Kaip pasakojo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas, savivaldybės ties Žemaičių ir P. Višinskio gatvių sankryža pastatytas ženklas „Stovėti draudžiama“ sukelia dviprasmišką situaciją ir verčia pareigūnus bausti vairuotojus, kurie iš esmės nieko nepažeidžia.

Ginčai kyla ne dėl papildomoje lentelėje nurodytu laiku paliktų automobilių. Anot kauniečio, kadangi kelio ženklas stovi prieš pat sankryžą, pagal Kelių eismo taisykles (KET) už jos jau nebegalioja. Tačiau policija, vyruko teigimu, baudžia pažeidėjus ir ten. „Savivaldybės liepimu, kaip manoma“, – situacijos nusakyme jau ne tokiu akivaizdų ir sunkiau patikrinamą teiginį įterpė skaitytojas.

„Šį kartą su policininkais išsiderėjome, kad nebūtume nubausti, nes jie patys nežino ar pažeidžiame, ar ne, tačiau man rūpi tiksli informacija“, – nenustygo vyras.

Patys pareigūnai, tęsė jis, ginčijasi dėl šio ženklo, nes jis sukelia dviprasmybę. Tačiau, kauniečio žiniomis, savivaldybė jo patraukti nežada.

„Mes tiesiog norime sužinoti, galime ten legaliai statyti automobilius ar ne“, – kalbėjo vaikinas, pridūręs, kad per „Facebook“ kreipiantis į Kauno savivaldybę, žinutė peržiūrima, tačiau atsakymo – jokio.

Pripažįsta, kad ženklai klaidina

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė portalui pateiktame komentare nurodė, kad šioje vietoje kelio ženklai tikrai yra kiek klaidinantys.

„Todėl dėl kelio ženklų įrengimo Kaune, Žemaičių-P. Višinskio g. sankryžoje esame informavę Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyrių“, – sakė J. Kazragytė.

Ji pridėjo kad pagal KET 1 priedo 3 skyriaus 5 p., galiojimo zoną turinčių draudžiamieji kelio ženklai galioja nuo ženklo iki artimiausios už jo esančios sankryžos, o gyvenvietėse, kai nėra sankryžos, – iki gyvenvietės pabaigos. Šiuo konkrečiu atveju kelio ženklai galioja iki sankryžos.

Eismas Kauno Žemaičių gatvėje

Pagal KET 150.8 punktą, pažymėjo Kauno apskrities VPK atstovė, sankryžoje ir arčiau kaip 5 m atstumu nuo jos sustoti ir stovėti draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo vietą nurodantys kelio ženklai, tačiau šiuo atveju jie neįrengti.

Vadinasi, statyti automobilį artimose Žemaičių ir P. Višinskio gatvių „apylinkėse“ bet kokiu atveju negalima: nors čia šviežiai subraižytos stovėjimo vietos, būtinas apie šias vietas skelbiantis kelio ženklas. Beje, kitoje gatvės pusėje styro analogiškas stovėjimą ribojantis ženklas, tik čia konfliktas nekyla, mat vietos tolėliau nuo gatvių sankirtos.

Žada perkelti

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad lengvą sumaištį keliančio ženklo vieta bus peržiūrėta – greičiausiai, jis bus perkeltas.

Tuo metu suremontuotoje Žemaičių gatvės nuokalnėje nubraižytas klausimų taip pat kėlęs horizontalusis ženklinimas, iš pradžių panėšėjęs į „Eismas draudžiamas“, jau turėtų būti užpildytas skaičiumi „30“. M. Matusevičius patikslino, kad dėl nuokalnės statumo, eismo dalyvių saugumo sumetimais bus ribojamas greitis.

Ką daryti, jei pareigūnai pareiškė pretenzijas dar neperkėlus ženklo? J. Kazragytė pažymėjo, kad keliems vairuotojams jau buvo panaikintos administracinės teisenos, tačiau duomenų, kokiam skaičiui asmenų šioje vietoje fiksuotas pažeidimas, pareigūnai neturi.

Asmenims, kuriems surašytas administracinio nusižengimo protokolas dėl automobilio statymo minėtoje vietoje, J. Kazragytė nurodė kreiptis į Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybą (Chemijos g. 4B, 308 kab.) – bus sprendžiamas klausimas dėl teisenos nutraukimo.