Pastebima, kad keleiviai dažniausiai vengia segėti saugos diržus gale, bet pasitaiko atvejų, kai jų nenaudoja ir sėdintys priekyje. Lietuvos kelių policijos tarnybos turimais duomenimis, per 2018-uosius buvo užfiksuota daugiau nei 19 tūkst. eismo dalyvių nesegėjusių saugos diržų, o per šių metų pirmus 5 mėnesius jau užregistruota daugiau nei 7 tūkst. tokių pažeidėjų.

Dviguba grėsmė

Ekspertai pastebėjo, jog situacija po truputį gerėja, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai savo saugumu vairuotojai nepasirūpina.

Policijos pareigūnai pasakojo, jog eismo įvykio metu žmogų veikia didelė įcentrinė jėga, todėl nesegint saugos diržo priekyje žmogus gali galva atsitrenkti į priekinį stiklą, vairuotojas – į vairą. Tai – dar ne viskas, mat dar vieną smūgį automobilio ekipažas gali patirti sprogus oro saugos pagalvėms. Sprogdama saugos pagalvė žmogaus galvą nublokš atgal, o tai gali lemti dar didesnes traumas ir sunkesnes eismo įvykio pasekmes.

Gali susižaloti ir sužaloti

Tačiau saugaus eismo ekspertų ir policijos pareigūnų teigimu, daugiausia problemų kyla dėl sėdinčių gale. Vis dar gajus požiūris, kad gale segėti diržus nebūtina, tačiau būtent saugos diržai gali padėti išgelbėti ne tik keleivio, bet ir vairuotojo gyvybę.

Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė Marija Kazanovič aiškino, kad kaip ir sėdintys priekyje, taip ir gale, yra veikiami įcentrinės jėgos juda į priekį, todėl susidūrimo metu gale saugos diržo nesegintis keleivis gali užkristi ant vairuotojo, jį sužaloti ar net tapti vairuotojo žūties priežastimi.

Specialistė akcentavo, kad saugos diržai taip pat itin svarbūs automobiliui verčiantis. Mat praktikoje yra užfiksuotas ne vienas atvejis, kai automobiliui virstant keleiviai būna „išmetami“ per dužusius langus bei prispaudžiami to paties automobilio.

Nepamirškite mažiausių

Saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį ir į tėvų atlaidumą savo atžaloms. Mat neretai pro priekinį automobilio stiklą norintys žiūrėti vaikai atsisėda galinės automobilio sėdynės viduryje ir įsitvėrę į priekines sėdynes keliauja neprisisegę saugos diržo. Specialistai teigė, jog tokios kelionės yra itin pavojingos, mat priekinio susidūrimo ar staigaus stabdymo metu yra itin didelė tikimybė, kad vaikas atsitrenks į priekinį automobilio stiklą ar bus stipriai sužalotas.

Policijos pareigūnai akcentavo ir tai, kad tėvai turėtų nepamiršti pasirūpinti būtent jų atžalų ūgiui ir svoriui pritaikytomis vaikiškomis kėdutėmis, o jei tokios jau nebereikia, vaikas privalo sėdėti atsirėmęs į sėdynės atlošą bei segėti saugos diržą.

Policijos pareigūnai priminė, jog dažnai saugos diržai smulkiuose eismo įvykiuose padeda atsipirkti tik išgąsčiu, o sunkiose avarijose – išsaugo gyvybes.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.