Nurodė, kad laukia nemalonumai

Vairuotojas Tautvydas į vairuotojų bendruomenę socialiniuose tinkluose kreipėsi prašydamas patarimo, kaip pasielgti teisingai situacijoje, kurioje įstatymiškai liko be išeities. Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Viskas apie automobilius“ vyras pasidalijo istorija, jog jo parduodamą automobilį įsigyti nusprendė Ukrainos pilietis, kuris 24 tūkst. eurų kainą galėjo sumokėti ne kaip kitaips, o tik grynaisiais, mat dėl karo šalyje pasinaudoti elektroninėmis banko paslaugomis neturi galimybės.

Lietuvis pasakojo, kad susidūręs su tokia situacija ėmė ieškoti kuo daugiau informacijos, kaip pasielgti, jog vėliau netektų mokėti baudų. Vyras aiškino, kad kartu su pirkėju bandė skambinti ir Lietuvoje veikiantiems bankams, konsultavosi su jų darbuotojais, taip pat kreipėsi ir į Valstybinę mokesčių inspekciją, tačiau sulaukė tik vieno atsakymo – jei tos sandoris bus sudarytas – ateityje laukia nemalonumai. Anot vyro, VMI darbuotojai patikino, kad net ir po pajamų deklaravimo tektų pasiaiškinti dėl tokio sandorio ir veikiausiai dėl to lauktų ne tik piniginė bauda, tačiau ir įtraukimas į nepatikimų asmenų sąrašą.

Išimčių yra

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė teigė, kad nepaisant to, jog buvo priimtos įstatymo pataisos numatančios, kad mokėjimai grynaisiais pinigais negali viršyti 5 tūkst. eurų, kai kuriais atvejais numatytos ir išimtys.

„Išimtys yra taikomos, kai tarpusavio atsiskaitymai, taip pat bet kokie kiti mokėjimai pagal sandorį negali įvykti negrynaisiais pinigais dėl to, kad šių atsiskaitymų ar mokėjimų vietoje mokėjimo paslaugų teikėjai neteikia reikalingų paslaugų, o pagal sandorį yra būtina atsiskaityti nedelsiant.
Atsiskaityti nedelsiant gali sutrukdyti sutrikęs pirkėjo ar pardavėjo mokėjimo paslaugų teikėjo paslaugų teikimas elektroninėje erdvėje, autentifikavimo priemonių, pavyzdžiui, Smart-ID, mobilaus parašo sutrikimai, taip pat sutrikęs interneto ar mobilusis ryšys, kuriuo naudojasi pirkėjas, ar tai, kad kuri nors iš sandorio šalių neturi sąskaitos. Sutrikimas pripažįstamas, jei tai galėtų patvirtinti paslaugų teikėjas“, – komentavo R. Virvilienė.

VMI atstovė aiškino, kad tokiu atveju, atsiskaitymus grynaisiais pinigais gaunantis asmuo per 10 dienų VMI nustatyta tvarka turi pranešti apie mokėjimų pagal sandorį grynaisiais pinigais faktą, ir pateikti sandorio šalių identifikavimo duomenis.

„Pranešimas pateikiamas elektroniniu būdu per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) – formos kodas PRC915. Su tikslia tvarka dėl tokios informacijos teikimo VMI galima susipažinti interneto svetainėje“, – detalizavo VMI atstovė.

Ji taip pat nurodė, kad asmenims, pažeidusiems atsiskaitymo grynais pinigais ribojimo nuostatas, taikoma administracinė atsakomybė. Vadovaujantis priimta tvarka, už pažeidimą atsako tiek mokėjimus atliekantis, tiek juos priimantis asmuo, taip pat asmenims skiriama piniginė bauda nuo 100 iki 500 eurų.

„Numatyta, kad turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltiniai negali būti pagrindžiami sandorius patvirtinančiais juridinę galią turinčiais dokumentais, jeigu atsiskaitymai ir kiti mokėjimai atlikti pažeidžiant nustatytą atsiskaitymų grynaisiais pinigais tvarką.

Taip pat mokesčių mokėtojas nebegalės būti laikomas atitinkančiu minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus, jei juridinio asmens vadovui ar kitam atsakingam asmeniui arba individualia veikla užsiimančiam asmeniui per paskutinius vienerius metus iki jo vertinimo dienos buvo paskirta 1 500 eurų ar didesnė bauda už atsiskaitymų ir kitų mokėjimų grynaisiais pinigais tvarkos pažeidimą“, – nurodė R. Virvilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)