„Ypač atsargūs turėtų būti prabangesnių vokiškų automobilių savininkai, nes vagys pastaruoju metu būtent nuo šių transporto priemonių dažniausiai nulupinėja lengvai nuimamas dalis. Statistika kalba pati už save – nuo ilgapirščių nukenčia kas trečias prabangesnio automobilio savininkas“, – sakė „Compensa“ žalų skyriaus vadovas Tomaš Stankevič.

Pasak jo, vagiamiausių auto dalių sąrašo viršūnėje – BMW markės automobilių originalūs šoninio vaizdo veidrodėliai, kurių kaina naudotų dalių rinkoje, priklausomai nuo modelio ir pagaminimo metų, svyruoja nuo 1 500 iki 5 000 litų. Žinoma, daug lemia ir paties veidrodėlio būklė – ar jis nebuvo smarkiai pažeistas vagystės metu.

Tarp trokštamiausio vagišių grobio taip pat yra ir automobilių viduje sumontuota įranga: išlupama garso aparatūra, automobilio valdymui skirta elektronika, navigacinės sistemos ar net oro pagalvės. Anot T. Stankevič, neretai pasitaiko, kad išimamas visas „komplektas“. Tokių vagysčių metu padaryta žala vertinama nuo 5 000 iki 20 000 litų, priklausomai nuo automobilio modelio.

Draudimo bendrovės „Compensa“ ekspertai nustatė, kad žiema yra mėgstamiausias automobilių dalis vagiančių nusikaltėlių metų laikas. Tada jų aktyvumas ženkliai išauga, nes didžiąją paros dalį lauke tamsu, todėl jie gali nekliudomi „darbuotis“. Ypač ten, kur ne itin gausiai apšviesta. Dažnai tai būna daugiabučių kiemai.

Kaip apsisaugoti?

Nors tamsusis metų laikotarpis jau eina į pabaigą, draudikai siūlo neatsipalaiduoti ir deramai patiems pasirūpinti savo transporto priemonių saugumu. Jie negaili patarimų, padėsiančių išvengti įžūlių vagysčių sukeliamų nuostolių ir problemų.

Pasak T. Stankevič, apsisaugoti nuo to sunku, tačiau į pagalbą pasitelkus policijos pareigūnus galima bent jau sutrukdyti vagims paleisti pavogtas dalis į antrinę – naudotų dalių – rinką ir taip sumažinti jų entuziazmą.

Transporto priemonių savininkai, padedami teisėtvarkos pareigūnų, gali specialiu, plika akimi nematomu būdu pažymėti visas dalis, patenkančias į rizikos grupę. Taip bus lengviau jas aptikti, todėl vagišiai norės išvengti jų.

Kodėl įvyksta vagystės?

Visgi net ir ėmusis reikiamų apsaugos priemonių gali kilti problemų ir neįprastų situacijų.

„Pasitaikė atvejų, kai specialios apžiūros metu patikrinus kasko draudimu apdraustą automobilį, paaiškėjo, kad kai kurios jo dalys yra vogtos“, – pasakojo draudimo „Compensa“ draudimo specialistas T. Stankevič.

Jis pabrėžė, kad vagystes neretai išprovokuoja patys automobilių savininkai, palikdami transporto priemonėse asmeninius daiktus: mobiliuosius telefonus, paltus, krepšius, rankines ir pan.

„Tai vagis paskatina išdaužti langą ar atlupti dureles, įlįsti į vidų ir patikrinti, ar tie daiktai tikrai vertingi. Tai būna taip vadinamos žaibiškos vagystės. Tokiais atvejais automobiliui padaryta žala dažnai būna didesnė už pavogto turto vertę“, – pasakojo draudimo ekspertas.

Jis sakė iki šiol negalįs užmiršti vieno vairuotojo klaidos, kuris nusipirko naujas padangas ir paliko jas automobilio salone, nes kitą dieną jomis ketino keisti senas padangas. Ilgapirščiai kaip mat susiviliojo lengvu grobiu, o žmogus patyrė 1 500 litų nuostolį, neskaičiuojant žalos padarytos automobiliui.

„Saugotis nuo nelaimių reikia ne tik draudžiantis, bet ir atidžiai vertinant kiekvieną situaciją. Juk ne veltui sakoma, kad kai pats saugaisi – tai ir aplinka saugo“, – išvadą padarė draudimo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)