr.

Vairuotojai patys pasirenka sąlygas

Raimondas Bieliauskas, „Ergo“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas, teigė, kad kasko draudimas yra savanoriškas draudimas, kai transporto priemonė apdraudžiama nuo visų rizikų, išskyrus nedraudžiamuosius įvykius. Anot jo, draudžiantis klientas pasirenka tam tikras sąlygas, tokias kaip išskaitos dydis (tai suma, kurią sumoka pats klientas), numatoma, ar automobilis bus remontuojamas draudiko rekomenduojamame ar kliento pasirinktame servise, jei automobilis senesnis – ar keičiamoms detalėms taikomas nusidėvėjimas.

„Tais atvejais, kai transporto priemonei padaroma žala ir savininkas kreipiasi į draudimo bendrovę dėl nuostolių atlyginimo pagal kasko draudimą, padaryta žala atlyginama pagal kliento kasko sutartį ir pasirinktas sąlygas. Jeigu draudimo sutarties sudarymo metu buvo aptarta, kad žalos atveju bus išskaičiuojamas nusidėvėjimas, pritaikoma išskaita, tai atlyginant žalą yra taikomos šios sąlygos. Tuo atveju, kai įvykio kaltininkas žinomas, išskaita nėra taikoma. Visoms kitoms sąlygoms kaltininko pasišalinimas įtakos neturi.

Pagal kasko draudimo sąlygas, kuomet klientas abejoja dėl paskaičiuotos išmokos, patariame, suderinus su žalų ekspertu, kreiptis į autoservisą remontui. Klientas gali kreiptis į servisus, su kuriais draudimo bendrovė turi sutartį, arba į savo pasirinktą servisą“, – aiškino R. Bieliauskas.

Naudinga esant didesnei žalai

Draudimo bendrovės atstovas teigė, kad prieš rinkdamiesi kasko draudimą, vairuotojai turėtų žinoti, kad kai jie pasirenka išskaitą, tai turi įtakos ir nuostolio atlyginimo principui bei įmokos dydžiui.

„Yra klientų, kurie draudžiasi su 0 Eur išskaita, kad net mažiausia žala būtų atlyginta, taip pat yra klientų, kurie pasirenka ir 500 Eur išskaitą, nes jiems svarbu, kad draudimas padėtų didelių nuostolių atveju. Žinoma, įtakos turi ir automobilio amžius. Kalbant apie išskaitą, jos dydį geriausiai iliustruoja toks pavyzdys. Jei klientas pasirenka, tarkim, 150 Eur išskaitą, o padaryta žala siekia 200 Eur, tai klientui bus išmokėta 50 Eur išmoką. Tačiau, jei žala siekia 2000 eurų ar daugiau, tuomet klientas pats padengia 150 Eur žalą, o draudimas atlygina 1850 eurų.

Automobilio įbrėžimas

Pagal „Ergo“ kasko draudimo standartines sąlygas, automobiliams iki 3 metų senumo keičiamoms detalėms neskaičiuojamas nusidėvėjimas ir detalės keičiamos naujomis originaliomis. Nuo ketvirtų automobilio metų pradedamas skaičiuoti detalių nusidėvėjimas. Tačiau jei klientas pageidauja, iki kol automobilis taps 6 metų senumo, už papildomą įmoką jis gali pasirinkti draudimo sąlygą, kad sugadintos detalės būtų keičiamos originaliomis naujomis detalėmis. Kai automobilis senesni kaip 6 metai automobilių keičiamoms detalėms taikomas nusidėvėjimas.

Nusidėvėjimas taikomas tik orginalioms detalėms. Klientui sutikus remontuoti automobiį servise ir remontui naudoti neoriginalias ar dėvėtas dalis, nusidėvėjimas netaikomas. Kartais pasitaiko atvejų, kai automobiliai yra retų modelių ir konkrečių padėvėtų detalių autoservisai neturi“, – aiškino draudimo bendrovės atstovas.

Paklaustas, kada kasko draudimą pirkti apsimoka, o kada verčiau turėti įprastą draudimą, R. Bieliauskas teigė, kad transporto priemonių vairuotojų privalomasis civilinės atsakomybės draudimas, kitaip vairuotojo privalomasis draudimas, yra privalomas ir jis atlygina kitam asmeniui bei jo turtui padarytą žalą. Kasko draudimas yra neprivalomas draudimas ir jį verta įsigyti todėl, kad eismo įvykio atveju (kai klientas yra kaltininkas (-ė)), gamtos stichijos, gaisro, susidūrimo su laukiniu gyvūnu ir kitais atvejais žala būtų atlyginta kliento transporto priemonei. Be to, į kasko draudimą įtraukta techninė pagalba kelyje (automobilio transportavimas po gedimo, eismo įvykio, pakaitinis automobilis ir kt.)

„Padarius eismo įvykį, kitai transporto priemonei padaryta žala yra atlyginama pagal privalomąjį draudimą, tačiau kaltininko automobiliui padarytos žalos šis draudimas nepadengs. Tai gali padaryti kasko draudimas“, – nurodė R. Bieliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)