„Dabar kiekvieną kartą užsukęs į degalinę pasitikrinu, kokių degalų turiu įsipilti. Mat tenka testuoti skirtingus automobilius, o praeityje esu padaręs klaidą, kai į benzinu varomo automobilio baką pripyliau dyzelino. Gerai, kad laiku susigriebiau ir nuostoliai buvo minimalūs“, – pasakoja ilgą vairavimo ir automobilių testavimo patirtį sukaupęs keliautojas Vitoldas Milius.

Jis yra girdėjęs ne vieną panašų atvejį, kai dėl išsiblaškymo ar įtampos vairuotojai prisipila netinkamų degalų.

„Kai sustojęs degalinėje žmogus telefonu įtemptai tvarko reikalus ar mintimis yra nuklydęs kažkur kitur, įsijungia savotiškas elgesio autopilotas – įprasti veiksmai atliekami negalvojant. Būtent tada ir pasitaiko klaida, kai benzinas supainiojamas su dyzelinu ar atvirkščiai“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

„Lietuvos draudimo“ Transporto žalų skyriaus vadovas Giedrius Petrikas pastebi, supainiojus degalus vienintelis sprendimas – automobilio kelionė ant priekabos tiesiai į autoservisą.

„Jeigu savo klaidą pastebėjote pildami degalus, jokiu būdu neužveskite automobilio variklio. Taip išvengsite didesnių nuostolių“, – aiškina draudimo ekspertas.

G. Petriko teigimu, degalus supainiojusių vairuotojų klaidas paprastai ištaiso automobilių serviso meistrai. Servise meistrai išsiurbs degalus ir išvalys baką.

Jeigu klaida pastebima per vėlai – jau užvedus automobilį arba pradėjus važiuoti, nuostoliai ir remonto išlaidos gali būti kur kas didesnės.

„Dėl skirtingų savybių benzinas gali sugadinti dyzelinį variklį, o dyzelinas – varomą benzinu. Pavyzdžiui, dyzelinas ne tik išskiria energiją, bet ir sutepa įpurškimo siurblį bei degalų purkštukus. Taigi į dyzelinui skirtą sistemą patekęs benzinas įpurškimo siurblį bei purkštukus gali sugadinti nepataisomai“, – vardija G. Petrikas.

Anot draudimo eksperto, ne mažiau problemų gali kilti, kai į benzininį variklį patenka dyzelinas.

„Žinoma, taip nutinka rečiau, nes daugumoje degalinių Lietuvoje dyzelinui ir benzinui yra naudojami skirtingi pistoletai. Dyzelinui pilti skirtas pistoletas yra platesnis – sunkiai telpa į benzino bako angą, tad lengviau pastebėti ir laiku atsitokėti, kad pasirinkimas klaidingas“, – sako G. Petrikas ir priduria, kad pranešimų apie netyčia supainiotus degalus „Lietuvos draudimo“ klientus aptarnaujanti techninės pagalbos kelyje tarnyba sulaukia nuolat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)